Regija
TROGODIŠNJI PROGRAM ZA OSOBE S INVALIDITETOM

“Golubica” u projektu
“Možemo i mi”
Objavljeno 24. srpnja, 2017.

VUKOVAR

Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem “Golubica” Vukovar održala je javnu prezentaciju trogodišnjeg programa pod nazivom “Možemo i mi” – Problemi i zadovoljavanje osoba s invaliditetom. Nositelj tog programa je vukovarska “Golubica”, a provodi se u partnerstvu s Gradom Vukovarom, vukovarskim Centrom za socijalnu skrb i Javnom ustanovom za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara “Sportski objekti Vukovar”. Sredstva za provedbu programa osigurava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a za prvu godinu provedbe osigurano je 220.000 kuna.

– Glavni su ciljevi programa poboljšanje kvalitete življenja osoba s intelektualnim oštećenjima, povećanje kvalitete socijalnih usluga izvaninstitucionalne skrbi i razvoj suradničkih odnosa među partnerima i suradnicima. Provedba programa predstavlja razvoj alternativnih inovativnih usluga (formiranje kluba rekreativaca s IO-om) namijenjenih osobama s intelektualnim oštećenjima, a koja pridonosi poboljšanju fizičke, psihičke i zdravstvene sposobnosti korisnika kao preduvjet za ostanak u svome domu, odnosno u trenutačnom izvaninstitucionalnom obliku skrbi. Provedbom programa povećava se kvaliteta socijalnih usluga poludnevnog boravka i organiziranog stanovanja koje pruža nositelj programa, te osigurava prevencija institucionalizacije kako za korisnike socijalnih usluga kod nositelja programa, tako i za osobe s intelektualnim oštećenjima koji su u svojim domovima. Programom se pružaju usluge psihofizičke rehabilitacije: sportsko-rekreativnih aktivnosti, kineziterapije, zdravstvenog programa i socijalizacijskih aktivnosti osobama s IO-om – navode iz “Golubice”.

Aktivnosti će se provoditi u prostoru Udruge, prostoru KK Dunavski raj Vukovar i u Sportskim objektima Vukovar, kao i drugim mjestima u okviru organiziranih natjecanja. Rad s korisnicima provodio bi se svakodnevno u trajanju od četiri sata.

Iz udruge navode i kako će se vježbe izvoditi pod stručnim nadzorom, a sve će biti prilagođeno s obzirom na motorički status svakog korisnika i njegovu sposobnost praćenja i izvođenja. Sve su aktivnosti usmjerene na individualni rad, formiranje tima, jačanje timskog rada, integraciju korisnika, jačanje njihova natjecateljskog duha, što su, ističe se, daljnja osnova za njihovo bolje psihofizičko stanje. Program je namijenjen osobama s intelektualnim oštećenjima starijim od 15 godina koji se vode u evidencijama udruge “Golubica”, Grada Vukovara i vukovarskog Centra za socijalnu skrb. S.B.

Najčitanije iz rubrike