Osijek
ŽUPAN UGOSTIO KONZULA REPUBLIKE SRBIJE

Zajednički je zadatak poboljšati odnose između Hrvatske i Srbije
Objavljeno 26. srpnja, 2017.

Gospodarska prekogranična suradnja, iseljavanje, rješavanje pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata, poboljšanje statusa nacionalnih manjina i odnosa dviju zemalja – Hrvatske i Srbije, glavne su teme kojih se župan Ivan Anušić dotaknuo u razgovoru sa srpskim generalnim konzulom Milanom Šapićem prigodom njegova posjeta Županiji.

- Ono što je najviše zanimalo konzula i mene je buduća suradnja gospodarstvenika iz Hrvatske i Republike Srbije. Planiramo već za jesen napraviti forum koji će se održati u Osijeku. Na forumu će se gospodarstvenici Srbije predstaviti gospodarstvenicima Osječko-baranjske županije i obratno. Pokušat ćemo dogovoriti suradnju i realizaciju projekata koji će podići gospodarstvo i ekonomiju, kako nas, tako i Srbije – poručio je župan.

Generalni konzul Šapić istaknuo je da će se konkretna imena gospodarstvenika znati nakon dogovora s općinama zainteresiranima za suradnju i rad na ovim prostorima.

- Takva suradnja može pridonijeti poboljšanju odnosa ne samo za srpsku zajednicu nego i odnosa u cijeloj Slavoniji s obzirom na podizanje standarda i zapošljavanje ljudi – rekao je konzul i istaknuo da je to jedan od preduvjeta za stvaranje pozitivne klime koja će privući investitore za rad na ovim prostorima.

Na području Osječko-baranjske županije nalazi se najveći broj pripadnika srpske nacionalne manjine u cijeloj Hrvatskoj, dok se najveći broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji nalazi na području Vojvodine. Župan i konzul složili su se da i dalje trebaju raditi na osiguravanju najboljih mogućih uvjeta za uspješan suživot manjina kako u jednoj, tako i u drugoj zemlji.

- Želimo riješiti status nestalih osoba na području Osječko-baranjske županije, kako hrvatske, tako i srpske nacionalnosti, međutim, to je tema koja se mora raspravljati na višoj razini, a mi smo pokazali želju i volju da i s naše razine iniciramo određene promjene – zaključio je župan. J. Pejaković

U planu je na jesen u Osijeku održati forum gospodarstvenika iz Hrvatske i Srbije

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike