Tehno
ZNANSTVENO POTVRĐENO:

Veličina zaslona u učionicama je važna
Objavljeno 28. srpnja, 2017.

Nakon istraživanja provedenog prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Epson objavljuje podatke dobivene u novoj studiji koju je provela tvrtka Radius Global Market Research o čitljivosti sadržaja prikazanog na zaslonu veličine 70 palaca (177,8 cm) u učionicama prosječne veličine u Velikoj Britaniji i Singapuru.

Istraživanje pokazuje kako više od 50 posto učenika u obje države smatra kako je sadržaj na 70-palčanom zaslonu teško čitati. Više od pola ispitanika krivo je prepisalo bar jednu stavku koju je vidjelo na 70-palčanom ekranu. Istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu provedeno je na uzorku od 119 učenika u dobi između 12 i 22 godine podijeljenih u grupe od po tridesetak ispitanika. Učenici su trebali čitati tipičan obrazovni sadržaj uključujući grafikone i tekstualni sadržaj s uobičajenog zaslona veličine 70 palaca u standardnoj učionici dimenzija 8,3 metra s 8,4 metra te zapisati šest kratkih stavki na temelju onoga što su vidjeli. Slične zadatke ispunjavali su i učenici smješteni u tipičnu učionicu u Singapuru.

Rezultati istraživanja idu u prilog „pravilu 4/6/8“ za određivanje optimalne veličine zaslona. Riječ je o neformalnom pravilu koje je na snazi već dulje vrijeme i koje primjenjuju audio-videointegratori i montažeri kako bi odredili optimalnu veličinu zaslona u različitim okružjima poput učionica, konferencijskih sala i velikih dvorana. “Kada je riječ o odabiru najboljeg zaslona za vašu učionicu, najvažnije je da bude dovoljno velik kako bi svi učenici mogli jasno pročitati sadržaj“, kazao je Yasunori Ogawa, operativni direktor za vizualne proizvode u Epsonu. „To je od najveće važnosti za uspjeh svakog učenika. Novi model EB-710Ui, kao i ostali Epsonovi napredni interaktivni projektori u učionice donose napredne mogućnosti suradnje“.

Usporedno s rezultatima istraživanja Epson predstavlja najnoviju generaciju laserskih videoprojektora ultrakratkog dometa za poboljšanje kvalitete obrazovanja. Novi model Epson EB-710Ui, koji će biti dostupan na svjetskom tržištu krajem listopada, donosi bolju vidljivost slika u učionici, veličine do 100 palaca (254 cm). Ovaj model uz veliki zaslon omogućava projekciju snage od 4000 lm, u razlučivosti WUXGA (1920 sa 1200 točaka) za prikazivanje sadržaja najveće kvalitete u učionicama diljem svijeta. Model EB-710Ui uz to funkconira s laserskim izvorom svjetla za dosljednu izvedbu, bez brige o zamjeni lampe.

Novi Epsonovi laserski videoprojektori ultrakratkog dometa bit će predstavljeni na sajmovima i izložbama u neposrednoj budućnosti.M.R.

Možda ste propustili...

SAMSUNG PREDSTAVIO GALAXY TAB S6 LITE

Baterija za 14 sati neprekidne reprodukcije videa

MARATON-TEST: SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA

Izvrsne performanse i vrhunska kamera

Najčitanije iz rubrike