Novosti
IZMJENE ZAKONA

Svi koji su na slobodi uz jamčevinu mogli bi se vratiti u zatvor
Objavljeno 27. srpnja, 2017.

Od 27. srpnja na snazi je novi Zakon o kaznenom postupku (ZKP), koji je izazvao veliku buru u pravosudnim krugovima, naročito zbog toga što jamčevina više neće biti moguća za osumnjičenike koji su u istražnom zatvoru zbog bilo kojeg razloga, osim ako je riječ o opasnosti od bijega.

- Novim odredbama Zakona o kaznenom postupku otežava se postupanje obrane u pogledu pritvora. Izlazak iz istražnog zatvora moguć je jedino u slučaju opasnosti od bijega, a ostalo sve nestaje. Nema više drugog razloga kao prije da možeš jamčevinom osigurati klijentu izlazak iz istražnog zatvora. Dakle, Državno odvjetništvo može “razvući” broj svjedoka na nekoliko mjeseci, a ako se odredi istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke, osumnjičenik vječno može sjediti u istražnom zatvoru - kaže osječki odvjetnik Radan Kovač. Kako dalje dodaje, ne daj Bože da je neki svjedok nedostupan ili je u inozemstvu pa dolazi u Hrvatsku dva puta godišnje, pa ga se mora čekati.

- Novim ZKP-om vraćamo se unatrag. Sada sudovi imaju obvezu revidirati sva rješenja gdje su uz jamstvo pušteni osumnjičenici, a postupak istrage traje. Moraju provesti reviziju svih tih rješenja i u slučaju da nađu okolnosti koje odskaču od ove zakonske izmjene, mogu ukinuti rješenja i vratiti osumnjičenike u pritvor. Sad mi konkretno pada na pamet predmet Pripuz gdje je plaćen velik novac za jamčevinu (milijun eura, nap.a.), ali ako revizija utvrdi da svjedoci nisu saslušani ili postoji opasnost od ponavljanja djela, sud mu može ukinuti rješenje i vratiti ga u istražni zatvor. To se može dogoditi bilo kojem osumnjičeniku protiv kojeg je istraga u tijeku, a uz jamčevinu je pušten. Mislim, odnosno nadam se da sudovi neće ukidati do sada izdana rješenja, ali me više zabrinjavaju predmeti koji tek dolaze, jer više nećemo moći klijentima osigurati izlazak iz istražnog zatvora uz jamčevinu, osim u slučaju opasnosti od bijega, što jedino omogućava novi ZKP - dodao je odvjetnik Kovač.

Uz opasnost od ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke, te opasnosti od bijega, četvrti razlog za određivanje istražnog zatvora bila je težina kaznenog djela za koje je osoba osumnjičena. Osim za najteže zločine, u svim se tim slučajevima do sada uz jamčevinu moglo izići iz istražnog zatvora.

Sudovi će u roku od 60 dana morati revidirati sva rješenja o istražnom zatvoru i o svakom, koje nije doneseno zbog opasnosti od bijega, donijeti novu odluku.

Kako je najavljeno iz Ministarstva pravosuđa, nakon što je izmjene ZKP-a Vlada uputila u saborsku proceduru u veljači ove godine, jedna od novosti je i to što će državni odvjetnik moći hitne dokazne radnje prepustiti policiji koja će moći samostalno snimati, odnosno uzimati iskaz, te će te snimke biti dokaz u kaznenom postupku. Do sada se to moglo učiniti tek po nalogu državnog odvjetnika. Sabor je prihvatio izmjene novog ZKP-a početkom srpnja.

Sandra LACIĆ

Damir Kontrec

predsjednik Udruge hrvatskih sudaca

TREBALO JE DATI VIŠE VREMENA ZA POČETAK PRIMJENE NOVOG ZKP-a

Sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec, od 28. travnja i novi predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, kaže da je trebalo ostaviti više vremena za primjenu izmijenjenog ZKP-a. “Novela Zakona o kaznenom postupku je sve samo nije neozbiljna. To je jedna ozbiljna stvar sa 137 članaka zajedno s prijelaznim i završnim odredbama i donosi puno novina. Ona između ostaloga štiti i ljudska prava i značajan je proces. Kao sucu mi se osobno načelno ne sviđa što se ne ostavlja nekakav veći prostor za početak primjene Zakona, već stupa na snagu osmog dana od dana objave. Ništa se ne bi dogodilo da se počela primjenjivati na primjer od 1. rujna”, kazao je sudac Kontrec.

Radan Kovač

odvjetnik

Sada sudovi imaju obvezu revidirati sva rješenja gdje su uz jamstvo pušteni osumnjičenici, a postupak istrage traje.

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

Najčitanije iz rubrike