Sport
SP U VODENIM SPORTOVIMA

Tucak: Možemo pobijediti bilo koga na svijetu
Objavljeno 26. srpnja, 2017.

Nastavljaju hrvatski vaterpolisti uspješan niz na Svjetskim prvenstvima gdje će sedmi put zaredom igrati najmanje u polufinalu. Da bi došli ponovno među četiri, izabranici Ivice Tucka trebali su se najviše pomučiti od svih aktualnih polufinalista. Hrvatska je morala slaviti u Jadranskom obračunu, a protiv Italije nikad nije lako igrati. Nije bilo lako ni ovaj put, ali pobjeda 12:9 donijela je novi ulazak u krug reprezentacija koje će se boriti za odličja u Budimpešti.

- Nedavno su upisali dva poraza protiv Italije, treći je bio strogo zabranjen. Kontrolirali smo cijeli dvoboj, možda smo mogli i ranije prelomiti utakmicu, ali suparnik se nije predavao ni kod našeg vodstva 10:7. No, ostali smo smo čvrsti i mirni, nije bilo panike ni kada su se približili na 10:9. Znali smo da idemo dalje - kaže hrvatski Španjolac Javi Garcia, koji je zabio četiri komada u četvrtfinalu. Identičan napadački učinak imao je i kapetan Sandro Sukno, ali izbornik Tucak hvali momčadski učinak. Takav će morati biti i večeras kada igramo polufinale, i gdje nas čekaju aktualni svjetski, ali i olimpijski i europski prvaci. Srbija je nokaut-fazu otvorila s laganom pobjedom nad Australijom (15:5), a kao i Hrvatska, u Budimpešti je nanizala četiri pobjede. Onaj tko ostvari petu, ponovit će doseg s posljednjeg SP-a u Kazanju. Prije dvije godine, Srbi su bili bolji u finalu, koje je bilo jednosmjerna ulica (11:4).

- Javnost voli i očekuje neke bombastične najave, ali nama je ovo utakmica kao i svaka druga. Naravno da ima težinu, ipak igramo za ulazak u finale, protiv rivala kojeg nismo dugo dobili na velikim natjecanjima. Ovo je prigoda da probamo isprati gorak okus poraza - priželjkuje Anđelo Šetka, koji je dvaput tresao talijansku mrežu.

Posljednji put Hrvatska je bila bolja od Srbije prije sedam godina. U Zagrebu, na putu do europskog zlata 2010. godine, u polufinalu smo slavili 10:9. Četiri godine kasnije, baš na mjestu gdje se igra večerašnji dvoboj, plivačkom centru Alfred Hajos igrali smo neodlučeno u skupini (8:8), a potom smo poraženi u finalima zadnjeg SP-a, te prije godinu dana na OI-ju u Riju. Na SP-u smo se sastali triput, imamo pobjedu i dva poraza. Evo prigode za izjednačenje međusobnih ogleda.

- Psihofizičko stanje momčadi je takvo da možemo pobijediti bilo koga na svijetu - rekao je kratko Tucak nakon pobjede u četvrtfinalu. Za ovu polufinalnu, morat ćemo 32 minute biti na najvišoj razini.

Hrvatska i Srbija u bazen uskaču u 22 sata. Prije njih će svoje odraditi Mađarska i Grčka. Nadamo se da ćemo s pobjednikom igrati i subotnji finale...

Nino BENČINA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana