Novosti
ZASTOJI NA GRANICI

Informacijski sustav u Schengen,
vozači u beskrajne kolone
Objavljeno 26. srpnja, 2017.
Na granici kod Erduta putnički promet je zbog nadogradnje informacijskog sustava MUP-a bio u prekidu punih osam sati

Vezani članci

DEMAGOGIJA UOČI SLOVENSKIH IZBORA

Slovenija prijeti blokadom ulaska Hrvatske u Schengen

Više od osam sati čekali su vozači osobnih automobila u noći između ponedjeljka i utorka na pojedinim graničnim prijelazima u Slavoniji.

Iako je Hrvatski autoklub (HAK) objavio na svojim službenim stranicama da je riječ o kvaru informacijskog sustava MUP-a, to ipak nije bilo razlog višesatnog zastoja.

- Tijekom noći s 24. na 25. srpnja obavljala se redovna nadogradnja softvera Informacijskog sustava MUP-a tijekom koje je došlo do kratkotrajnih prekida rada sustava. Zbog obveze provođenja sustavnih provjera putnika na graničnim prijelazima na kojim je došlo do prekida rada, promet je na kratko zaustavljan te je, nakon ponovne uspostave, potrebno neko vrijeme kako bi se promet normalizirao. Ujedno napominjemo kako je od travnja 2017. na snazi i u primjeni nova Uredba EU 458/2017 o sustavnim provjerama svih osoba koje prelaze granice, što u danima s iznimno povećanim brojem vozila i putnika na graničnim prijelazima nužno dovodi do dužeg čekanja za prelazak granice, posebno na graničnim prijelazima na vanjskoj granici – doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske, doznajemo da je na graničnom prijelazu Erdut promet bio u prekidu od oko 30 minuta nakon ponoći do poslije osam sati, a iz Carinske uprave poručuju kako u informacijskom carinskom sustavu nije bilo prekida rada.

HAK je u utorak u 8.55 sati u svom priopćenju naveo da se otežano vozi na graničnim prijelazima Bajakovo/Batrovci i Erdut zbog kvara sustava te da je kolona na autocesti A3 Bregana - Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bajakovo duga oko dva kilometra. Tek u 9.46 sati HAK je objavio da je sustav provjere na graničnim prijelazima osposobljen, no da se i dalje otežano vozi. Unatoč otežanom putničkom prometu, promet teretnih vozila na graničnom prijelazu Erdut bio je u prekidu i poslije podneva. Uz ovaj prekid iz HAK-a su, s obzirom na povremene, ciljane, granične kontrole i pojačan promet, upozorili da su moguća čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH i Mađarskom, te su zamolili vozače za strpljenje i razumijevanje. Tako su se tijekom dana stvarale kolone i na graničnim prijelazima Slavonski Brod/Bosanski Brod i Tovarnik/Šid u kojima su vozači i putnici čekali i više od sat vremena. Najviše ljutnje bilo je među onima koji su krenuli na godišnji odmor ili su se s njega vraćali.

- Čekamo na granici više od četiri sata - kazao je novinarima jedan od vozača stojeći u koloni ispred graničnog prijelaza Bajakovo u jutarnjim satima.

Čini se da se ista stvar ponavlja već godinama, od ulaska Hrvatske u EU, jer su kilometarske kolone na graničnim prijelazima Hrvatske i zemalja koje nisu članice EU, postale učestala stvar. Kvarovi informacijskog sustava godinama blokiraju promet, ali i njegova nadogradnja. MUP je krajem lipnja održao prezentaciju rada Schengenskog informacijskog sustava, na graničnom prijelaz Bregana, gdje je rečeno da više neće biti nikakvih čekanja.

Spajanje na Schengenski informacijski sustav u MUP-u je ocijenjeno kao potvrda važnosti Republike Hrvatske u obrani vanjskih granica i velik korak prema punopravnom šengenskom članstvu. “Pristup je to glavnom alatu u suradnji policija šengenskog prostora s pomoću kojeg se godišnje pronađe više od 200.000 traženih osoba, vozila, isprava i predmeta. U praksi to znači da će se prilikom skeniranja svake putne isprave, osim iz dosadašnjih nacionalnih baza, automatski dobivati i podaci iz Schengenskog informacijskog sustava. One osobe prema kojima ćemo postupati izdvojit će se na drugu liniju granične kontrole, ne prekidajući ni na trenutak protočnost prometa ljudi i vozila na našim granicama”, rečeno je prije nepunih mjesec dana u MUP-u.

Sandra LACIĆ
PODIGNUTA RAZINA SIGURNOSTI

“Ulazak u Schengenski informacijski sustav na neki je način priznanje da je Hrvatska ušla u šengensku sigurnosnu zajednicu i to je korak k ispunjenju strateškog cilja – ulasku u punopravno šengensko članstvo. Siguran sam da je ovim sustavom razina ukupne sigurnosti u Republici Hrvatskoj podignuta na višu razinu, što je izuzetno važno našim građanima, ali i građanima svih drugih zemalja koji posjećuju našu zemlju”, kazao je na prezentaciji Schengenskog informacijskog sustava krajem lipnja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

NA PRIJELAZIMA SA SRBIJOM VIŠE OD 27 MILIJUNA PUTNIKA

Prema statistici MUP-a, u protekle dvije godine na graničnim prijelazima sa Srbijom, granicu je prešlo nešto malo manje od 27,5 milijuna putnika. Najveći promet zabilježen je na graničnom prijelazu Bajakovo i to nešto manje od 16,6 milijuna putnika.