Osijek
NOVO ONEČIŠĆENJE DRAVE

Iz teglenice isteklo motorno ulje,
masna mrlja 10 x 500 metara
Objavljeno 24. srpnja, 2017.

Drava kod Osijeka još je jednom onečišćena iz davno zaboravljenog plovila. Naime, u petak oko podne na 21. riječnom kilometru plus 800 metara uzvodno u Osijeku, u blizini Strme ulice, došlo je do izlijevanja motornog ulja s plovnog bagera teglenice nazvane “Lonja”, koja se ne koristi.

- Nastala je masna mrlja širine oko pet do 10 metara i ukupne dužine oko 500 metara. Na mjesto događaja izišao je kapetan Lučke kapetanije Osijek te je obavljen očevid, a izvor je onečišćenja ograđen plutajućom branom - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Iz policije kažu da je ulje iz teglenice počelo istjecati najvjerojatnije zbog starosti plovila.

Tomislav Cicvarić, lučki kapetan Lučke kapetanije Osijek, kaže da je onečišćenje ipak nastalo uz “malu pomoć” lopova.

- Sa starog broda skinuti su neki dijelovi, pa se oslobodilo ulje iz reduktora koji je ostao nezaštićen. Da bismo to sanirali, postavili smo branu, a što se moglo pokupiti, pokupljeno je. Srećom, nije se radilo o velikoj količini motornog ulja, nego je ono istjecalo kapajući. No, svaka se kap na vodi jako raširi - kazao nam je osječki lučki kapetan.

Kako dalje dodaje, stari zaboravljeni brodovi, teglenice i ostala plovila, koji su usidreni uz osječku obalu Drave, dio su klasične priče kada tvrtke završe u stečaju.

- Brodovi koji se ne koriste s vremenom propadaju. Njihovi vlasnici, bar većina, zacijelo bi ih osposobili kada bi imali posla, ali posla nema. Isto tako, za njihovo su uklanjanje potrebna i određena financijska sredstva, koje vlasnici nemaju - dodao je Cicvarić.

Da ovo nije prvi put da lopovi “imaju prste” u potonućima plovila svjedoči primjer iz ožjka 2008. godine, kada je turistički hidrogliser potonuo na dubinu oko pet metara, i to na mjestu gdje je bio usidren kod Pampasa. Vatrogasci su tada postavili branu da gorivo i motorno ulje koje je počelo istjecati iz spremnika i motora broda ne bi izazvali onečišćenje rijeke. Nakon što je na brodu obavljen očevid, otkriveno je kako su potonuće izazvali lopovi koji su s broda ukrali tri ventila, koja su potom prodali kao sekundarnu sirovinu.

Sandra LACIĆ
JOŠ NEKOLIKO ONEČIŠĆENJA

U veljači 2007. na Dravi ispod cestovnog mosta u Osijeku pojavila se naftna mrlja površine 200 x 50 metara. Mrlja je sama nestala do drugog dana. Tijekom 2005. godine na području Osječko-baranjske županije dogodilo se 16 ozbiljnih onečišćenja voda, a rijeka Drava je na području Osijeka onečišćena čak tri puta. Kanal Palčić u Osijeku onečišćen je mineralnim uljima, a počinitelj je bio HEP, a isti incident, s nepoznatim počiniteljem, dogodio se i kod gradskog kupališta Copacabana. Izlijevanje mineralnog ulja počinila je i plovna dizalica “Orao”, ali zbog manjeg opsega onečišćenja nisu bile potrebne mjere sanacije.

Najčitanije iz rubrike