Sport
LETEĆI VIROVITIČANIN

Sjajno je osvojiti zlato, ali
za njega smo se krvavo naradili
Objavljeno 26. srpnja, 2017.
Marino Bloudek na juniorskom EP-u u atletici bio je najbrži u utrci na 800 m

Virovitica ima juniorskog europskog prvaka u atletici! Marino Bloudek prošloga se tjedna na juniorskoj eurosmotri u talijanskom Grossetu okitio zlatom na 800 metara. I tako ušao u povijest Virovitice, ali i Hrvatske koja je prvi put od osamostaljenja dobila prvaka na 800 m. Bilo u juniorskoj ili seniorskoj konkurenciji.

Fantastični Virovitičanin u Italiji je dva kruga na stazi istrčao za 1.48.70 minuta i ostavio konkurenciju iza sebe.

Nakon prijeloma noge prelomio

Marino je vrlo svestran dečko, nekada perspektivan nogometaš, danas sjajan atletičar. O njegovu zanimljivom životnom putu, kako je nakon ozljede (težak prijelom noge) prelomio i odustao od nogometa, usput odbio ponude Dinama i Arsenala, Glas Slavonije pisao je prije godinu i pol dana i najavio kako ovaj mladić uistinu vrijedi i da će najveći rezultati tek doći. I došli su, ne u nogometu, nego u atletici, Marino je postao europski juniorski prvak, a to je tek početak... U svojoj Virovitici dočekan je kako dolikuje, gradonačelnik Ivica Kirin priredio mu je prijam i čestitao na velikom rezultatu.

- Moj trener Zlatko Tot i ja puno smo se naradili za ovo zlato. Odricanja su bila velika, svi znamo kako je ova zima bila oštra, a mi smo baš zimus najviše radili. Ovo zlato došlo je nakon stvarno krvavog rada - pričao je Bloudek.

U Italiju je otišao pun samopouzdanja, iako je znao kako je konkurencija iznimno jaka, nakon ulaska u finale nadao se medalji. Bilo kojeg sjaja, samo neka je medalja.

- Pa kada sam već došao do finala, mislio sam - bilo bi lijepo uzeti medalju. I ostali su me hrbarili da ja to mogu, da uspjeh nije daleko, da je konkurencija jaka, ali uhvatljiva. Dao sam uistinu sve od sebe i to se isplatilo, što da kažem, imam zlato i presretan sam.

Nakon što je prvi prošao ciljem, kao da nije bio svjestan što se događa, emocije su proradile tek kasnije.

- Tek poslije utrke i proglašenja pobjednika, to su trenuci koje doista nikada neću zaboraviti. Iako smo ovo zlato već proslavili, moram biti iskren, još uvijek ovaj veliki uspjeh nije potpuno došao do mene. Možda ću tek za mjesec dana biti svjestan što sam napravio.

Vrijeme za uživanje

Inače, konkurencija u Italiji bila je paklena, za 800 metara bilo je prijavljeno čak 37 natjecatelja, najviše unatrag nekoliko godina.

- Imali smo tri utrke u tri dana, a između je bilo puno rastrčavanja, masaže, opuštanja mišića i tako. Moj prvi cilj bio je polufinale, zatim finale pa medalja. Na kraju je bila medalja, i to ona najvrjednija.

Europsko juniorsko prvenstvo polako postaje lijepo sjećanje, a Bloudek se već okreće sljedećim natjecanjima.

- Na redu je Hanžek u Zagrebu, to nam je vrlo važno u ovom drugom ciklusu, jer je to najveće atletsko natjecanje u Hrvatskoj. Volim trčati na tom mitingu i želja mi je ostvariti dobar rezultat, možda uzeti medalju. No, najveći ovogodišnji cilj je srušiti hrvatski rekord na 600 metara, a on je istovremeno i svjetski koji drži Predrag Meljnjak. Sad se najvjerojatnije vraćam u svoj virovitički park na nove treninge, jer samo dobar rad donosi dobar rezultat - uz osmijeh će Marino koji do ulaska u seniorske vode ima još jednu godinu.

- Imam još iduću sezonu u kojoj ću se prvenstveno pripremati za Svjetsko juniorsko prvenstvo, još pokoje natjecanje, a nadam se kako ću srušiti i osobni rekord. Neki dugoročni cilj još nemam. Trenutno uživam i to je to - zaključuje Marino Bloudek.

Vladimir GRGURIĆ
Savjet: Sjeti se Milanovca, brda i ciče zime

Marinov trener Zlatko Tot već danima ne skida osmijeh s lica. On je jedan od najzaslužnijih što Virovitica ima europskog prvaka, baš Tot je nagovorio Bloudeka i njegove roditelje da se “mali okuša u atletici.”

- Marinov uspjeh jedan je od najvećih virovitičkog sporta u povijesti. On je i prvi hrvatski trkač koji je nastupio u finalu europskog prvenstva. Oni koji malo bolje prate atletiku znaju da 800 metara uz 100 i 1500 pripada elitnim atletskim disciplinama i tim je ovaj rezultat još veći. Marino je u Italiju došao s devetim rezultatom među 37 trkača, a vratio se sa zlatom. U one dvije minute, koliko sam imao uoči finala, za neki savjet, samo sam mu rekao: “Sjeti se Milanovca, brda i one ciče zime, ne gledaj ostale, ti si najbolji trkač od svih.” Marino uživa u trčanju, kod njega sam oduvijek vidio tu lakoću koraka, ali najvažnije od svega, stalno ima osmijeh na licu. To nosi njega i donosi dobre rezultate – komentirao je Marinov trener Tot.

Kirin obećao bolje uvjete

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima u srijedu je dočekao europskog prvaka i njegova trenera Tota. Kirin je čestitao na sjajnom rezultatu, promociji Virovitice, usput je počastio goste prigodnim darovima među kojima je i poklon-bon od 2000 kuna za kupnju sportske opreme. Gradonačelnik je predstavio i idejno rješenje stadiona s atletskom stazom koji bi se trebao graditi na prostoru bivše vojarne u Virovitici, a do tada će se popraviti postojeća atletska staza na istom mjestu.

- U ime grada, u ime svih građana Virovitice od srca čestitam našem Marinu i njegovu treneru Totu koji su postigli veliki atletski rezultat. I moram ponoviti ono što je Marino rekao, ima onih koji imaju bolje i uređenije atletske staze, sjajne uvjete, ali uvjeti često nisu ti koji donose rezultate, to donosi veliko srce i dobro znanje. Kao sportaš koji je kasnije otišao u druge vode moram reći da je atletika majka svih sportova i vrijeme je da se u kurikulumu sportova atletika stavi na prvo mjesto. Virovitica je od danas sportski grad zahvaljujući Marinu Bloudeku, a siguran sam da je ovaj sjajan mladić tek na početku. Ono što mogu obećati je da ćemo zasigurno popraviti atletske uvjete u Virovitici - obećao je gradonačelnik Kirin.

Možda ste propustili...

GRANIČNA POLICIJA NA OPREZU

Kohorta ne ide u Split, posebice ne u Mostar

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini