Svašta smo spremni žrtvovati za koji kilogram manje, pa čak i vlastito zdravlje. Najveći broj osoba javlja mi se u proljeće, tražeći instantno rješenje za vitku liniju, prema mogućnosti bez vježbanja i mnogo razmišljanja o pripremi namirnica. No, za svaki rezultat potreban je trud, a ono što je najvažnije jest zadržati optimalno zdravlje kroz proces promjene prehrambenih navika.
Određene dijete namijenjene mršavljenju su u redu ako se ne provode duže od tri mjeseca, jer deficit bilo kojeg vitamina ili minerala na duže razdoblje stvara zdravstvene probleme. Obično se nakon rigoroznih dijeta javlja svima poznat jo-jo efekt, gdje osoba nakon što počne normalno jesti, skupi više kilograma nego što je imala prije početka dijete.
Optimalna i pravilna prehrana najbolje je rješenje na duže staze. Važno je osvijestiti se te postupno mijenjati prehrambene navike.
Postoji mnogo "svjedočanstva" na internetu kako se ljudi osjećaju sjajno na ovoj ili onoj dijeti. To je posve istinito, ali...
Uzmimo primjerice osobu koja se hrani kao prosječan Hrvat. Prehrana se bazira na kruhu, crvenom mesu, nezdravim masnoćama te industrijskim prerađevinama. Osobi je dovoljno da izbaci samo industrijske prerađevine kako bi se osjećala bolje. Nebitno na kojoj se dijeti nalazila. Svaka manja promjena rezultirat će boljim općim stanjem.
Najčešće dijete u Hrvatskoj
Paleodijeta promiče prehranu blisku onoj naših drevnih predaka. Zabranjena hrana uključuje pšenicu, mliječne proizvode, biljno ulje, žitarice, šećer, mahunarke, konzervanse i prerađenu hranu. Uključeno je meso, biljna hrana, začini, morski plodovi, orašasti plodovi, sjemenke, bobičasto voće, mliječni proizvodi i fermentirani napici kao što su kefir i ghee, ili kokosovo ulje.
Iako ohrabruje povećano uzimanje povrća i izbjegava hranu bogatu solju, šećerom i masnoćom, dijeta propušta ili ozbiljno ograničava nekoliko skupina hrane koje daju ključne hranjive tvari kao što su integralni proizvodi, voće, mahunarke i škrobno povrće. Koristi se mnogo kokosovog ulja, a trenutačna istraživanja ne podupiru upotrebu kokosovog ulja kao preferiranog izvora masnoća. Također, dijeta je poprilično skupa!
Današnje crveno meso po strukturi nije ni blizu onom divljih životinja u paleolitiku. Visoki unos crvenog mesa povećava rizik od raka crijeva. Nije dijeta koju treba slijediti ako želite živjeti dug život. Marketing je učinio svoje - paleobrownies, paleokruh i kolačići sve su popularniji, što nema nikakvog smisla. Paleoljudi nisu imali čokoladu niti su pekli kolačiće, čak i ako su isti napravljeni od sirovog kakaa, avokada i kokosovog ulja.
Low-FODMAP
Dijeta koja ograničava hranu koja sadrži određene molekule koje neke osobe ne mogu apsorbirati, a koje mogu izazvati simptome IBS (sindrom iritabilnog crijeva), kao npr.: velika količina fruktoze - jabuka, mango, kruška, lubenica, voće u limenkama, voćni sokovi, fruktani šparoga, cikla, brokula, prokulice, kupus, patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, luk, vlašac, pšenica, raž, velika količina kruha, krekera, keksa, kus-kusa ili tjestenine, galaktoza - slanutak, grah, leća, laktoza - kravlje, kozje i ovčje mlijeko, sladoled, jogurt, kremasti sirevi, polioli - jabuka, marelica, avokado, višnja, nektarina, breskva, kruška, šljiva, suha šljiva, lubenica, cvjetača, zelena paprika, gljiva, kukuruz, zaslađivači (sorbitol, manitol, xylitol), Low - Food dijeta nije klasična dijeta za mršavljenje već prehrana za liječenje IBS-a kod kojeg je vrlo djelotvorna.
Međutim, nije namijenjena prehrani za cijeli život. Mnogo zdravih namirnica izostavljeno je te je cilj postupno uvrstiti bar neke od njih tijekom vremena. Tako se razvija tolerancija na namirnice koje su smetale te dolazi do pozitivnih promjena u crijevima. Ako se odlučite na ovakvu prehranu, važno je posavjetovati se te biti pod nadzorom nutricionista.
CSIRO dijeta
Dijeta s visokom proteinskim te niskom GI (glikemijskom indeksom). Ovo je dobro uravnotežen pristup prehrani. Odgovara mnogima te ima jako dobre rezultate. Nije za vegetarijance i vegane. Uključuje sve osnovne grupe hrane te dobre masnoće. Potiče uporabu mršavijeg mesa, ribe i drugih alternativa, kao i mnogo povrća i umjerene količine ugljikohidratne hrane s niskim GI-jem. Postoje kvalitetni dostupni materijali za podršku (recepti, planovi obroka).
Mediteranska dijeta
Promiče prehranu prije svega biljnih namirnica kao što su voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, maslinovo ulje i ribu, a istovremeno smanjuje unos crvenog mesa.
Način prehrane zasnivan na korijenima tisućljetne tradicije. Ponovno je otkrivena zahvaljujući novijim istraživanjima o prevenciji pojedinih bolesti. Nije dijeta za mršavljenje, ovo je način prehrane koji možemo i trebali bi provoditi cijeli život.
Uključuje sve osnovne skupine hrane te nema straha od deficita potrebnih vitamina i minerala.
Što je onda najbolje? Smatram da je mediteranska prehrana najoptimalnija za zdravlje i opću dobrobit čovjeka, te je najbolji pristup onaj koji vam savjetuje nutricionist - adekvatan unos namirnica koje zadovoljavaju vaše osobne potrebe organizma! Zlatno pravilo glasi: Umjereno, Uravnoteženo i Redovito!
Ana Tomšić Blažan, nutricionist
Optimalna i pravilna prehrana najbolje je rješenje na duže staze
Detox dijeta
Dijeta se provodi u periodu kroz pet dana, a služi izbacivanju toksina iz tijela. Svi kilogrami izgubljeni tijekom faze detoksifikacije najvjerojatnije će biti vraćeni kada ponovno počnete normalno jesti. Ponekad može biti motivator za promjenu razmišljanja i navika kada želite poboljšati svoje zdravlje i dobrobit. Potencijalno je opasna ako se nastavi i nakon preporučenih vremenskih okvira. Rizici su isti kao i kod unosa niske razine ugljikohidrata. Ova dijeta također povećava rizik od zatvora, bolesti žučnog mjehura i nedostataka hranjivih tvari.
Riječ detox sa znanstvenog gledišta je izmišljotina. Jetra ima posao detoksikacije kroz cijelo vrijeme i nema dokaza da bilo koja dijeta radi bolji detox. Mnogo je mudrije promijeniti životne navike te reducirati unos alkohola i sl. stvari nego se tzv. "čistiti" kroz nekoliko dana u godini.
Ketogena dijeta, LCHF
Visoka masnoća te niska razina ugljikohidrata koja stvara metabolički proces zvan ketoza koji se javlja kada tijelo nema dovoljno glukoze za proizvodnju energije. Oko 70 posto unosa koji u ovoj prehrani dolazi od masti, 20-25 posto od proteina i 5-10 posto od ugljikohidrata.
Postoje dobre studije u liječenju pretilosti, ali to nije ugodna ili lagana prehrana, pa je ne vidim kao dugoročno rješenje.
Još jedna varijanta unosa niske razine ugljikohidrata.
Potiče unos masnoće i ne ograničava unos soli. Može imati negativan utjecaj na zdravlje poput povišenog kolesterola, umora, hipoglikemije te manjka energije.
Mora se provoditi pod nadzorom nutricionista!
Dijeta bez glutena
Ovo nije dijeta za mršavljenje. Dijeta je namijenjena ljudima koji boluju od Celijakije te im je potrebna stroga prehrana bez glutena. Također je korisna za osobe koje imaju intoleranciju na gluten.
Nisu svi bezglutenski proizvodi zdravi. Mnoga bezglutenska komercijalno pripremljena hrana sadrži velike količine šećera i zasićenih masnoća.
Dukan, Atkins
Dijeta bogata bjelančevinama te nisko ugljikohidratna dijeta. Podijeljena je u četiri faze: Napad (2-5 dana), krstarenje (dok ne postignete svoju idealnu težinu), konsolidacija (oko 4 dana za svakih izgubljenih 1/2 kile), stabilizacija (za ostatak života). Ova dijeta je nastala u Francuskoj prije 30 godina, ali je postala popularna nakon što je dr. Pierre Dukan objavio knjigu prehrane u 2010. godini.
Osnovna pretpostavka nižih ugljikohidrata i više bjelančevina je dobra, ali je prekomplicirana.
Neki ljudi vole rutinu, ali brzo će im dosaditi u početnim fazama. Prehrana se bazira na mnogo proteina, zobenih mekinja te povrća bez udjela škroba. Izostavljanje ugljikohidrata povećava rizik od nedostataka vitamina B. Kratkoročni simptomi kod nedostatka ugljikohidrata uključuju loš dah, glavobolje i nervozu. Također povećava rizik od zatvora i bolesti žučnog mjehura. Početni gubitak težine na niskoj ili nikakvoj prehrani ugljikohidrata djelomice je posljedica pražnjenja vaših zaliha glikogena koji se pohranjuje s vodom u mišićima i jetri.
Previše ograničenja i pravila - vjerojatno neće biti održiva. Ozbiljno ograničava nekoliko skupina namirnica koje daju ključne hranjive tvari te potiče prekomjeran unos mesa.