Zdravlje
LJEKOVITO BILJE CALENDULA

Nema kožne bolesti u kojoj neven ne može pomoći
Objavljeno 31. srpnja, 2017.

Ime Calendula dobiva od imenice "calendae" (prvi dan u mjesecu), a povezuje se s tim što se cvjetovi otvaraju s izlaskom sunca i zatvaraju sa zalaskom. Svim starim kulturama poznata biljka za liječenje bolesti kože, probavnih organa te ženskih genitalija.

U narodu poznata kao barometar za kišu: ako su cvjetovi ujutro zatvoreni, tada će tijekom dana sigurno padati kiša! U hrvatskim običajima neven se darivao kao znak ljubavi, a u nekim krajevima njime su se kitili svatovi. Jednogodišnja je mediteranska biljka visine do 50 cm, stabljika je u gornjem dijelu jače razgranana sjedećih i nasuprotnih listova koji su produženo loptasti ili lancetasti, malo nazubljeni. Ogranci stabljika završavaju velikom cvjetnom glavicom narančastožute boje. Cijela biljka je dlakava. Plod je roška. Svi plodovi su na hrptu dlakavi i bodljikavi.

Cvjeta od travnja do rujna, ovisno o staništu. Cvjetovi mirišu osebujno po nevenu, okus im je gorak, a listovi slatkastogorki. Raste u vrtovima kao ukrasna biljka, na livadama, u vinogradima, na grobljima i kultiviranim poljima. Na sredozemnim područjima možemo je naći u divljem i poludivljem stanju.

Cijele razvijene cvjetove nevena beremo za sunčana vremena te ih sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu (oprezno, kako bi se sačuvala prirodna boja). Sušenje mora biti brzo, na temperaturi do 35 Celzijevih stupnjeva. Od osušenih cvjetova odvojimo latice od čaške i još ih dosušimo. Od svježih cvjetova možemo izraditi tinkturu i mast. Rjeđe se beru listovi.

Ulje nevena prirodan je kozmetik koji štiti i njeguje kako mladu, tako i staru kožu. Za vanjsku uporabu ulje nevena rabimo kod opeklina, herpesa, raznih rana, bolnih stanja, bolova uha, kožne erupcije, kožnih bolesti djece (ospice, vodene kozice) itd. Kod unutarnje primjene ulje nevena smanjuje bolne grčeve, menstrualne grčeve, tegobe od čira na želucu i dvanaesniku.

U zapadnoj pučkoj medicini neven se koristi za liječenje anksioznosti, akni, apscesa, atletskog stopala, bolesti jetre, karcinoma, za čišćenje, čira na želucu, čireva - malignih, grčeva, dječjih groznica, kožnih i bolesti dojke, gastritisa, gastroenteritisa, glavobolje, gastritičnog katara, gingivitisa, hepatitisa, gljivičnih infekcija, hiperglikemije, herpesa, hematoma, hemoroida, intestinalnih fistula, katara crijeva, karcinoma kože, kožnih tegoba i bolesti, kašlja, želuca (u prehrani), malignih tumora, upale krajnika, krvnih bolesti, kongestije jetre, smanjenje kolesterola, bolesti urinarnog trakta, limfnih organa i same limfe, laringitisa, menstrualnih bolova, povraćanja, proljeva, parazita u crijevima, rana, raka kože, gnojnih čireva, rana od udarca, opeklina, svraba, skabiesa, sunčanih opeklina, upale vena i varikoznih vena, virusnih infekcija, uboda insekata, upale grla, bolesti žuči i žutice, a neizostavan je i u kozmetičkim tretmanima. Pomaže u preventivi zdravlja, koristi se u homeopatiji, služi za detoksikaciju, ispiranje grla, usta, očiju, kože, te za regeneraciju stanica, za stimuliranje cirkulacije, kao i za jačanje imuniteta. Oprez! Česte su alergije kod osoba alergičnih na ambroziju.

U narodu neven je poznati pučki lijek za liječenje vanjskih i unutarnjih bolesti. Djeljuje tako da:

l pospješuje znojenje

l pojačava izlučivanje mokraće

l umiruje grčeve crijeva, želuca i glatkih mišića

l uravnotežuje mjesečni ciklus

l liječi bolesti maternice

l liječi bolesti unutarnjih organa: želuca, jetre i žuči

l liječi bolesti živaca

l pomaže u jačanju imunološkog sustava i kod hormonalnih tegoba

l koristi se za razna ispiranja izvana i iznutra, kod ozljeda, upala i infekcija

l djeluje antikancerozno, i to kod raka kože, maternice, želuca i grla

l vrlo ljekovito djeluje u liječenju bolesti vena

Dobar i uz druge biljke

Neven se uspješno miješa s ostalim ljekovitim biljem, i to za kolitis s maslačkom, gospinom travom, matičnjakom, sjemenom koromača; za čir na dvanaesniku s gavezom, kimom, krkavinom i limunom; za gastritis sa stolisnikom, cikorijom, koprivom, pirikom, smiljem, kamilicom i hmeljom; za psorijazu s koprivom, rosopasom, čestoslavicom, stolisnikom, dimnjačom i bijelim lukom.

