Regija
3. SMOTRA PUČKOG PJEVANJA U BUKU

Marijanske pjesme pjevalo šest pjevačkih skupina
Objavljeno 7. kolovoza, 2017.

Kulturno-umjetničko društvo “Svilenka” iz Buka treći put je organiziralo Smotru pučkog crkvenog pjevanja u čast Gospi Snježnoj. Na smotri koja se održava u bučkoj župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika, izvode se stare i već pomalo zaboravljene pjesme posvećene Nebeskoj majci Mariji.

Šest pjevačkih skupina ove godine izvelo je i najpopularnije marijanske pjesme te nekoliko obrađenih popularnih arija, ukupno dvadesetak napjeva. Smotra, koja je i završni dio trodnevnog programa obilježavanja Gospe Snježne u Buku, počela je tradicionalnom svečanom zavjetnom procesijom u kojoj su članovi KUD-a Svilenka nosili Gospin kip do župne crkve sv. Jurja Mučenika, a u procesiji su bili svi sudionici smotre. Procesiji su se priključili i brojni okupljeni mještani, pa i sudionici svadbe na kojoj je svetu misu vodio biskup Banjalučke biskupije mons. dr. Franjo Komarica.

- Prije nekoliko godina sudjelovali smo kao gostujući KUD na ovakvoj smotri pučkog crkvenog pjevanja, koje mi inače gajimo u našem društvu. To nas se jako dojmilo te smo odlučili za našu smotru također organizirati pučko pjevanje. Htjeli smo obnoviti i stari način nošenja kipa Gospe kroz selo, da ga sačuvamo i vratimo među mlade. Uspješno smo to organizirali, pa je ovo dalje samo slijed i naše nastojanje da to pretvorimo u tradiciju. Inače je taj način pjevanja pomalo nestao iz našeg života, jer imamo i sve manje mladih - istaknula je Branka Leist, predsjednica KUD-a Svilenka.

Nakon pjevačke smotre uslijedilo je veliko slavonsko kolo u crkvenom dvorištu, a sve je završilo ponovnom procesijom i vraćanjem kipa Gospe Snježne u župni dom.

AGM Kruna
SUDIONICI I PJESME

Na smotri su nastupili KUD "Svilenka" Buk s pjesmama “Seljanke blaženoj Gospi i Majko draga, “Djevo sveta”, ŽPS “Bećaruše”, KUD Podvinje s pjesmama “O mila majko nebeska” i “Lijepa si, lijepa”, ŽPS “Vranovke” Vranovci Bukovlje s pjesmama “Majko djevo, kraljici mira” i “Hvaljen Isus Marijo”, IPS “Semeljačke snaše” Semeljci s pjesmama “Mala gospa, o mila majko nebeska” i “Čuj nas majko”, KUD “Slavonija” Staro Topolje s pjesmama “Da sam sitna ljubica”, “Čuj nas majko” i “O mila majko nebeska”, MPS “Grabarčani” Grabarje s pjesmama “Čuj nas majko”, “Došli smo ti majko draga” i “Kao Marija”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE POLICAJCI KAD NARASTU

Policajka oduševila djecu na dočeku Mandžukića

2

SUSTAV PRED KOLAPSOM

Nitko ne želi udomljavati
starije osobe

3

U GRADU KOJI NE NAPLAĆUJE PARKING

15 novih parkirališta za pet milijuna kuna