TvObzor
MATEJ PODGORŠCAK

Najveći sam kritičar sam sebi, iako volim čuti stručan savjet
Objavljeno 4. kolovoza, 2017.

Nekoliko mjeseci nakon što je napustio RTL-ov glazbeno-natjecateljski show “Zvijezde” ušavši u TOP 21, mladi osječki pjevač Matej Podgorščak na sve to gleda kao na jedno vrlo pozitivno iskustvo. Ne samo što ne žali za tim što nije odnio pobjedu, nego hrabro gleda naprijed. Okupio je autorski bend Marokamo i publici predstavlja svoj prvi singl “Iluzija”, za koji je u tijeku snimanje videspota na raznim lokacijama po Osijeku.

- Pjesma je dosta ritmična i nije klasična komercijala. Prije svega mi je važno da se meni sviđa i nadam se da će se onda svidjeti i publici, koja će ju imati priliku poslušati na pop-večeri Aurea Festa u Požegi - rekao nam je Matej na početku razgovora za TV Obzor.

On je veliki talent koji svoje riječi pretvara u djela te ne gubi ni trena da slijedi svoje snove. S velikim nestrpljenjem iščekujemo vidjeti kako će izgledati videospot za njegovu prvu autorsku pjesmu, na čijem smo ga snimanju posjetili i napravili veliki intervju.

Pozitivno i veselo

Koliko je, prema tvom mišljenju, danas važno snimati videospot za neku pjesmu? Je li ga važnije imati danas nego prije 15-20 godina, s obzirom na klikove na YouTubeu? I što je najvažnije za dobar spot?

- Danas se definitivno sve radi prema nekakvoj špranci, stoga mislim da je super kad god netko iziđe izvan okvira. Sam videospot danas je možda i važniji od same pjesme, jer se sve prebacilo na društvene mreže. Osobno pazim da što više sudjelujem u scenariju i režiji spota, jer razmišljam što bih ja najviše volio vidjeti u spotu.

Opiši nam videospot koji ste snimali po Osijeku?.

- Nema nekih klasičnih scena u kojima mi i djevojka koja gostuje u spotu imamo neke uloge. Više je to opuštena šetnjica kroz grad ili vožnja biciklima, malo će se vidjeti i nedavno osvijetljeni pješački most... Takva je i tema pjesme, sve pozitivno, veselo i prepuno boja, uz ples i smijeh, a takav će biti i videobroj.

Je li pozitivna atmosfera spota odraz tvog trenutačnog raspoloženja u životu?

- Apsolutno. Trudim se biti veseo i pozitivan. A definitivno ću se pobrinuti za to da i buduće autorske pjesme budu nabijene pozitivom i energijom. Iskreno, u duši sam baladist, ali s tim ću malo pričekati. Imam već nekoliko završenih pjesama u ladici, probat ćemo pružiti ljudima nešto novo i drukčije. I sama “Iluzija” je malo drukčijeg ritma; koketira s reggaeom, iako, naravno, ima i popa, bez čega se danas ne može, ali i malo rocka, čega dugo nije bilo. Nastojat ćemo tako i dalje.

Zaljubljen u glazbu

Imaš li i u onim težim životnim razdobljima inspiraciju za pisanje pjesama i kakve su ti onda teme?

- U takvom sam razdoblju napisao “Gorku pjesmu”, za koju ne znam hoće li ikada ugledati svjetlo dana. Više je onako za mene. Za sada uopće nema glazbu, samo tekst. To su neki moji osjećaji koje sam prenio na papir tijekom nekih mojih životnih situacija. Iz mene izlaze svakakve melodije, ali obično su vesele.

Jesi li trenutačno zaljubljen?

- Ne mogu reći da sam zaljubljen. Zapravo, jesam, ali u život i ono što radim, a to je trenutačno glazba.

Budući da sad već imaš neko iskustvo, gaže i snimanja, reci nam je li lako danas u Slavoniji snimiti pjesmu, dobiti prostor u studiju? Kako se odrađuje taj dio posla?

- U svaki posao treba nešto uložiti kako bi ti se jednoga dana vratilo. Prije svega, kad smo se našli i dogovorili ovaj projekt, najmanje nam je u cijeloj priči bio važan novac. Moraš u to ući s velikom ljubavlju i vjerom, ali i s mnogo živaca. Što se samog snimanja tiče, ima kvalitetnih studija, i to majstora u našoj regiji. Ja sam se odlučio za studio “Hard Work” Zvjezdana Marjanovića. Ondje se super osjećam, atmosfera je jako dobra, domaćinska. Mislim da je to vrlo važno kod bilo kakvog stvaranja nečeg novog, pogotovo ovakvih veselih pjesama.

Kako izgledaju tvoje glazbene ambicije?

- Idemo korak po korak. Želimo se što više približiti slušateljima i gledateljima, bila to mlada ili starija publika. Planiram nastaviti pisati svoje pjesme i oko sebe okupiti dobre glazbenike. Najviše se vidim u pop-glazbi, ali planiram imati i etnoprizvuke u svojim pjesmama. Nakon nastupa na Aurea Festa u Požegi 1. rujna planiramo snimiti drugi singl. Za sada nemamo izdavača, vidjet ćemo kako će se pokazati sama pjesma i što će se dogoditi poslije festivala. Plan je truditi se, snimati i raditi, a nešto će se sigurno izroditi iz toga.

Počeo kao tamburaš

Možeš li se prisjetiti svojih prvih susreta s glazbom, prvih glazbenih koraka?

- Igrom slučaja krenuo sam jednim posve drukčijim, tamburaški putom. Bila je jedna strašno zanimljiva situacija u kojoj je moja profesorica u glazbenoj školi zagubila moje dokumente i došlo je vrijeme upisa. Trebao sam upisati gitaru, ali nije više bilo mjesta. Ona je rekla da upišem tamburu, to mi je, kao, jako slično. Iako nema veze s vezom, ali nevažno. U svakom slučaju, ponosan sam na to otkud sam krenuo. Svirao sam u raznim tamburaškim sastavima za koje se čulo po cijeloj Hrvatskoj. Nakon toga sam počeo svirati i još uvijek sviram u jednoj skupini iz Osijeka, Lyra Bandu, koji ne radi profesionalno, nego ima razne angažmane. Zapravo, tako svi počnemo, od nečeg se mora živjeti.

Kako si dospio u “Zvijezde”?

- “Zvijezde” su uletjele slučajno u nekom mom razdoblju dosade u životu, kad nisam znao što ću sa sobom, a bend nije imao probe. Tako sam vidio reklamu za show na RTL-u i odlučio se prijaviti. Ostavio sam čak i dobar rezultat; prijavilo se nekih 4500 ljudi, a ja sam ispao u TOP 21, dokle mi je i bio cilj dogurati. Neću lagati da nisam imao malo više ciljeve, ali zapravo mi je glavni cilj bio odraditi bar jednu emisiju uživo, što mi je uspjelo. Mogu reći da mi je to bilo jedno lijepo iskustvo tijekom kojeg sam ponešto naučio i definitivno sam bogatiji. Kao što sam već izjavio, tada kad sam ispao to nije bio moj dan, ali ne žalim ni za čim, iako to ne bih ponovio.

Što kažeš na one mlade glazbenike kojima ne bi palo na pamet prijaviti se na TV show, koji kažu: “Probijat ću se gažama, neće mene ocjenjivati taj i taj...”?

- Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Osobno sam sebi najveći kritičar, ali mislim da je katkad potrebno čuti stručan savjet. Normalno je da su mišljenja podijeljena - mnogi su komentirali kako Maja Bajamić, koja se prije nekoliko godina i sama natjecala u takvom showu, nije kompetentna ocjenjivati pjevače amatere. No, takva je televizija. Producenti odlučuju o tome tko će biti u žiriju, tko sam ja da sudim koliko je netko od njih kompetentan. U svakom slučaju, svima koji se namjeravaju baviti glazbom preporučujem prijavu na jedan takav show, jer kad jednom pobijediš tremu, bit će ti nezamislivo lakše stati pred veći auditorij. Na kraju, svi koji misle loše o takvim showovima, predomislili bi se kad bi se našli na pozornici istih.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
MASSIMO MI JE DAO KORISNE SAVJETE

Što ti je konkretno donijelo sudjelovanje u showu?

- Upoznao sam Massima, čiji sam veliki obožavatelj. Imao sam prilike porazgovarati s njim i dao mi je mnogo dobrih i korisnih savjeta. Kompletan taj doživljaj velike scene, kamere, scenarija mnogo mi je značio, kao i treneri glasa. Cijeli taj doživljaj pripremi te za nešto ako se u budućnosti ozbiljnije namjeravaš baviti glazbom. Osim toga, dobio sam pozitivne povratne informacije publike i mnogo poruka podrške, što mi je bilo najljepše, jer sam tu ipak zbog ljudi. Prijavio sam se, naravno, jer sam htio biti viđen, kako bi mi show poslužio kao odskočna daska.

U SVAKI POSAO TREBA NEŠTO ULOŽITI KAKO BI TI SE JEDNOGA DANA VRATILO

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike