TvObzor
NATIONAL GEOGRAPHIC: DOKUMENTARNI FILM O PRINCEZI OD WALESA

Diana: Njezinim riječima
Objavljeno 4. kolovoza, 2017.

Diana, princeza od Walesa, dala je 1991. godine u londonskoj palači Kensington niz tajnih intervjua koje je njezin bliski prijatelj snimio za novinara Andrewa Mortona. Morton je pisao knjigu o Dianinu životu kako bi otkrio “stvaran” život najfotografiranije žene svijeta. Javnost tada nije znala kako je Dianin brak s princem od Walesa bio u krizi. National Geographic Documentary Films otkriva Dianine misli i osjećaje tog specifičnog razdoblja njezina života, predstavljajući jednu stranu te složene priče - njezinu stranu. Sve je prepričano Dianinim glasom, bez klasičnog intervjua, a većina ovih snimki nikada nije objavljena.

Specijal National Geographica “Diana: Njezinim riječima” spaja arhivske videosnimke i fotografije s ovim audiosnimkama te je djelo najnovije produkcije National Geographic Documentary Filmsa. Film “Diana: Njezinim riječima” premijerno će biti prikazan 6. kolovoza u 21.55 sati, na National Geographicu.

Povijesne i globalno važne priče

Tom Jennings iz produkcijske kuće 1895 Films, dobitnice nagrade Peabody, izvršni je producent novog dokumentarnog filma koji donosi priču o princezinom emotivnom putovanju počevši od djetinjstva pa sve do braka s princem od Walesa i javnog života pod mikroskopom.

“Misija je 'National Geographic Documentary Filmsa' pružiti gledateljima vrhunske dokumentarne filmove koji govore o povijesnim, provokativnim i globalno važnim pričama, a djelo su najboljih redatelja, producenata i snimatelja”, rekao je Tim Pastore, predsjednik Originalnog programa i produkcije National Geographica. “Ovaj film nije iznimka jer pruža novi uvid u život Diane, princeze od Walesa, i njezinu stranu priče, čime nastavljamo našu dugogodišnju tradiciju pružanja gledateljima jedinstvenog uvida u najznačajnije događaje bez ikakvih iznimaka”.

Dianu su prozvali Princezom naroda, a malo je javnih osoba koje su i danas toliko voljene i poštovane kao ona. U trenutku kada je ova sramežljiva odgajateljica u vrtiću zapela za oko bogatom prijestolonasljedniku - princu Charlesu, moderna ikona je rođena.

Uz mnoštvo živopisnih detalja, princeza Diana govori o svome životu opisujući okolnosti u kojima se nalazila 1991. godine. Potpuno iskreno i otvoreno iznosi detalje svoje priče koja započinje nesretnim djetinjstvom, pa sve do upoznavanja s princom Charlesom kada je imala samo 16 godina. Tada počinje dramatična priča mlade žene koja se potpuno nenadano zatekla na svjetskoj pozornici. Uz veliki interes novinara i nacije koja je bila očarana romansom iz bajke, Diana je bila potpuno nespremna za slavu koju je stekla.

Javna i privatna strana života princeze

Dokumentarni film “Diana: Njezinim riječima” prikazuje princezinu javnu i privatnu stranu te donosi njezine intenzivne i često iznenađujuće misli i osjećaje iz 1991. godine. Diana se prisjeća detalja svog emotivnog vjenčanja, depresije nakon porođaja, bulimije te pobjede nad konstantnim osjećajem tjeskobe koja joj je pomogla da postane globalna humanitarka - slavna, obožavana Princeza naroda.

“Analizirali smo i kronološki poredali važne trenutke njezinog života, a zatim ih upotpunili medijskim izvješćima i arhivskim snimkama toga vremena”, dodao je Tom Jennings, izvršni producent filma “Diana: Njezinim riječima”. “Tijekom čitavog filma slušate misli princeze Diane u vrijeme kada su svi mislili da je njezin život bajka. Ali zapravo, njezin brak i život su se raspadali.”

Knjiga National Geographica „Sjećanje na Dianu: Život u fotografijama“ također će od 1. kolovoza biti dostupna u SAD-u, uz poseban predgovor Dianine prijateljice i autorice Dianine biografije Tine Brown (The Diana Chronicles). Knjiga sadrži više od 100 najpoznatijih fotografija Diane te prisjećanja onih koji su je najbolje poznavali. (N.K.)

 
Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

Najčitanije iz rubrike