Tehno
VIPNET

Rast u ključnim kategorijama mobilnog i fiksnog segmenta
Objavljeno 4. kolovoza, 2017.

Zahvaljujućim daljnjim pozitivnim pomacima u poslovnim rezultatima tvrtke i kontinuiranim investicijama u nove tehnologije, Vipnet je ostvario prihode u visini od 207 milijuna eura, što je 4,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Rast se odrazio i na EBITDA-u, koja je porasla za 8,5 posto i iznosi 46.7 milijuna eura. Ukupan broj korisnika porastao je za 2,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, i iznosi 1,78 milijuna. Vipnet je zabilježio i snažan rast broja pretplatnika, 6,3 posto. U usporedbi s rezultatima prvih šest mjeseci prošle godine, Vipnet je ostvario rast prihoda od 2,2 posto u mobilnom segmentu. Prosječan prihod po korisniku iznosi 11,7 eura, što je 2,8 posto više nego u prvih šest mjeseci 2016.

Broj kućanstava koja imaju Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u prvih šest mjeseci 2017. porastao je na 305,3 tisuće, što je 10,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Broj fiksnih širokopojasnih linija, u odnosu prema istom razdoblju 2016., porastao je za 9,4 posto, a broj fiksnih glasovnih linija porastao je za 7,3 posto. U TV segmentu, kombinacijom kabelske, IPTV i satelitske televizije, Vipnet je u prvoj polovini 2017. godine ostvario porast broja korisnika od 6,1 posto. Prosječni prihod po liniji (ARPL) iznosi 27,4 eura, što je porast od 16,8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U prvih šest mjeseci 2017. Vipnet je zabilježio rast prihoda od 31,4 posto u fiksnom segmentu.

U prvih šest mjeseci 2017. Vipnetove su investicije iznosile ukupno 37,2 milijuna eura, što je 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a odnosile su se uglavnom na izgradnju fiksne optičke mreže za superbrzi internet i mobilne 4G+LTE mreže. Vipnet je s vlastitom infrastrukturom dosegnuo 440 tisuća kućanstava u 43 grada znatno pouzdanijom fiksnom mrežom sljedeće generacije nego što je to slučaj kod primarno bakrene infrastrukture (xDSL-a), kojom se koristi konkurencija. Početak izgradnje vlastite FTTH mreže označio je i ulazak u 13 novih gradova diljem Hrvatske. U mobilnom segmentu Vipnet nudi najbržu 4G+/LTE mrežu u Hrvatskoj, pri čemu brzina Vip mreže u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru iznosi do 300 Mbit/s. Zahvaljujući značajnim investicijama, Vipnetova mobilna mreža jedina je koja koristi LTE na frekvenciji od 800 MHz na svim lokacijama diljem zemlje, osiguravajući izvrsnu pokrivenost u zatvorenim prostorima. Kako bi se osigurao pristup superbrzom internetu u ruralnim područjima i područjima izvan gradova gdje nedostaje optička infrastruktura, Vipnet kombinira fiksnu i mobilnu infrastrukturu. Zahvaljujući ulaganjima u napredne fiksne i mobilne mreže, kućanstva u ruralnim područjima i na otocima mogu koristiti Homebox turbo tarifu s brzinom interneta do 112 Mbit/s.M.R.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike