Dome slatki dome
ČESTI SU GOSTI U VRTOVIMA I VOĆNJACIMA

Ako nisu ozlijeđene, ne nosite sovice u sklonište
Objavljeno 26. srpnja, 2017.
Pronađete li mlade sove u svom vrtu, provjerite jesu li dobro i ostavite ih

Današnja djeca sove uglavnom mogu vidjeti samo u zoološkom vrtu, na stranicama slikovnica i u crtićima, no petogodišnja je Aurora sove ovih dana vidjela uživo. Naime, prije nekoliko su dana u svom dvorištu u Josipovcu njezini djed i baka u krošnji šljive pronašli jednog ptića sove.

Kada je unuka došla u posjet djedu i baki, razveselila se mogućnosti da će vidjeti – mladunče sove. Potrčala je u vrt i zamolila djeda da sovicu skine s drveta, što je djed i učinio. Položio je nježno mladu sovu na travu. Nekoliko je trenutaka Aurora oklijevala, ali je potom nježno pomilovala malu sovu, koja se nije opirala. Djevojčica je ponovno htjela dodaknuti sovicu, ali ovaj put njezina reakcija nije više bila tako miroljubiva, pa su ptića odlučili vratiti na stablo. No, 62-godišnji se Josipovčanin Zvonimir V. nemalo iznenadio vidjevši da se u krošnji nalazi još jedan ptić. Oprezno je vratio prvog ptića na drvo, a u tom ih je trenutku nadletjela jedna odrasla sova, vjerojatno mama malih ptića. Smjestila se u susjedovo dvorište i sa sigurne udaljenosti promatrala što se zbiva s njezinim mladuncima. Nedugo zatim napravila je još jedan krug ‘upozorenja’ kako bi zaštitila potomke.

Uvjerivši se da su ptići na sigurnom, neozlijeđeni, obitelj je kontaktirala obiteljsku prijateljicu Kristinu Kristek, članicu Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, da ih uputi što činiti s ptićima.

- Mala šumska ušara najčešća je u gradovima i jako je korisna jer se hrani glodavcima koji predstavljaju za ljude štetne vrste. Bitno je sovice podići na granu jer će ih roditelji noću hraniti. Ne treba ih nositi u sklonište ni ZOO jer ih se tako odvaja od roditelja, osim ako su pronađene ozlijeđene – pojasnila je Kristina Kristek, dodajući da mlade sove, kada dovoljno narastu da mogu skakutati s jednog stabla na drugo, često iziđu iz gnijezda, no to ne znači da su ih roditelji napustili. Dapače, dio je to odrastanja mladih sova, a roditelji budno motre na njih i redovito ih hrane pa pronađete li mlade sove u svom vrtu ili voćnjaku, provjerite jesu li dobro i ostavite ih tamo gdje jesu.N. Vekić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna