Sport
HRVATSKA PRED EUROBASKET

Aco je ljut: Bilan ispao nekorektan
Objavljeno 26. srpnja, 2017.

Održana je jučer u prostorijama HKS-a konferencija za novinare, na kojoj je izbornik košarkaša Hrvatske Aleksandar Petrović u društvu predsjednika Saveza Stojka Vrankovića obznanio na koje igrače računa u sklopu priprema za Eurobasket, koji krajem kolovoza za nas starta u rumunjskom Cluju, a nadamo se završava u Istanbulu. Izbornik je na startu obznanio koja je četvorka s nedavne kineske turneje zaslužila poziv i u najjaču izabranu vrstu.

- To su Dominik Mavra, Ivan Ramljak, Tomislav Zubčić i Ivan Buva, koji su najviše pokazali na kineskim utakmicama, koje su donijele još jednu kvalitetnu potvrdu. Nakon njih je jasno da možemo puno opuštenije pristupiti kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje kreću u studenom, te se nastavljaju u veljači sljedeće godine, a za koje nećemo moći računati na NBA igrače, možda i neke euroligaške. Proširili smo selekciju, stoga nećemo morati strepjeti za prolaz dalje - rekao je Petrović, koji će na prvom okupljanju za EP imati 14 igrača. Uz ranije spomenutu četvorku, to su: Roko Leni Ukić, Marko Popović, Krunoslav Simon, Filip Krušlin, Bojan Bogdanović, Marko Tomas, Dario Šarić, Dragan Bender, Darko Planinić i Luka Žorić. Trebalo ih je biti 15, ali s popisa je skinut Miro Bilan.

- Primio sam prošli vikend poziv od Bilana, koji je rekao da je nezadovoljan jer nema kluba, te da ne bi volio riskirati ozljedu na pripremama. Naglasio je da se ne osjeća mentalno spremnim za reprezentaciju. Nakon povratka iz Kine smo se ponovo čuli, nakon čega sam povukao njegovu pozivnicu. Ako netko nije spreman, nema što tražiti u A reprezentaciji. Osobno su me povrijedile pritom dvije stvari. Ovo se ne radi dva dana prije početka priprema. Drugo, morate znati da je moja odluka bila prošle sezone da Bilan bude član petorke u svih deset službenih utakmica. Takvu prigodu je dobio nakon 2015. godine, kada ga je Perasović pozvao tek kao 12. igrača. Stoga ne možeš biti nekorektan prema nekome tko ti je dao status. Od svih izostanaka najveći je onaj Luke Babića - naglašava Aco, koji je još ranije bio svjestan da neće moći računati na Marija Hezonju, Antu Žižića i Ivicu Zubca, koji su se opravdali NBA obvezama, što “ne pije vodu”.

No, svu pozornost i podršku zaslužuju oni koji će se u Svetom Martinu na Muri naći 31. ovog mjeseca, a prvi trening odraditi dan poslije. Prvobitni plan bio je malo drugačiji jer “repka” se već danas trebala naći na okupu.

- Moramo se pridržavati regula iz NBA lige. Bogdanović, Šarić i Bender mogu biti u treningu 28 dana, plus slobodni, a da smo krenuli danas, premašili bi tu granicu. Oni su pokriveni osiguranjem od prvog dana sljedećeg mjeseca, a meni su svi igrači isti, stoga smo pomaknuli datum okupljanja. Malo će nam nedostajati ta četiri dana, ali do prve utakmice u Rumunjskoj bit ćemo spremni - naglašava izbornik hrvatskih košarkaša, koji će na završnicu eurosmotre voditi 12 imena.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike