Mozaik
U SELCIMA ĐAKOVAČKIM 7. ŠOKAČKA ALKA

Vladimir Ćupić najbolji je alkar
Objavljeno 31. srpnja, 2017.

Slavonski, ravničarski ambijent, upotpunjen okolnim poljima visokog kukuruza i balama slame, a tradicija utemeljena na sinjskoj slanoj povijesti - na više od tri stoljeća staroj Sinjskoj alci. U Selcima Đakovačkim jučer je, naime, na prostoru tamošnjeg Lovačkog doma, održana 7. Šokačka alka. Nema tu, istina, zvuka mačkula i alkarskih momaka, trčanja' Čoje', ali je volja, junačka desnica i preciznost oka ista. Skladnost alkara i njegovog konja u galopu dok trče alkarskom stazom koja je u Selcima, istina, nešto kraća od one u Sinju, te 'označena' balama slame.

U tradicijskom ruhu

Sedmu Šokačku alku jučer je, vrućini i jakom suncu usprkos, trčalo sedamnaest šokačkih alkara iz Đakovštine, brodskog, vukovarskog i drugih krajeva Slavonije. Zagorkinim rječnikom rečeno - sedamnaest vitezova slavonske ravni... U tradicijskom ruhu jahača slavonskoga kraja, na svojim dobro utreniranim, najboljim grlima iz svojih štala. Najpreciznije oko i desnicu imao je Vladimir Ćupić iz Bogdanovaca, Vukovarsko-srijemska županija. Drugoplasirani je Stjepan Kocijenić iz Starih Perkovaca, Brodsko-posavska županija, dok je treće mjesto osvojio Andrija Obrovac iz Selaca Đakovačkih. Obrovac je na prošlogodišnjoj Šokačkoj alci ponio titulu najboljeg šokačkog alkara za 2016. godinu, a uspjehe sa svojim grlom niže i drugdje.

Dvodnevni program

Vladimiru Ćupiću, najboljem šokačkom alkaru 2017., pehar je uručio osječko-baranjski dožupan Petar Lagator, drugoplasiranom Stjepanu Kocijeniću đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, a trećeplasiranom Obrovcu ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Mirko Damjanović. Predsjednik Konjičkog kluba Zenta iz Selaca Đakovačkih Željko Režić pobjedniku Alke uručio je šokački šešir. Trojici najboljih alkara pripale su i novčane nagrade od 700, 500 i 300 kuna. Sedmu Šokačku alku otvorili su osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović Lac i đakovčaki gradonačelnik Marin Mandarić, ističući jedinstvenost ove selačke priredbe, ali i njenu ulogu očuvanja tradicije konjogojstva u Slavoniji i sinjskih alkarskih običaja. Ove godine Šokačka alka imala je dvodnevni program; u subotu je on bio u znaku nastupa folklornih skupina i tamburaških sastava, a jučer su održana i pučka natjecanja za djecu, ali i odrasle te teklićko jahanje. Najmlađi sudionici Alke skakali su u vreći, tražili jabuke u vodi i sl., dok su odrasli okušali snagu u potezanju konopca. Organizator Alke bio je selački Konjički klub Zenta, uz pokroviteljstvo đakovačkog gradonačelnika M. Mandarića. I ove godine Alku je pratila odlična atmosfera i dobra posjećenost svih generacija; mnogima je to bio obiteljski izlazak, boravak u prirodi, prigoda za druženje uz gastroponudu i piće prema popularnim cijenama.

Suzana ŽUPAN
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA U SIKIREVCIMA

CD “Sikirevci selo moje’’
kao najljepša razglednica

2

UOČI KONCERTA U KLUBU BOOGALOO

Kandžija objavio spot za “Bambus i kavijar”

3

PRAVOSUĐE I NJEGOVE STRANPUTICE

HRT: Od 2. ožujka kreće nova sezona hit-serije “Novine”