Novosti
EK ODRŽAVA NA ŽIVOTU VOĆARE

Na Jadranu su milijuni turista, a iz Slavonije im se ne može ništa prodati
Objavljeno 31. srpnja, 2017.
Nama se nameću rigorozne kontrole koje skupo plaćamo, a roba iz Makedonije, Srbije, Makedonije ulazi bez ikakve kontrole, kaže Zorić

Europska komisija ponovno je odobrila kvotu za povlačenje određenog voća s tržišta. Prema ovoj delegiranoj uredbi Komisije, količina proizvoda predviđena za Republiku Hrvatsku iznosi ukupno 3360 tona, odnosno za jabuku 510 tona, 850 tona za mandarinu te dodatnih 2000 tona za oba proizvoda.

Najavio je to Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, pozivajući sve proizvođače jabuka da se odazovu akciji čim se pravilnik objavi i pristupe poznatoj proceduri kao i ovih godina, kao i sve dosadašnje primatelje donacija i sve druge zainteresirane da se jave svojim prošlogodišnjim donatorima odnosno proizvođačima jabuka ili klasteru koji može posredovati.

Podsjetimo, riječ je o delegiranoj uredbi EU217/1165 koju je Europska komisija donijela 20. travnja 2017. u kojoj se radi o utvrđivanju privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća koja je stupila na snagu 1. srpnja 2017. Kako bi se osigurala njezina provedba, Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s proizvođačima, kao i svake godine izrađuje pravilnik o provedbi primjene izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuke i mandarine za postupak povlačenja s tržišta za besplatnu distribuciju. Zorić procjenjuje da će se ove godine zbog većih šteta od mraza u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ukupni urod jabuka kretati oko 60.000 tona, što je dostatno za domaće potrebe.

- Na sastanku o izradi Pravilnika smo, između ostalog, govorili i o raspodjeli dodatne kvote između proizvođača mandarina i jabuka. Do sada su je obično koristili proizvođači jabuka, međutim prošle je godine bila mala proizvodnja jabuka zbog elementarne nepogode, a hiperprodukcija mandarina, pa je imalo smisla da se veći dio dodatne kvote prepusti proizvođačima mandarina - kaže Zorić dodajući kako će Pravilnik biti gotov do početka berbe.

Ruski embargo

- Ministarstvo je obećalo da će mjera odmah biti operativna za početak berbe, pa već možemo donirati rane sorte jabuka, a to nam je izuzetno važno jer nemamo dostatnog skladišnog prostora u Slavoniji - pojašnjava Zorić ističući kako se u ovoj mjeri EK za pomoć proizvođačima zbog ruskog embarga kvota smanjuje svake godine, što je prema Zoriću znak da bi iduće godine čak mogla biti i ukinuta jer se dosta priča i o prestanku ruskog embarga.

- Zanimljivo je da se kvota smanjuje jer neke europske zemlje više nisu zainteresirane i ne kandidiraju se za ovu mjeru. Naime, te su zemlje u sklopu svojih nacionalnih programa riješile ove tržišne viškove, jer u svojim nacionalnim programima postižu bolje cijene nego što je EK odredila. U nas je obrnuto jer je ova prodaja spas za naše pojedine voćare. Po nama je to jedna od najboljih mjera što je EK uveo jer smo po primjerenim cijenama mogli utržiti robu, a isplata je bila sigurna - ističe Zorić, dodajući kako je cijene odredio EK prema stvarnom kretanju cijena na tržištu. Tako je konkretno EK propisao u ovoj shemi povlačenja voća s tržišta za drugu klasu jabuka 3 - 3,50 kuna ovisno o kilometraži, dok su hrvatski otkupljivači za prvu klasu lani obračunavali 1,50 kuna, a za drugu ispod kune.

- Ovo je sad slika gdje smo mi stvarno na tržištu. Od sve druge klase u ovoj mjeri zaradim više neko za svu prvu klasu koju sam prodao na hrvatskom tržištu. Je li to normalna situacija? – komentira Zorić ocjenjujući trenutno stanje prodaje voća i povrća u Hrvatskoj katastrofalnim.

