Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA TRŽNICI

Šljiva - slavonski voćni dragulj
Objavljeno 28. srpnja, 2017.

Posljednji srpanjski Zeleni četvrtak na glavnoj osječkoj tržnici bio je u znaku šljiva s OPG-a Ivan Delibos iz Grabovca. Ti modri plodovi kasnog ljeta prava su nutricionistička bomba, a u slavonskim selima dostupni su gotovo na svakom koraku. Obiluju vitaminima A, C, K, B1, B2, B3, B6, E te mineralima kalija, fosfora, magnezija, željeza, kalcija i cinka. Bogate su prehrambenim vlaknima, prema tome, dobre su i za probavu. Unatoč tome, šljiva je nepravedno zapostavljena u velikoj ponudi voća.

- Konzumiranje svježih šljiva pomaže u borbi protiv brojnih bolesti, kao što su osteoporoza, dijabetes, pretilost i općenito poboljšavaju krvnu sliku – kaže Ivan Delibos, koji na svom imanju ima 40 stabala šljiva.

- Riječ je o ekošljivama, ne koristimo nikakve pesticide nego isključivo organsko gnojivo s certifikatom – objašnjava i dodaje da prodaja šljiva iz dana u dan ide sve bolje.

Šljive se mogu konzumirati svježe, prerađene ili sušene. Najpoznatiji su proizvodi od šljiva sigurno pekmezi, džemovi i kompoti, a šljive su izvrsne i u kombinaciji s različitim vrstama tijesta, od pita preko savijača do knedli. Mogu se koristiti kao dodatak u smoothiejima, kolačima, ali i slanim jelima u kombinaciji sa svinjetinom, junetinom i peradi. Ivan je za sve posjetitelje pripremio ukusan napitak od šljiva i bresaka, muffine od šljiva te okruglice od šljiva u kokosovom brašnu koji su se brzo razgrabili. Dobro je znano da je u Slavoniji ipak najpoznatiji proizvod od šljiva rakija šljivovica, koja može poslužiti kao izvrstan aperitiv ili sredstvo za flambiranje slatkih i slanih delicija. J. Pejaković

PONUDA NA GLAVNOJ TRŽNICI

Ukusno voće i povrće na svakom je koraku tržnice. Šljive se prodaju po cijeni od četiri kune za kilogram, kupine i maline po cijeni od 20 do 25 kuna za pola kilograma. Tu su, naravno, i marelice, breskve i nektarine, koje se sada mogu kupiti po cijeni od tri do šest kuna. Kilogram lubenice na tržnici iznosi dvije kune, a kilogram dinje od tri do pet kuna. Različite vrste rajčica prodaju se za pet do sedam kuna za kilogram, krastavci po četiri kune za kilogram, a patlidžan po tri kune za komad.

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike