Osijek
NI VRUĆINE NE SPRJEČAVAJU PRODAJU SVJEŽEG MESA NA TRŽNICI

Kupcima ne smeta otopljena janjetina, samo da je jeftino!
Objavljeno 4. kolovoza, 2017.

Dok prodavači voća i povrća na glavnoj osječkoj tržnici ovih dana robu osvježavaju vodom kako bi ju koliko-toliko na ovim visokim temperaturama održali svježom, na južnom dijelu tržnice sasvim je druga priča. Naime, ondje ni na 38 stupnjeva prodavači ne odustaju od kupnje suhomesnatih proizvoda na klupama, pa čak ni od svježeg mesa!

Trenutno su najaktualnije ovčetina i janjetina, a obilazeći tržnicu, zapravo smo se iznenadili koliko se kupaca zanima za cijenu, a nekolicina je i kupila par kobasica, kilogram slanine, čak i dio janjećih rebara. Inače, ondje ovčetina stoji 25 kuna, a kilogram slanine i kobasice 60.

- Uvijek kupujem meso kod moje prodavačice i bude svježe. Nikada nisam imao problema s tim što oni meso drže na klupama. Čak ni sad kad su žege, a, uostalom, dogovorio sam se da mi donese svježe meso i to je i učinila. Nije ni skupo, kilogram janjetine je 50 kuna - ispričao nam je jedan kupac, ne želeći otkriti svoj identitet. U “tajnosti” nam je i prodavačica ispričala svoju stranu priče prodaje svježega mesa na klupama, što inspekcije, dakako, drže nedopuštenim.

- Jučer smo imali kolinje i ovo meso koje vidite potpuno je svježe. U kamionu imam prijenosni hladnjak, a, osim toga, ovdje na tržnici nisam duže od 11 sati. Što prodam, prodam, a uglavnom dođu moji stalni kupci - ispričala je mlada prodavačica, dodavši da u mesnicama meso kupuje tek rijetko i kaže da je to meso više puta odmrznuto, što ne smatra dobrim.

S druge strane, prodavači suhomesnatih proizvoda na otvorenom kažu da vrućina njihovoj robi ne smeta. Ne smeta ni kupcima, koji su, dok smo ondje bili, kupili nekoliko kilograma slanine, kobasice pa i kulena. “Domaće je domaće”, kažu. Unatoč činjenici da brojnim proizvodima, a posebice mesu u bilo kojem obliku, na ovim temperaturama nije mjesto na otvorenom. M. Mihelić

Šimić: Kontroliramo imaju li OPG, to je naš domet ovlasti

Direktor Tržnica Ante Šimić kaže da je prodaja mesa na otvorenom priča koja se ponavlja svake godine. Naplatnici na tržnici od njih traže tek dokaz da, u slučaju zakupa klupe, imaju vlastiti OPG.

- Ne upuštaju se u daljnje rasprave, sve ostalo je na inspekciji. No, koliko znam, nikada se nije dogodio kakav zdravstveni problem zbog prodaje mesa na tome mjestu - prokomentirao je Šimić.

Zeleni četvrtak u znaku suncokretova meda

Suncokretov med nije komercijalan pa su, da bi ga približili kupcima, članovi pčelarskih udruga Radilica i Pčela na ovotjednom Zelenom četvrtku, ponudili upravo taj med, koji, kažu, blagotvorno djeluje na zdravlje.

- Nekada se u konditorskoj industriji koristio umjesto šećera i odličan je. Ovaj put pripremili smo ga kao namaz na kruh, a oni koji imaju dijabetes kažu da se ta bolest može staviti u granice normale uz konzumaciju četiri žličice tog meda dnevno - ispričao je Milan Kramer iz Pčelarske udruge Radilica, dodavši da je taj med u Kini i Japanu obvezan dio obroka učenika u svim školama.

Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike