Kultura
DRUGO POLUVRIJEME U VINKOVCIMA DO 26. KOLOVOZA

Nagradu za životno djelo na 11. DORF-u primit će vinkovački strip-autor Dubravko Mataković
Objavljeno 31. srpnja, 2017.

Ovogodišnji, 11. DORF festival počinje 5. kolovoza u Primoštenu, gdje se održava sve do 9., a drugo je poluvrijeme u Vinkovcima, od 24. do 26. kolovoza. Glavni filmski program u Primoštenu čine koncerti, nastupi DJ-a te filmovi o koncertima i drugim nastupima Borderland Soundtrack, tj. Man from Mo' Wax, na otvorenju pa Buldožer–Pljuni istini u oči i Sad and beautiful world of Sparklehorse u nedjelju. Publika će vidjeti Kako smo ušli u Europu: Slučaj SexA/Neuspješan skroz, La Piova/Slučaj GNJDD i Brojanje u jesen te posljednjeg dana Roaring Abyss.

U Primoštenu se 5. i 6. kolovoza kao popratni programi održavaju i glazbeni kviz koji vodi redatelj i kvizoman Mario Kovač, izložba fotografija Marija Grobenskog iz Koprivnice (i u Vinkovcima, od 22. kolovoza), a bit će postavljena i izložba plakata nepostojećih bendova koju priprema Miro Župa - piše Duško Popović za Hrvatski filmski savez.

U Vinkovcima se od 21. do 23. kolovoza održavaju 5. antičke filmske večeri, s predavanjima u Gradskom muzeju, projekcijama dokumentarnih filmova Priča o Bobby Fischeru u Vinkovcima odnosno nogometni Vinkovci, 6. lipnja 1982. autora Darka Stojanovića-Stoje, filmske radionice i kviz te posljednjeg dana projekcija dokumentarnog filma Dan oslobođenja.

Na vinkovačkom dijelu DORF-a 24. kolovoza na programu su Garage rockin' craze-Tokyo garage punk, Don't talk to me/Florian i koncert Mačkodlak, u petak Mlada nada/Pijana ulica i Buldožer-Pljuni istini u oči/Neuspješan skroz, a u subotu Charlatan Magnifique i Borderland soundtrack te proglašenje pobjednika u 22.30. DORF program se odvija u Galeriji Meraja, staroj gotičkoj crkvi sv. Ilije, u centru Vinkovaca.

Bit će dodijeljena i DORF nagrada za životno djelo, a primit će je vinkovački strip-autor Dubravko Mataković, rođen 1959. u Ivankovu kraj Vinkovaca, koji je diplomirao 1983. na grafičkom odjelu ALU u Zagrebu, a prve stripove objavio 1984. u Studentskom listu. Do sada je objavio 13 strip-albuma i dobio više nagrada za strip. Ilustrirao je knjige za djecu i druge, kao i udžbenike Školske knjige. Autor je animiranog filma Cigla, svirao bas-gitaru u sastavima The Užas i Špilšul, a osnivač je sastava Septica. Bio je radijski voditelj i autor jingleova na Radiju Vinkovci i Radiju VFM te kratko radio na Vinkovačkoj TV. Djela su mu postavljena i na kazališnoj sceni.

Dobitnik posebnog priznanja za doprinos undergroundu je Damir Bartol Indoš (1957., Zagreb), koji je diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu, a za vrijeme studija sudjelovao u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište. Od 2005. u koprodukciji s Kulturom promjene–Teatar ITD realizira predstave s glumcima, performerima, glazbenicima i plesačima te sudjeluje na međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu.(Izvor: HFS) N.Vek.

DORF program odvija se u Galeriji Meraja, staroj gotičkoj crkvi sv. Ilije, u centru Vinkovaca.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas