Tehno
SREBRNA STRIJELA

Test: Sony Xperia XZ Premium
Objavljeno 28. srpnja, 2017.

Sony Xperia XZ Premium konačno je nedavno stigao na tržište. Uređaj koji se očekivao od veljače tako je dostupan svima onima koji žele samo najbolje iz svijeta mobilne telefonije. Na naš test stigao nam je Sony Xperia XZ Premium u atraktivnoj srebrnoj boji, a osim boje prvi detalj koji će upasti u oko je i masa uređaja, koja je poprilična. Osim njih, naravno, tu su i trenutno najbolje specifikacije hardvera, kao i prvi u svijetu senzor kamere koji može snimati video pri 960 sličica u sekundi!

Monolit

Sony Xperia XZ Premium na test nam je stigao, kako smo u uvodu već spomenuli, u srebrnoj boji. Bolje rečeno, u boji kroma jer se uređaj potpuno doima kao presvučen zrcalom. Tako u slučaju da se poželite pogledati, više ne morate uključivati selfi kameru, tu je stražnja strana uređaja. Ovakav atraktivan izgled, odnosno boja uređaja definitivno će ostati zapažena gdje god se pojavite s Xperiom XZ Premium. Izgled uređaja uvelike podsjeća na „obični“ XZ, uz, naravno, povećanje dimenzija. Za neupućene, izgled je to koji Sony „fura“ već godinama i kojim je svima dobro poznat. Dakle, uređaj se doima monolitno i izrađen kao iz jednog komada.

Kvaliteta izrade je na najvišem nivou, a cjelokupan dojam je minimalistički. Za neke je ovakav izgled već zastario, ponajprije zbog previše „mesa“, odnosno praznog prostora oko zaslona, no o ukusima se ne raspravlja. Nama se ovakav izgled sviđa, no činjenica je da ovakav pristup na Xperia XZ Premium donosi uređaj ipak nešto većih dimenzija, konkretno 156 x 77 x 7,9 mm. Što se fizičkih tipki tiče, imamo klasičan Sonyjevski raspored. Na desnom boku nalazimo dvodijelnu tipku za podešavanje glasnoće, home tipku s čitačem otisaka prstiju, te na dnu fizičku tipku za kameru. Na suprotnoj strani nalazi se ladica za SIM i memorijsku karticu. Dno je ostalo rezervirano za USB-C utor i mikrofon, a vrh za 3,5 mm audioutor i sekundarni mikrofon.

Kamera Motion Eye

Sony je svoj novi top model odlučio opremiti potpuno novim senzorom IMX400, nazvavši ga još i Motion Eye. Najzvučniji je to detalj kojim je Sony Xperia XZ Premium osvojio tržište. Dakle, riječ je o prvoj kameri na pametnom telefonu sposobnoj snimiti 960 sličica u sekundi videa (takozvani Super slow motion). Ovo je svakako mogućnost koja će privući velik broj kupaca, posebice onih kojima je snimanje videa česta aktivnost. Trenutno je snimanje ovakvog videa ograničeno na 5 sekundi, no uz ovoliki broj sličica takav video se doima kao vječnost. Xperia XZ Premium snima i druge vrste videa, pa tako imamo 4K, 1080p 30 fps, 1080p 60 fps, 720p i 720p 240 fps, što bi trebalo zadovoljiti sve. Fotografije su očekivano u rangu s klasom vrhunskih uređaja, dakle među najboljima uopće. Selfi kamera sadrži 13 MP senzor i ovisnicima o naslikavanju svakako će osigurati dobru zabavu i dobre fotografije uz brojne filtre.

4KSony Xperia XZ Premium opet je jedini uređaj koji donosi 4K rezoluciju zaslona. To je bio još i s modelom Z5, no do danas je i dalje ostao jedini među velikanima mobilne telefonije. Na 5,5 inča zaslona ovakva rezolucija nudi nerealnu oštrinu, pa iako je za golo oko teško naći izravan benefit, svakako će ju pronaći oni koji namjeravaju Sony Xperia XZ Premium koristiti za neki oblik VR-a. Ispod zaslona, u unutrašnjosti uređaja, krije se već dobro poznati Qualcommov Snapdragon 835, a imamo i 4 GB RAM-a. S ovakvom konfiguracijom sigurni ste da imate najbolje što se na tržištu trenutno nudi, dakle ne treba očekivati nikakve trzavice u radu. Sony Xperia XZ Premium u kućištu krije bateriju kapaciteta 3.230 mAh, a prevedeno to znači da će nas bez problema poslužiti od ujutro do navečer, dakle cijeli radni dan. Softverski temelj uređaja je Android 7.1.1., povrh kojega nalazimo uobičajenu Sonyjevu nadogradnju sučelja koja donosi minimalistički uređeno sučelje uz već dobro poznate Sonyjeve aplikacije. Kao zaključak, tražite li uređaj koji je po mnogočemu ispred konkurencije, a možete prijeći preko nešto većih dimenzija, Sony Xperia XZ Premium definitivno je uređaj za izbor. Naravno, uz činjenicu da ste kao i kod konkurencije spremni dati više od 5000 kuna za pametni telefon. I za kraj, uređaj je već standardno za Sony – vodootporan.

Marin RŽIĆ
Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike