Regija
NITKO IH NE ŽELI PRIMITI

Saša i Kristina pet dana spavaju na otvorenom
Objavljeno 4. kolovoza, 2017.

PODRAVSKA MOSLAVINA

Saša Grinfelder (32) sa suprugom Kristinom (32) već peti dan spava na otvorenom, pod zvijezdama uz rijeku Dravu u Podravskoj Moslavini, jer ne može naći smještaj – tužna je priča koju nam je ovih dana dojavio taj mladi čovjek žaleći se kako mu već danima u selu s mnogo praznih kuća nitko ne želi dati smještaj i kuću gdje bi živio i za koju bi uredno plaćao stanarinu i režije.

Radi u Šumariji

- Nisam socijalni slučaj, ni beskućnik. Već sam tri mjeseca zaposlen, radim u Šumariji u Slatini, gdje sam sjekač, no problemi su počeli kada nam je dosadašnji stanodavac u Podravskoj Moslavini, gdje smo živjeli posljednja četiri mjeseca, prije nekoliko dana otkazao najam, jer se želi odseliti odavde i prodati tu kuću. Otkako smo izišli iz nje, već danima lutamo selom i spavamo na otvorenom uz Dravu jer ne možemo pronaći smještaj niti nam itko želi dati kuću u kojoj bismo se smjestili - priča ogorčeno Saša, inače doseljenik u Podravsku Moslavinu iz Belog Manastira, gdje je donedavno živio. Kaže kako se u Podravsku Moslavinu doselio nakon što je prije četiri mjeseca dobio posao u Šumariji u Slatini i to mu je bila odgovarajuća lokacija zbog organiziranog prijevoza do posla. Zbog toga bi želio ostati živjeti u tom mjestu, odakle je podrijetlom i supruga, no prihvatio bi i smještaj u Viljevu ili Slatini jer se već danima nisu okupali, niti su, kao ljudi, pojeli obrok za stolom. Priča i kako im je firma u kojoj radi u nevolji izišla u susret i dala nekoliko slobodnih dana da se negdje smjeste, no nitko nije mogao slutiti da će se naći u situaciji da im nitko danima ne želi pomoći i da će tolike dane u vrijeme najvećeg toplinskog vala provesti na otvorenom. Kaže da je prvo pomoć potražio u Općini Podravska Moslavina, no da ni tamo nije naišao na razumijevanje, načelnik Zdravko Šimara, kaže, nije mu želio pomoći te mu je rekao “da ga ne može zbrinuti u općinskim kućama, kako je izgubio ključeve kuće u vlasništvu Općine i kako ima sreće što je ljeto pa može spavati i na otvorenom”.

Općina nema nekretnine

Načelnik Šimara nam je u razgovoru opovrgnuo navode da im ne želi pomoći rekavši kako Općina ima dva stana za liječnike, koja su zauzeta, te da kuća u kojoj je Općina suvlasnik polovice zbog derutnosti nije prikladna za stanovanje te da im ju ne može dati na korištenje.

- Ne znam razloge zbog kojih je njih dvoje istjerano iz kuće u kojoj je donedavno živjelo, naglašavam da Općina ne posjeduje useljive nekretnine u koje bismo ih mogli primiti. Zbog njihova problema kontaktirali smo i Centar za socijalnu skrb u Donjem Miholjcu, gdje su nam objasnili da im ni oni ne mogu pomoći, jer je riječ o osobi koja ima prebivalište na području Belog Manastira, pa oni za isti slučaj nisu nadležni - kazao je Šimara, dodavši kako mu jedino preostaje kontaktirati s mještanima za koje zna da imaju slobodne kuće u koje bi se Saša i Kristina mogli smjestiti i zamoliti ih da im privremeno osiguraju smještaj ili pitati znance u susjednim mjestima. Njegovu priču potvrdila nam je i ravnateljica donjomiholjačkog Centra za socijalnu skrb, Ivana Petriševac, rekavši kako ne postoje zakonske osnove za pomoć Saši Grinfelderu s obzirom na to da nema prijavljen boravak na njihovu području niti je korisnik socijalne skrbi, jer je zaposlen. Dodaje da im se nije obraćao za pomoć te da je za njega nadležan Centar za socijalnu skrb u Belom Manastiru. Tamo ravnatelj Đimi Fuštin preporučuje da se pismenim putem obrati i Centru za socijalnu skrb u Belom Manastiru i u Donjem Miholjcu držeći da se zajedničkim snagama može lakše pokušati naći rješenje problema za ovaj bračni par.

Lidija ANIČIĆ

Problemi su počeli kada im je dosadašnji stanodavac, prije nekoliko dana, otkazao najam

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike