Regija
VINKOVAČKI LAĐARI

Spremni za Neretvu
Objavljeno 7. kolovoza, 2017.

VINKOVCI

Vinkovački lađari u završnim su pripremama u svom gradu na Bosutu prije odlaska i na ovogodišnji 20. Maraton lađa u Metković, a koji je najavljen za 12. kolovoza i na kojemu Vinkovčani sudjeluju unatrag pet godina i postižu sve bolje i bolje uspjehe.

Kako kazuju, još jednom idu predstaviti Vinkovce u najboljem svjetlu, a na Maratonu lađa na Neretvi su Vinkovčani, iz srca Slavonije, i proteklih godina bili prava atrakcija. Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve, od Metkovića do Ploča. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na relaciji dugoj 22.500 metara, uz pokroviteljstvo predsjedničkog ureda RH i desetke tisuća gledatelja. Prvi Maraton održan je 1988. godine, a nakana tog atraktivnog događaja koji iz godine u godinu plijeni pažnju kao najmasovnije i najgledanije natjecanje u Hrvatskoj jest očuvanje tradicije neretvanske lađe, promidžba športskih i kulturnih aktivnosti, turizma Neretve, kao i zaštita i očuvanje prirodnog okoliša.

Dok se pripremaju za svoj 6. maraton na Neretvi, vinkovačke lađare posjetio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kako bi se uvjerio u spremnost za natjecanje. Župan je lađarima s mirnog Bosuta zaželio puno uspjeha u veslanju hirovitom Neretvom, kao i kvalitetnoj promociji grada Vinkovaca i županije.

– Županija daje potporu njihovim aktivnostima, a moramo im osigurati i bolje uvjete kako bi mogli kvalitetnije raditi. Želimo im puno sreće na Neretvi, a možda će jednog dana otići i na Olimpijadu – kazao je župan. No, članovi Udruge Vinkovački lađari, u čijem su članstvu i mlađi i stariji, i muškarci i žene, još su jednom podsjetili kako svojim sugrađanima, stanovnicima Vinkovaca, za jesen spremaju spektakl na Bosutu! Naime, počeli su opsežnije pripreme za organizaciju – prvog, povijesnog Maratona lađa u ovom dijelu Hrvatske, na Bosutu! Odvijat će se to tijekom 52. Vinkovačkih jeseni kada se u grad na Bosutu slije i do 100.000 posjetitelja. Prvi čovjek lađara Stjepan Sertić još tada je najavio i minimaraton lađa osoba s invaliditetom. Do sada se za Maraton lađa u Vinkovcima prijavilo 300 veslača iz 15 udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja. Maraton će se odvijati od Krnjaša do Starog mosta. Posebnost cijele priče je što vinkovački lađari u to vrijeme pripremaju i veliko iznenađenje – postavljanje Guinnessova rekorda u veslanju u drvenom plovilu dužine od oko 320 metara u kojemu će u Vinkovcima, na Bosutu, zaveslati jednako toliko lađara! Dakako, očekuju velik broj ne samo sudionika nego i posjetitelja tog nesvakidašnjeg zbivanja na Bosutu. S.Butigan

Pripremaju postavljanje Guinnessova rekorda u veslanju u drvenom plovilu dužine od oko 320 metara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE POLICAJCI KAD NARASTU

Policajka oduševila djecu na dočeku Mandžukića

2

SUSTAV PRED KOLAPSOM

Nitko ne želi udomljavati
starije osobe

3

U GRADU KOJI NE NAPLAĆUJE PARKING

15 novih parkirališta za pet milijuna kuna