Opetovano upozorava da od ovakve vrlo dobre turističke sezone hrvatski voćari i povrtlari nemaju nikakvu korist.

Jeftin uvoz

- Nevjerojatna je činjenica da su terenska istraživanja pokazala kako 80 posto hrane u Dalmaciji koja se trenutno nudi u turizmu nije hrvatskog podrijetla. Pokraj milijuna turista nevjerojatno je da vi iz Slavonije ne možete prodati nikomu ništa na more, jer na veletržnicama stoje stotine šlepera robe iz uvoza koje čekaju carinjenje. Ne samo mi iz Slavonije nego i proizvođači iz recimo zadarskog zaleđa, ne isplati im se brati grožđe jer je iz Španjolske i Grčke jeftinije. Mi smo fenomen, jer ne samo da nikakve koristi nemamo od turističke sezone već ona uništava domaću proizvodnju nekontroliranim jeftinim uvozom - kaže Zorić, ističući da su na drugim tržištima EU-a ove zamke suptilno izbjegnute različitim ograničenjima.

Dodaje kako dakako domaći proizvođači nikom ne osporavaju da uvozi robu jer, dapače, kupci trebaju imati izbor da kupuju ili jeftino ili kvalitetno ili i jeftino i kvalitetno, međutim sva ta uvozna roba iz trećih zemalja nije prava konkurencija.

- To je nelojalna konkurencija. Pod time mislim da rajčica iz Srbije i Makedonije ne mora proći nikakav sanitarni pregled jer se samo slučajnim uzorkovanjem obavljaju analize zdravstvene ispravnosti na šleperima. S druge strane, da bih ja prodao marelicu u München, ne mogu pristupiti veletržnici bez GlobalGap certifikata. Da ne kažem da za prodaju ekoloških jabuka na tržištu EU-a moramo raditi analizu ostataka na više od 500 aktivnih tvari pesticida za svaku isporuku. Dakle, nama se nameću rigorozne kontrole koje skupo plaćamo, a roba iz Makedonije, Srbije, Kosova, Makedonije ulazi bez ikakve kontrole, pa nije čudo što ima manju cijenu. Ta se praksa mora prekinuti. Utrka za što nižim cijenama nama je razumljiva, ali u konačnici dovodi do uništenja domaće proizvodnje – apelira Zorić, pitajući što sve trebamo učiniti da bi se stvar pokrenula.

Renata PRUSINA
SREĐIVANJE TRŽIŠTA I VIDLJIV POMAK U SVIJESTI POTROŠAČA

- Ministarstvo je već učinilo neke dobre pomake u obliku Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, Zakona o javnoj nabavi, novim pravilnicima o općim tržišnim standardnima i sl., što svakako može pridonijeti sređivanju tržišta, samo se svi sad moramo potruditi da ih dosljedno primijenimo. Na našu inicijativu Ministarstvo trenutno radi na pravilniku o usklađenosti voća i povrća s općim tržišnim standardnima EU, što je, nadamo se, još jedan korak bliže rješenju uređenja tržišta - kaže Zorić ističući i da je vidljiv pomak u svijesti potrošača u lokalnoj prodaji pa ljudi počinju preferirati domaću proizvodnju, međutim ono gdje je najveći dio prodaje, recimo turizam, tu sve zapinje. - Svi još kao društvo moramo puno raditi na razvoju lokalnog tržišta prodaje i kratkih lanaca opskrbe, jer ovo još nije dovoljno. I ako profunkcioniraju ove zakonske pretpostavke, primjene se do kraja moraju provesti, jer samo lokalno tržište prodaje može spasiti domaću proizvodnju - poručuje Stjepan Zorić.

Uskoro stiže pravilnik o izvanrednim mjerama potpore proizvođačima jabuke i mandarine

bez kontrole

UVOZNA ROBA NELOJALNA JE KONKURENCIJA

Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti