Sport
SP U VODENIM SPORTOVIMA

“Barakude” spremne za talijanske provokacije
Objavljeno 25. srpnja, 2017.

Četiri dana bez utakmice na Svjetskom prvenstvu. Taj su privilegij vaterpolisti Hrvatske zaslužili odličnim igrama i rezultatima u skupini gdje su dobili sve tri utakmice (SAD, Rusija, Japan). Prvo mjesto donijelo je i direktan plasman u četvrtfinale, a prvi suparnik (valjda ne i posljednji) na putu do borbe za medalje večeras (22 sata) jest Italija. Stari znanac, veliki rival koji je među osam najboljih stigao nakon što je svladao Kazahstance u osmini finala (12:7).

Stari poznanici

Znali su naši i ranije da će na otvaranju nokaut-faze suparnik biti od formata. Dvojba je bila hoće li to biti domaćin Mađarska ili Italija. Na kraju smo dobili reprezentaciju koja nas je ove godine pobijedila već dvaput. Krajem lipnja, u polufinalu Svjetske lige u Rusiji izgubili smo nakon izvođenja peteraca, a dva tjedna kasnije na turniru Šest nacija na Siciliji domaćin je bio bolji 9:6. U tim dvobojima izbornik Ivica Tucak nije mogao računati na Sandra Sukna, ponajboljeg svjetskog vaterpolista, kapetana Hrvatske, koji će večeras predvoditi svoje suigrače na putu do željenog rezultata.

- Imali smo dosta vremena za pripremu utakmice, a vjerujem da stanka neće utjecati na moguće ispadanje iz pobjedničkog ritma. Suparnika dobro poznajemo, znamo njihove glavne karakteristike. Agresivni su do razine bezobrazluka, provociraju, ali imaju i kvalitetu. No, mi moramo biti koncentriani na sebe, potruditi se da u svakom detalju budemo na maksimalnoj razini. U tom slučaju imamo izglede za polufinale. Sigurno je samo da nas večeras čekaju zahtjevne 32 minute - kaže Sukno.

Treba reći da je i Settebello imao velikih problema prije odlaska u Mađarsku, epidemija ospica prorijedila je momčad, koja je usprkos rošadama u posljednji tren kadra igrati kvalitetan vaterpolo. Ali, kadri su to i naši dečki, što su potvrdile tri prethodne utakmice.

Preko Italije do Srbije

Hrvatska je na šest posljednjih Svjetskih prvenstava igrala najmanje polufinale, s posljednjih pet smotri kući se vraćala s nekom od medalja. U Budimpešti brani srebro od prije dvoje godine osvojeno u Rusiji. “barakude” žele ponovno među četiri reprezentacije koje će se boriti za postolje, bez obzira na težak put.

- Odradili smo tri vrlo dobre utakmice do sada na prvenstvu. Dvije uvodne četvrtine protiv Rusije bile su ispod razine, ali dobro je da smo imali i jednu stresnu utakmicu, koju smo na kraju i dobili. Vjerujem da ćemo večeras biti na visokoj razini, a kada smo pravi tada možemo dobiti ne samo Italiju, nego i svaku drugu momčad, smatra izbornik Tucak, čiji izabranici imaju izuzetno težak raspored u završnici prvenstva. Večeras Italija, pa ako se prođe Srbija. No, treba ići redom...

Jadranski derbi je posljednji na četvrtfinalnom programu, a prije toga u četvrtfinalu se sastaju Crna Gora - Grčka, Mađarska - Rusija i Srbija - Australija.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

Najčitanije iz rubrike