Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (MANGIFERA INDICA L.)

Mango - prirodna energetska hrana
Objavljeno 7. kolovoza, 2017.

Mangovac (Mangifera indica L.) pripada obitelji vonjače (Familiae Anacardiaceae). Prirodni je antihelmetik, antidijaroik, antioksidant, antiinflamatorik, antiasmatik, adstrigent, antiviral, antiseptik, diuretik, emetik, ekspektorant, kardiotonik, kolorant, laksativ, stomahik, tonik, vermifug. Drugo ime mu je mango. Engleski naziv mu je Mango; francuski: Manguier, Mangue; njemački: Mango; slovenski: mangovec; talijanski: Mango. Domovina manga je Indija, gdje slovi kao sveto drvo. Mangovac ima tisućljetnu tradiciju - uzgaja se već više od 6000 godina. U Indiji se pokojnici spaljuju i za te obrede rabi se drvo mangovca.

Ljekovito djelovanje

Kod nas mangovac dolazi s ostalim tropskim voćem pa se njegova uporaba više ili manje i ne poznaje. U našoj literaturi bilježi se uporaba:

- plod mangovca nadasve je prirodna i bogata energetska hrana, kao i dobar izvor vitamina i minerala (suho voće, marmelada, džemovi, voćni kolači), te je prašak koji dobijemo od suhog ploda dobar i popularan začin za raznovrsna jela (naročito za gril jela - mesna jela s roštilja),

- sjemenke mangovca služe za liječenje nametnika i parazita u crijevima (priprema se tako da se sjemenke zdrobe i od njih se pripremi ekstrakt ili čaj, za liječenje nametnika i crva u crijevima), te za liječenje hemoroida koji krvare (ispiremo i stavljamo oblog), iz sjemenki ploda mangovca dobiva se mango maslac koji je dobre jestive kvalitete,

- listovi mangovca dobar su lijek za liječenje grla (ispiranje), astme (astma cigarete koje se pripremaju od listova), kašlja, za čišćenje - pranje zuba,

- herpes simplexa (rabi se ekstrakt listova za liječenje ranice na usnama),

- suhi cvijet djeluje kao dobar adstrigent te se rabi kod dijareje, gonoreje, katara mjehura, kronične dizenterije, kronične upale mokraćnih kanala).

Laksativ i diuretik

Zreli plod manga djeluje kao laksativ i diuretik - zeleni plod mangovca djeluje kao adstrigentn, dijaforetik, antiskorbut, te se uzima kod dizenterije tako da se pomiješa sa slatkom vodom, ako plod mangovca ispečemo i razmutimo u slatkoj vodi, tada se taj napitak rabi za sprječavanje toplinskog ili sunčanog udara.

Kora drveta služi za liječenje tegoba s crijevima kao što su proljev, dizenterija, griža (veći sadržaj treslovine).

Kaučuk - guma iz drva rabi se za liječenje raznih kožnih tegoba kao što su svrab kože, a naročito svrab stopala.

Kod reumatskih tegoba (rabe se oblozi od ekstrakta kore).

Kod zubobolje koristi se ispiranje čajem, a kod bronhitisa i bronhijalnog katara rabi se ekstrakt kore mangovca. Za ženske bolesti (leukoreja, bijelog pranja - menstrual fluxes, krvarenja meternice - uterusa, tumora maternice) uzima se fluidni ekstrakt ploda i kore, a vodeni ekstrakt rabimo kod autoimune bolesti kod koje je karakteristična hiperaktivnost stanica fagocita.

Iz stabla se dobiva ulje koje se rabi za liječenje sifilisa. Kontraindikacije nisu poznate

Zapadna pučka medicina rabi mangovac kao: antiasmatik, antiviral, antidijaroik, antiseptik, antioksidant, adstrigent, diuretik, emetik, ekspektorant, kardiotonik, laksativ, stomahik, tonik, vermifug, za liječenje anemije, astme, bolnih mjesečnica, bronhialnog katara, dijareje, dizenterije, difterije, dismonoreje, groznice, gingivitisa, hematoma, krvarenja, katara, kašlja, kolere, leukoreje, malarije, malignih tumora grla, metroragije, nesanice, nosnog katara, proljeva, regulaciju mjesečnice, parazita u crijevima, reume, reumatizma, stomatitisa, tonzilitisa, tumora uterusa - maternice (ekstrakt), visokog tlaka, vratobolje, ulceracije sluznice usta, zubobolje i žutice. Ekstrakt mangovca rabi se i kod autoimunih bolesti. Kontraindikacije nisu poznate.

Ivan LESINGER
Karakteristike

OPIS: stablo je visine i do 15 metara sa širokom krošnjom. Listovi su dugi, jajoliko duguljasti i kožasti. Bijeli cvjetovi smješteni su u grozdasti cvat. Plod je koštunica bubrežastog oblika. Postoji mnogo vrsta mangovca koji se razlikuju po plodovima. Miris i okus: aromatično mirisav, a okus je trpak po terpentinu. Stanište: raste na području s tropskom klimom. Branje i prerada; plod, sjemenke, cvijet, list, kora mangovca rabe se za liječenje te se od njih pripremaju razni ljekoviti i prehrambeni proizvodi - suplementi.

MANGOVAC SADRŽI: eterično ulje, šećer, masno ulje, mangiferin, limunovu i galnu kiselinu, sluz, smolu, žuto mastilo, treslovinu, ocimin, miricin, vitamine C i A.

Plod mangovca nadasve je prirodna i bogata energetska hrana, kao i dobar izvor vitamina i minerala te je prašak koji dobijemo od suhog ploda dobar i popularan začin za raznovrsna jela.

Zanimljivosti

Ekstrakt i razni proizvodi od mangovca mogu se nabaviti u ljekarnama, a voće na tržnici i veleprodajnim trgovačkim centrima. Od mokraće životinja koje se hrane lišćem mangovca dobiva se boja koja se rabi u slikarstvu.

Najčitanije iz rubrike