Novosti
POSAO VRIJEDAN 136 MILIJUNA KUNA

KBC je odustao od javne nabave, slijede li tužbe?
Objavljeno 27. srpnja, 2017.
Žalbu protiv KBC-a već je uložio zagrebački Johnson & Johnson S.E. d.o.o

Klinički bolnički centar Osijek imenovan je još 2015. godine središnjim tijelom javne nabave za ortopedski materijal za 29 bolničkih ustanova u Hrvatskoj.

No, nakon što je cijeli postupak odrađen, te su otvorene ponude zastupnika ortopedske opreme i nakon što je konačno trebala biti izabrana tvrtka koja će ortopedskim ugradbenim materijalom opskrbljivati sve hrvatske bolnice sljedećih godina, KBC Osijek je 7. srpnja donio odluku o poništenju otvorenog postupka javne nabave za ugradbeni i potrošni materijal za ortopediju. Ova odluka objavljena je 10. srpnja u Narodnim novinama, a riječ je o nabavi u vrijednosti od 136 milijuna kuna. Do sada je u Hrvatskoj proveden tek jedan takav postupak, koji je vodila klinika za ortopediju Lovran. Kada su spomenuti ugovori krajem svibnja 2015. istekli, tražilo se novo rješenje i odlučeno je da novo tijelo javne nabave bude KBC Osijek.

U osječkom KBC-u tada su odlučili raditi natječaj prema modelu ekonomski najpovoljnije ponude (ENP), a koji je sada prema novom Zakonu o javnoj nabavi i obvezan.

Otvaranje ponuda

Nakon što je istraženo tržište i cijene uspoređene s onima u državama koje imaju BDP sličan hrvatskom, načinjen je realan troškovnik. Tehničke specifikacije i uvjeti kvalitete napravljeni su u suglasju s Hrvatskim ortopedskim društvom HLZ-a, a za ENP model javne nabave dobivena je i suglasnost Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi. No, da bi s ovim postupkom, koji je inače pokrenut za vrijeme bivše uprave, moglo biti problema postalo je očigledno kada je odgođeno prvo otvaranje ponuda u ožujku i kada je Ministarstvo zdravstva zatražilo dodatan nadzor Ministarstva gospodarstva i Agencije za tržišno natjecanje.

Tada je ravnatelj KBC-a Željko Zubčić zaključio da je riječ o “vrućem krumpiru” te priznao kako bi uprava bolnice bila najsretnija da cijeli postupak provodi Ministarstvo. Do otvaranja ponuda na kraju je ipak došlo, ali samo tri dana prije objave rezultata KBC Osijek odlučio je poništiti cijeli postupak. Kao jedan od razloga za to navode mišljenje da je od vremena kada je postupak započet - 2015. godine - došlo do bitnih promjena u smislu kretanja tržišnih cijena. Drugi je razlog taj što je KBC Osijek mišljenja da su se u međuvremenu na tržištu ortopedskog materijala razvili i usavršili novi materijali i tehnike te je nužno unaprijediti tehnologiju.

U odluci stoji i kako KBC neće provesti novu javnu nabavu jer cijeli postupak prelazi pod nadležnost Ministarstva zdravstva. No, kako neslužbeno doznajemo, protiv ovakve odluke žalbu protiv KBC-a već je uložio zagrebački Johnson & Johnson S.E. d.o.o.

Prigovori EU-a

U slučaju da njihova žalba bude prihvaćena, njezine troškove, navodno u iznosu od 100.000 kuna, morat će snosti KBC. Iako to ne žele izreći u javnosti, i KBC Osijek i dio ortopeda sada jedni druge optužuju za pokušaj pogodovanja kod određenih dobavljača opreme. Ortopedski stručnjaci tvrde kako obrazloženje iz odluke o poništenju natječaja "ne drži vodu" jer navodno postoje dokazi o tome da bi se ostvarile uštede s nabavom opreme ponuđača na ovoj javnoj nabavi, kao i činjenica da se tehničke modernizacije u ortopedskoj opremi ne događaju tako brzo, pa se čak i sada ugrađuju modeli osmišljeni prije 25 godina. Stručnjaci drže i kako odluka o poništenju natječaja za javnu nabavu šalje vrlo lošu sliku prema Europskoj uniji, upravo zbog činjenice da nam Europska komisija stalno prigovara zbog netransparentnosti javne nabave, a u čemu je posljednji slučaj samo još jedan novi prilog za takav stav, smatraju oni.

Pismo podrške otvorenom postupku zajedničke javne nabave ugradbenog i potrošnog materijala za ortopediju koji kao središnje tijelo provodi KBC Osijek u srijedu je ministru zdravstva poslala Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ). U pismu koje potpisuje Ivica Belina, predsjednik KUZ-a, stoji kako su, iako svjesni financijske situacije u sustavu zdravstva, zabrinuti što će se nabava potrošnog materijala kao i do sada obavljati prema najnižoj, a ne prema ekonomski najisplativijoj ponudi.

“Lijepo vas molimo da u cilju boljih kliničkih ishoda i ishoda prema iskustvima pacijenata, te u cilju racionalizacije troškova u sustavu zdravstva date svoju podršku dovršenju otvorenog postupka zajedničke javne nabave ugradbenog i potrošnog materijala za ortopediju, u kojem je naručitelj KBC Osijek, imenovan kao središnje tijelo od strane Ministarstva zdravstva”, stoji između ostaloga u pismu.

Nefreteta Z. EBERHARD
NATJEČAJ BIVŠE UPRAVE MOGAO JE POGODOVATI NEKIM DOBAVLJAČIMA

Na službeni upit za komentar cijelog slučaja KBC je pismeno odgovorio tek citiranjem obrazloženja iz poništenja javne nabave, dok upit o tužbi uopće nisu komentirali. Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić na naš komentar da dio struke optužuje osječku bolnicu za netransparentnost kod ovog natječaja, neformalno nam je još ranije komentirao kako je “natječaj slagala bivša uprava, te kako je Ministarstvo, ali i dio vrhunskih ortopeda ocijenio da je način na koji je natječaj bio sastavljan pružao mogućnost pogodovanja određenim tvrtkama”, što je zapravo glavni razlog zbog kojega su oni odlučili dići ruke od svega.

predomislili se

OSJEČKI KBC POSAO PREPUŠTA MINISTARSTVU