Ivan LESINGER
Čaj

(za navedene bolesti)

1 jušna žlica suhih latica nevena, 2 dl vode. Priprema: Preliti latice vrućom vodom, poklopiti da odstoje pola sata i procijediti.

Uporaba: piti 3 - 4 šalice čaja na dan, može se zasladiti medom.

Čaj za ispiranje i obloge

Priprema se kao i obični čaj (vidi gore), ali se stavlja dvostruka količina bilja na istu količinu vode.

Mast

(za navedene bolesti)

2 dl soka iz cvjetova nevena, 2 dl svinjske masti, (može i 1 dl voska)

Priprema: rastopiti svinjsku mast (i vosak), uliti sok nevena i miješati dok ne prestane izlaziti para. Još toplo uliti u staklenku ili plastičnu posudicu te staviti u hladnjak da se stvrdne. Uporaba: koristi se u liječenju svih opisanih tegoba.

Napomena: U nedostatku latica nevena, mast se može napraviti od tinkture u omjeru dva dijela masti - jedan dio tinkture ili, jača mast, od dva dijela tinkture i jednog dijela masti.

Homeopatija

Cal. (Calendula officinalis) antiseptik rana, adstrigens, za kožne bolesti.

Fizički: Za liječenje rana, posjeklina, oštećenih dijelova kože Cal. je lijek koji ima jako antiseptično i adstrigentno djelovanje (steže tkivo), što daje dobre rezultate u liječenju. U lokalnoj primjeni brzo zaustavlja krvarenje (posjekline, vađenje zuba). Homeopatski lijek Calendula rabi se kao matična tinktura prilikom raznih ozljeda kože, od rana do abrazije kože. Iznutra uzimana potencirana matična tinktura ubrzava procese izlječenja.

Tinktura

(za navedene bolesti)

200 g latica nevena, 1 l 70-postotnog alkohola Priprema: močiti latice nevena 30 dana u alkoholu. Povremeno promućkati. Uporaba: uzimati tri puta na dan po 20 kapi, s malo vode ili čaja.

Ulje

(za oštećenu kožu)

200 g latica nevena, 1 l maslinova ulja ili ulja suncokreta. Priprema: močiti latice nevena u ulju 30 dana na toplom mjestu (na suncu). Povremeno promućkati.

Uporaba: oštećenu kožu mazati više puta na dan.

Cijele razvijene cvjetove nevena beremo za sunčana vremena te ih sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu

Ljekoviti sadržaj

Neven sadrži kalendulin, karotinoidi, albumin, likopen, flavonoidi, organske kiseline - jabučna, salicilna, palmatinska, voloksantin, citroksantin, rubiksantin, eterična ulja, smole, žuto mastilo, šećer, bjelančevine, encimi, guma, fitosterol, kalcij, sumpor, vitamin A - karotenoid.

Neven je, s pravom se može reći, biljka kože, jer nema kožne bolesti u kojoj neven ne može pomoći, rabili ga za vanjsku ili unutarnju primjenu, i to u liječenju akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, za čišćenje kože lica, kod lišaja, krvarenja, mastitisa, opeklina, osipa, psorijaze, proširenih vena, seboreje, smrzotina, raznih infekcija kože, rak-rana, rana, pa i gnojnih, raznih ozljeda kože - jer neven pospješuje zarastanje rana-tkiva i sprječava upalne procese na koži, kod varikoznih vena, ulceracije, za bolji rast kose, žutih krasta lica i glave (rabi se sok biljke ili tinktura), urtikarije, ugriza i uboda insekta itd. Pomaže i kod bolesti limfe kao što su otečeni limfni čvorovi, limfne tekućine, škrofuloza. Pomaže, dakle, kod doslovce svih bolesti, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože, kao i kod bolesti limfe.

Čudo iz 12. stoljeća

Tinktura nevena rabi se za unutarnju i vanjsku primjenu te je djelotvorna kod oteklina, mišićnih tegoba, hematoma, ozljeda, podljeva, modrica itd. Izrada nevenove masti po receptu svete Hildegarde za mene predstavlja pravo čudo kad se zna da je to pisano u 12. stoljeću! Njena uputa glasi: "Od slanine skini onaj tvrđi dio i stavi u mužar i dodaj latice nevena i sve zajedno dobro istuci i tom mašću maži glavu i koža će ponovno postati lijepa, a sa sokom maži kraste na glavi i one će proći." Latice nevena, koje stučemo zajedno s grubom soli, daju lijepu prirodnu boju siru i maslacu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike