Svijet
PREDSJEDNIK REAGIRAO

Veto na zakone koji su osramotili Poljsku u svijetu
Objavljeno 25. srpnja, 2017.

Vezani članci

PROEUROPSKA OPOZICIJA

Na ulicama 50 tisuća Poljaka

Kontroverzni zakon koji bi dopustio političarima da razrješuju suce vrhovnog suda i dopuštaju političarima da ih biraju sami, zaustavljen je intervencijom predsjednika Poljske Andrzeja Dude. Prijedlozi zakona koje je bivši ministar pravosuđa nazvao “najvećom prijevarom u povijesti poljskog parlamenta”, zaustavljeni su kada je predsjednik Andrzej Duda u ponedjeljak neočekivano odlučio da će staviti veto na dva od tri nacrta zakona kojima se reformira pravosudni sustav u zemlji i koji su izazvali prosvjede diljem zemlje i kritike međunarodne zajednice.

"Odlučio sam da ću poslati natrag u Sejm (donji dom parlamenta), odnosno staviti veto na nacrt zakona o vrhovnom sudu, kao i na onaj o državnom pravosudnom vijeću", rekao je Duda u televizijskoj izjavi, otkrivši da je tijekom vikenda razgovarao s brojnim pravnim stručnjacima, prenosi AFP.

"Nije u našoj tradiciji da državni odvjetnik ima ovlasti miješati se u rad vrhovnog suda", kako predviđa predloženi zakon, istaknuo je poljski predsjednik.

"Ova reforma neće ojačati osjećaj pravde u društvu", rekao je Duda, zaključivši kako se "ti zakoni trebaju popraviti".

EU zaprijetio

Protiv predloženih zakona proteklih je dana diljem Poljske prosvjedovalo više tisuća ljudi, tvrdeći da oni pravosudni sustav stavljaju u ruke politike, odnosno vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), koja ima većinu u oba doma parlamenta. Duda je kao kandidat te stranke postao predsjednik na izborima 2015.

Poljska opozicija, brojne udruge i suci smatraju kako su određeni aspekti predloženih zakona neustavni.

Oni su ubrzano prihvaćeni u četvrtak u donjem, te u petak u gornjem domu parlamenta, čime su zanemarena upozorenja Europske komisije, predsjednika Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

Europska unija zaprijetila je Poljskoj uvođenjem sankcija, uključujući i ukidanje prava glasa unutar tog saveza ako ona donese, odnosno, ne suspendira te reforme.

"Jako smo blizu tome da pokrenemo članak 7 ugovora EU-a", što znači moguće sankcije poput ukidanja prava glasovanja Poljske u Uniji, upozorio je u srijedu potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Kritike je iznio i američki State Department, objavivši kako "poljska vlada nastavlja s donošenjem zakonodavstva koje potkopava neovisnost sudstva i slabi vladavinu prava".

"Poljska je bliski saveznik Sjedinjenih Država, a jaka i zdrava demokracija u toj državi ključna je za odnose između naših dviju država", stoji u priopćenju objavljenom na stranici te američke institucije.

Walesa se pobunio

U subotu je u Gdanjsku protivljenje reformi izrazio i nekadašnji poljski predsjednik Lech Walesa, povijesni čelnik Solidarnosti, sindikata kojeg se smatra jednim od zaslužnijih čimbenika za pad Željezne zavjese 1989. godine.

"Naša je generacija uspjela skrenuti Poljsku na pravi put i uspješno je voditi. Ne smijemo nikome dopustiti da to uništi", rekao je Walesa okupljenim prosvjednicima.

"Unatoč svom zdravstvenom stanju, uvijek ću biti uz vas. Godine 1989. predali smo vam demokratsku Poljsku, a vi se sada za nju morate boriti svim sredstvima", poručio je bivši predsjednik.

Vuk TEŠIJA/H
Oporba čestitala Poljacima

"Ovo nije bila reforma, nego prisvajanje sudova. Čestitam svim Poljacima, ovo je stvarno velik uspjeh", istaknula je Katarzyna Lubnauer, čelnica kluba zastupnika liberalne oporbene stranke Nowoczesna. Nakon objave predsjednikove odluke poljska valuta zlot odmah je narasla u odnosu na euro, jer su je investitori prepoznali kao znak smanjenja političkog rizika u toj državi, prenosi Reuters.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MRŽNJA JAČA OD SUŽIVOTA

Priština za sukobe krivi “kriminalce pod sponzorstvom Srbije”

2

URED VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH:

Napad RS-a na civilno društvo

3

NA KRIMU UBIJENA 34 RUSKA ČASNIKA

Ukrajina tvrdi da je ubila zapovjednika ruske crnomorske flote