Osijek
LJETO U DOMU TEHNIKE

Kreativna radionica 3D modeliranja i printanja
Objavljeno 1. kolovoza, 2017.

Ovogodišnje Ljeto u Domu tehnike i u kolovozu donosi pregršt zanimljivih radionica na kojima će mladi zaljubljenici u tehniku, modeliranje ili jednostavno kreativnost, moći naučiti nove stvari ili izbrusiti vještine stečene na prethodnim uspješnim radionicama. Tako će se ovaj tjedan, od 31. srpnja do 4. kolovoza, u jutarnjim satima održavati radionica sve popularnijeg 3D modeliranja i printanja, čime će stara osječka jezgra biti izravno obogaćena opipljivim “vjesnicima budućnosti” koje će izraditi mladi polaznici.

Voditelj radionice, mladi Renato Rašić, sudionicima će cijeli tjedan pokazivati osnove jednostavnog računalnog programa Autodesk 123D Design, kojim se izrađuje kod neophodan za ispisivanje na 3D printeru. Taj program polaznici mogu besplatno skinuti i instalirati na osobna računala, kako bi i kod kuće mogli usavršavati kreativne vještine modeliranja.

- Danas, na početku radionice, ćemo raditi osnove 3D modeliranja, kako bi se sudionici bolje upoznali s programom, dok ćemo već ovih dana pokušati printati neka osnovna geometrijska tijela. Naposljetku, cilj nam je do petka proizvoljno izraditi predmete po željama polaznika, čime će oni izravno biti uključeni u cjelokupan proces 3D printanja.- ističe voditelj Rašić, dodajući da se u znatiželjnu grupu u kojoj je trebalo biti samo učenika 7. i 8. razreda, “uvuklo” i naprednih pojedinaca iz 6. razreda osnovne, kao i iz 1. razreda srednje škole.

Rašić je naglasio da 3D printeri, općenito, relativno sporo izrađuju predmete, pa će na ovoj radionici taj proces biti ostavljen ili za kraj predavanja ili će dio sudionika raditi na printanju, dok drugi budu modelirali i smišljali izgled svojih maštovitih predmeta.

Dom tehnike raspolaže s dva napredna 3D printera, a o važnosti učenja o ovom izumu velikih mogućnosti, govori i činjenica da je projekt 3D modeliranja i printanja dobio prijeko potrebna sredstva na natječaju za financiranje iz proračuna Grada Osijeka u 2017. Tako samo slijedi vidjeti u kojem će smjeru i kojim intenzitetom cjelokupna kultura 3D printanja razvijati u središtu istočne Hrvatske. M. Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana