Svijet
IZNENADNA INICIJATIVA

Vučić: Vrijeme za dogovor Srba o problemu Kosova
Objavljeno 25. srpnja, 2017.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sunarodnjacima da je vrijeme za unutarnji dijalog o Kosovu i za povijesni dogovor kako teret kosovskog problema ne bi ostavili potomcima, jer treba pronaći zajednički odgovor koji će biti trajan i isključiti sukob kao opciju.

"Vrijeme je da kao narod prestanemo kao noj zabijati glavu u pijesak i pokušamo biti realni, ne dopustiti sebi da izgubimo, ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili", napisao je Vučić u autorskom tekstu koji je objavio Blic u ponedjeljak. Protivnici dijaloga s Prištinom o Kosovu, uvjeren je Vučić, jesu i oni kojima je "svaki gubitak pobjeda i koji se tuđoj nesreći raduju kao svom uspjehu, budući da za drugi uspjeh ne znaju", i kojima izostanak dijaloga i politika nečinjenja "leži u pukoj nadi da će netko nekome na kraju 'dati Kosovo' i za to snositi posljedice".

Vučić takvo stajalište, kako kaže, može razumjeti sa stajališta "plitke dnevne politike", ali za to "sa stanovišta povijesti nema ni opravdanja ni razumijevanja".

On kaže da je najteže upravo razumijevanje temelja kosovskog pitanja "i zato što je potrebno, kao nikada do sada, da svi zajedno pronađemo odgovor". "I to onaj koji će biti trajan, koji će isključiti sukob kao opciju, i koji će svima na ovim prostorima donijeti korist", poručuje Vučić. Srbijanski šef države podsjeća u autorskom tekstu i kako je svojevremeno izraelski predsjednik Shimon Peres objasnio da inzistira na pregovorima s Palestincima zapitavši oponente da zamisle "šta bi se moglo dogoditi kad to ne bi radio".

Praveći paralelu s Kosovom, Vučić kaže kako i on, kada treba odgovoriti na pitanje o potrebi dijaloga sa Prištinom i unutarnjim srpskim dijalogom o Kosovu kaže "a samo zamislite što bi se moglo dogoditi... ako odjednom svi zašutimo, ako prestanemo razgovarati".

"Da bi naš napredak bio stalan i održiv, moramo, ako ništa drugo, bar pokušati razriješiti kosovski (Gordijev) čvor, a ne da se krijemo i najteži teret ostavimo svojoj djeci. Živjeti, znači ljubiti zemlju po kojoj koračaju djeca, a ne samo hvaliti se pobjedama svojih djedova", zaključio je Vučić u pismu objavljenom u listu Blic.H

Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike