Ekonomija
BENEFICIARY LIGHT GRANT SHEMA

Bespovratna sredstva za financiranje suradnje malih i srednjih poduzeća
Objavljeno 27. srpnja, 2017.

Beneficiary Light Grant Shema je shema dodjele bespovratnih sredstava kojima se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska-Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020.

Svaki Light projekt se treba sastojati od najmanje jednog Light partnera s obje strane granice. Svaki Light partner treba biti registriran ili imati podružnicu tvrtke unutar područja definiranog programom. Light Partneri trebaju pripadati kategoriji malih i i srednje velikih poduzeća (MSP) kako je propisano u prilogu 1. uredbe Komisije 651/2014/EU.

Minimalan oblik suradnje na Light Projektu je razvoj zajedničke tehnologije, usluge ili proizvoda nastalih povezivanjem Light Partnera koji djeluju na različitim stranama granice, a radi uspostave nove opskrbne mreže i/ili zajedničkog nastupa na novim tržištima.

Light partneri su MSP korisnici odabrani kroz otvorene natječaje (Light Concepts i Light Project Proposals).

Opći podaci o projektu:

Početak i završetak projekta: 1. 2. 2017. – 30. 6. 2021.

Ukupna vrijednost projekta B Light iznosi 9.960.299,00 EUR

Alocirana sredstva za Light partnere: 7.650.000,00 EUR

Maksimalni udio prihvatljivog troška, koji se može koristiti iz B Light Grant Sheme je 75%, a ostatak iznosa nadopunjavaju sami Light partneri.

Najniži i najviši iznos Light projekta po Light korisniku:

Ukupni prihvatljiv trošak (100 %) / Najviša subvencija EFRR-a  (75 %)

Najniži iznos  40.000 EUR / 30.000 EUR
Najviši iznos  180.000 EUR / 135.000 EUR

 

Prijava projekata i pronalazak partnera vrši se pomoću web platforme: https://www.b2match.eu/ blight/pages/19297-submit

Ciljevi projekta

Povećati bruto dodane vrijednosti (BDP) po glavi stanovnika u industrijskom i uslužnom sektoru;

Potaknuti internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća;

Povećati konkurentnost malih i srednjih poduzeća;

Uspostavljanje potpisanih poslovnih ugovornih obaveza s trećom stranom;

Omogućiti razvoj kroz poslovnu suradnju putem: zajedničke proizvodnje, transfera tehnologije i razvoja usluga, opskrbnih lanaca, zajedničkog tržišta, planiranjabudućeg zajedničkog ulaganja;

Povećanje prodajne vrijednosti MSP-a

Maksimalni udio ukupnog prihvatljivog troška, koji se može koristiti iz B Light Grant Sheme je 75%, a ostatak iznosa nadopunjavaju sami Light partneri. Svaki Light partner bi trebao doprinijeti minimalno s 25% od ukupno prihvatljivog troška prilikom implementacije Light Projekta.

TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

Light partneri- suradnički MSP-a

Svaki Light Partner treba biti registriran ili imati podružnicu tvrtke unutar područja definiranog programom (NUTS III razina):

MAĐARSKA:

• Zala županija (HU223);

• Somogy županija (HU232);

• Baranya županija (HU231).

HRVATSKA:

• Osječko-baranjska (HR 04B);

• Koprivničko-križevačka (HR045);

• Virovitičko-podravska (HR048);

• Međimurska županija (HR046);

• Varaždinska županija (HR044);

• Bjelovarsko-bilogorska (HR047);

• Požeško-slavonska (HR049);

• Vukovarsko-srijemska (HR04C).

Aktivnosti Light Programa trebaju biti provođene u prihvatljivim zemljopisnim područjima navedenim iznad.

Za slučaj da sjedište Light partnera nije registrirano u prihvatljivom programskom području kao što je navedeno, nego samo podružnica tvrtke, takva podružnica mora biti osnovana najmanje godinu dana prije datuma podnošenja Light Concepata prpjektnog prijedloga (uvid u dokumente o registraciji).

Poput ostalih projekata prekogranične suradnje, partnerstvo unutar svakog Light projekta treba biti podijeljeno s učinkovitom raspodijelom zadataka i odgovornosti među partnerima. U cilju operabilnog i učinkovitog partnerstva, traže se partneri sa sličnim potrebama i ciljevima, dok se specifična znanja i ekspertize moraju osigurati tijekom projekta.

Minimalan oblik suradnje na Light Projektu je razvoj zajedničke tehnologije, usluge ili proizvoda nastalih povezivanjem Light Partnera koji djeluju na različitim stranama granice, a radi uspostave nove opskrbne mreže i/ili zajedničkog nastupa na novim tržištima.

Prema Ansoff matrici mogu se definirati slijedeće razine jačanja poslovne suradnje na Light Projektu (od najmanjeg prema najvećem):

TRŽIŠNA PENETRACIJA: Plasman postojećih proizvoda, tehnologije ili usluga Light partnera na postojećem tržištu, bez ulaska u međusobno ili treće tržište. Provedba isključivo promotivnih aktivnosti koji mogu rezultirati boljim znanjem o proizvodu, tehnologiji ili usluzi na postojećem tržištu.

NEPRIHVATLJIVO za financiranje iz B Light Grant Sheme.

RAZVOJ TRŽIŠTA: Pronalazak novog tržišta za postojeći proizvod: razvijeni proizvod, tehnologija ili usluga plasirati će se na novo tržište (na tržištu zemlje-partnera ili nekom trećem tržištu), što može biti moguće kroz ovu suradnju. Za navedeni slučaj Light partner je vlasnik proizvoda, dok drugi partner omogućuje plasman na novo tržište (na vlastitom ili trećem tržištu).

PRIHVATLJIVO POD UVJETOM da ulaskom na novo tržište se paralelno ne smanjuje prisutnost proizvoda na postojećem Light partnerovom tržištu već već postiže povećanje u ukupnoj prodaji.

RAZVOJ PROIZVODA: Uvođenje novog proizvoda na postojeće tržište: novi proizvod, tehnologija ili usluga razvit će se na postojećem tržištu jednog od partnera. Za navedeni slučaj oba Light Partnera razvijaju proizvod koji će biti plasiran na tržište. Za navedenu vrstu suradnje, know-how proizvod predstavlja dodanu vrijednost u suradnji. PRIHVATLJIVO za financiranje iz B Light Grant Sheme.

DIVERZIFIKACIJA: Razvoj novog proizvoda na novom tržištu: i proizvod ( tehnologija ili usluga) i tržište su novi. Ovo predstavlja naprednu razinu suradnje koja uključuje nekoliko mogućnosti primjene: jedan (ili više) Light partnera je uključen u razvoj proizvoda, dok ostali Light partner(i) omogućuju plasman na novo tržište koje može biti tržište zemlje-partnera ili neko treće tržište. U navednom slučaju možda će biti nužno uključenje više od dva partnera na pojedinom Light projektu. NAJPRIHVATLJIVIJI oblik suradnje za financiranje iz B Light Grant Sheme.

PRIJAVA PROJEKTNIH PRIJEDLOGA I ODABIR

Prijava se ostvaruje u dva koraka kroz otvorene natječaje (Light Concepts i Light Project Proposals).

Prvi selekcijski korak

Prijava u prvom koraku (Light Concepts) treba imati fokus prvenstveno na jasno razrađenom sadržaju projekta, što olakšava MSP-ovima da izbjegnu nepotrebne napore pri prijavi projekta. Podršku korisnicima pri izradi projektne prijave za prvi korak (Light Concept) pružaju relevantne županijske razvojne agencije ("Korisnici"). Light Concept prijavu partneri pripremaju zajednički. Jezik prijave je engleski jezik.

Prijavu Light Concepta vrši jedan od Light partnera kroz B Light Platformu u

a) Wordu te

b) potpisanoj i skeniranoj PDF verziji.

Zaprimanje prijava se odvija kontinuirano dok se evaluacija prijava provodi najmanje dva puta godišnje.

Prvi poziv za prvi selekcijski korak traje do 15.rujna 2017.

Drugi selekcijski korak

U slučaju pozitivne evaluacije u prvo selekcijskom koraku, u drugom selekcijskom koraku će se evaluirati cjelokupne projektne prijave (Light Project Proposals), koje će se pripremiti u suradnji s vanjskim stručnjacima (External Project Support Facility- EPSF). Stručnajci EPSF-a će zajedno s tvrtkama prijaviteljima raditi na daljnjem razvoju Light Project Proposal-a na osnovu prethodno prijavljene i odobrene Light Concept prijave.

KAKO PRONAĆI PROJEKTNOG PARTNERA

S obzirom da je za prijavu projekta na B Light Grant Shemu osnovni uvjet partnerski projekt između hrvatske i mađarske tvrtke, partnera najlakše možete pronaći pomoću web platforme B Light projekta.

Web platforma služi za pronalazak partnera te za prijavu projektnih prijedloga, kako u prvom tako i u drugom selekcijskom koraku.

Na platformi se nalazi baza tvrtki koje nude ili traže suradnju za prijavu na B Light Grant Shemu, uz osnovne informacije o samim tvrtkama (poslovanje, sektor, misija i sl.). "Organization information" te kompetencijama koje ona nudi ili traži, kako bi našča partnera za zajednički projekt (Cooperation profiles). Profile tvrtki u bazi možete pretraživati po i po kriterijima djelatnosti, županiji, veličini i sl.

Predlažemo da se prije registracije na web platformu, kao i sve ostale informacije o programu, javite na:

• Ružica Šimon, Behar Rečica

• e-mail: ruzica.simon@obz.hr,

behar.recica@obz.hr

• tel: 031/221-890

Sve o programu možete naći i na: www.slavonija.hr (B Light)

Predstavljanje „B Light“ Grant Sheme za dodjelu nepovratne pomoći održat će se

četvrtak, 27. srpnja 2017., u 10 sati

Mala vijećnica, Županijska 4, 31 000 Osijek

„B Light“ Grant Shema je projekt kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska-Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020. Projekt provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG-BICRO kao glavni korisnik te sedam regionalnih (županijskih) razvojnih agencija s programskog područja Mađarska-Hrvatska, među kojima je i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

Stjepan Ribić,

predsjednik Uprave

„Regionalna razvoja agencija Slavonije i Baranje u suvlasništvu je Grada Osijeka 50% te Osječko-baranjske županije 50%. Kao regionalni koordinator ispred MRRFEU ovim putem poziva sve poduzetnike Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije da dođu u našu RRA SiB te uz našu pomoć pronađu mađarskog partnera, razrade projektni prijedlog i projektnu prijavu.“

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike