Zdravlje
SAD PREDLAŽE

Manje nikotina u cigaretama
Objavljeno 7. kolovoza, 2017.

Američka vlada predložila je smanjivanje količine nikotina u cigaretama na razine koje ne bi stvarale ovisnost, a ta bi važna regulatorna odluka mogla pušače pokrenuti prema potencijalno manje štetnim e-cigaretama, izvješćuje u subotu Reuters.

Trgovina dionicama vodećih duhanskih kompanija u SAD-u i Ujedinjenoj Kraljevini naglo je pala nakon što je čelnik američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) objavio taj prijedlog, a najveći svjetski proizvođači duhana izgubili su tržišnu vrijednost od 26 milijardi američkih dolara.

“Sam nikotin nije odgovoran za karcinom, bolesti pluća i srčane smetnje, koje godišnju ubiju stotine tisuća Amerikanaca”, kazao je povjerenik FDA Sctott Gottlieb.

“Radi se o drugim kemijskim spojevima u duhanu i dimu, koji se stvaraju kada se duhan zapali, a koji direktno prouzročuju bolest i smrt”, dodao je Gottlieb.

FDA ne može smanjiti količinu nikotina na nulu, ni zabraniti cigarete, no agencija će proučiti mogućnost reguliranja razina nikotina kako bi cigarete minimalno stvarale ovisnost. Na pitanje bi li e-cigarete mogle biti manje ili više štetne, o čemu zdravstveni radnici vode velike rasprave, Gottlieb je kazao da treba provesti opsežna istraživanja glede tih proizvoda i rizika koje bi ti proizvodi značili, ali i da se mora razmotriti i potencijalna korist, tj. manja štetnost e-cigareta.Hina

Možda ste propustili...

HIDRIRANJE ORGANIZMA JE NUŽNO

Kako treba piti vodu?

TIJEKOM TRUDNOĆE I DJETINJSTVA

Gubitak sluha zbog izloženosti dimu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NE UZIMA SE SVAKI LIJEK NA ISTI NAČIN:

Evo kad se tableta pije na stojećki, a kad uz mnogo vode

2

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

I liječnici mogu pogriješiti zbog sindroma izgaranja na poslu

3

STUDIJA PROVEDENA NA STOGODIŠNJACIMA

Naš životni vijek nije na vrhuncu