Novosti
ZBRKA OKO UPISA NA FAKULTETE

Za neupisivanje studija na koji su stekli pravo kazna - puna školarina
Objavljeno 31. srpnja, 2017.

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku, na kojemu upisne kvote nisu velike, nakon ljetnog upisnog roka ostalo je pet praznih mjesta zbog kandidata koji nisu upisali studijski program za koji su ostvarili pravo upisa.

- Kada kandidati koji su ostvarili pravo upisa ne dođu na upis, nama ta mjesta ostaju prazna, iako postoje i drugi odgovarajući kandidati, koji ne mogu biti upisani te oni na kraju upišu drugi fakultet – objašnjava Leonard Pon, prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu Osijek.

Upozorio je da se u jesenskom roku prazna mjesta mogu popuniti, ali i ne moraju, jer se, kaže, opet može ponoviti ista priča. Kako bi izbjegao takve situacije u budućnosti, osječki Filozofski fakultet poslao je obavijest kandidatima da su postupili protivno Općim uvjetima s kojima su se upoznali prilikom prvog logiranja u sustav.

Visoki troškovi

- Od njih će biti zatraženo da podmire oportunitetne troškove u visini pune jednogodišnje školarine, u iznosu od 5500 kuna – rekao je Pon.

Naime, kandidati se mogu upisati isključivo na jedan studijski program za koji su u sustavu NISpVU nakon objave konačnih rang-lista ostvarili pravo upisa i dobili upisni broj. Dodjelom upisnoga broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upišu na taj studijski program, od kojega više ne mogu odustati. Iz Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje objasnili su nam da je zbog navedenog razloga postavljeni redoslijed prioriteta studijskih programa iznimno važan. To znači da je kandidat obvezan s liste prioriteta obrisati one prijavljene studijske programe koje nema namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa. Iako su pravila jasno istaknuta prilikom same prijave u sustav pa sve do formiranja konačne rang-liste, neki maturanti ih ne poštuju i oglušuju se upisati studij za koji su ostvarili pravo upisa, nesvjesni posljedica.

U skladu s Pravilima o uvjetima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske programe, kandidatima koji se ne upišu na studijski program na kojemu su ostvarili pravo upisa i dobili upisni broj, mogu se naplatiti troškovi nepopunjenog upisnog mjesta, u iznosu ne manjem od jedne godišnje participacije studenta u troškovima studija, koje utvrđuju visoka učilišta, koja su za tu mogućnost i nadležna.

Bolja informiranost

Vesnica Mlinarević, prodekanica za nastavu na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, poručila je da su na tom fakultetu željene studije upisali svi studenti kojima je to bio prvi izbor kao i prošlih godina te da nemaju potrebe kažnjavati kandidate. Slično je i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje gotovo nikad ne ostane praznih mjesta na redovnim studijskim programima nakon upisa u ljetnom roku, doznali smo od Sunčice Oberman-Peterke, prodekanice za nastavu na Ekonomskom fakultetu u Osijek. Pravni fakultet Osijek od maturanata ne traži podmirenje punog iznosa školarine studijskog programa, niti namjerava u bliskoj budućnosti uvesti novčane kazne ili druge penalizirajuće mjere ne upišu li kandidati obvezujući studijski program, objasnio je Rajko Odobaša, prodekan za nastavu i studente na Pravnom fakultetu Osijek.

- Držimo kako je vrlo upitna smislenost uvođenja novčanih kazni ili podmirenja iznosa troškova školarine u situaciji u kojoj su maturanti samo kandidati za studij s upisnim brojem na listi NISpVU-a i rang-listi fakulteta – rekao je Odobaša i dodao kako osim toga fakultet ne raspolaže instrumentima osiguranja naplate potraživanja jer još ne postoji potpisani ugovor o studiranju između fakulteta i studenta ni ovršna isprava.

- Umjesto kazni možda bi bilo bolje da se kandidatima pri formiranju liste u sustavu NISpVU onemogući upisivanje studija na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja u nekom budućem roku ako su se već nalazili na listi upisa, a nisu se upisali na prijavljeni studijski program - poručio je Odobaša i dodao da bi pri tome pomogla i bolja informiranost srednjoškolaca kroz kontinuirane programe profesionalne orijentacije.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Leonard Pon

prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu Osijek

NEKOREKTNO PREMA FAKULTETU I KANDIDATIMA

- Smatram da je to nekorektno prema svakom fakultetu koji će zbog toga dobiti prazna mjesta, ali i prema kandidatima koji su bili zainteresirani, a nisu ostvarili pravo upisa. Sustav je dobro reguliran, ali bi pristupnici trebali svoj izbor shvaćati odgovorno i upisati ono što su odabrali ili pauzirati godinu i tada pokušati ponovno na različitim sveučilištima u Hrvatskoj, a ne uzeti mjesto nekomu drugomu – poručio je Leondard Pon.

GUBITAK JEDNOG STUDENTA

“Kada kandidat koji je dobio upisni broj ne upiše studij, time visoko učilište gubi jednog studenta, odnosno iako ima kandidata ispod crte, ne može se generirati nova rang-lista, nego se mora otvoriti jesenski upisni rok za koji možda ne bi bilo potrebe da su maturanti ispunili svoje obveze i s liste maknuli studijske programe koje ne žele upisati”, ističu u Središnjem prijavnom uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Možda ste propustili...

SUSRET ČELNIKA KOALICIJSKIH STRANAKA

Podrška partnera za Tolušića i Horvata

Najčitanije iz rubrike