Osijek
ZA PET MINUTA DOGOVORENA SURADNJA OSIJEKA I ŽUPANIJE

Zajedničko investiranje u izgradnju novog sajma, ULO hladnjače i Prve gimnazije
Objavljeno 25. srpnja, 2017.
Da je sastanak protekao konstruktivno potvrdila su oba čelnika

Izgradnja ULO hladnjače, novog sajamskog prostora grada Osijeka, ali i Opće gimnazije, bile su glavne teme na prvom službenom radnom sastanku između gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića i novog osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Da je sastanak protekao konstruktivno potvrdila su oba čelnika, napominjući kako je zajednički jezik oko gorućih pitanja pronađen u samo nekoliko minuta.

- Kada govorimo o ULO hladnjači, recimo kako je to budući regionalni distribucijski centar oko čije je gradnje dogovor postignut odmah. Ovom projektu prethodit će samo još jedan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, nakon čega ćemo imati konkretno rješenje i projektni zadatak te krećemo s gradnjom regionalnog distribucijskog centra - rekao je župan Anušić, koji je još prošlog tjedna naglasio kako će se nova ULO hladnjača nalaziti na prostoru Poslovne zone Nemetin.

Druga važna tema dogovora bila je gradnja novog sajamskog prostora, jer je i sam gradonačelnik Vrkić potvrdio kako je danas teško privući izlagače na osječki Pampas, zbog neadekvatnosti prostora. Stoga bi prostor kod streljane na Pampasu ostao za sportsko-rekreativne sadržaje, a novi bi se gradio, kako neslužbeno doznajemo, vjerojatno uz osječku veletržnicu.

- Jako je važno da na novi način redefiniramo odnose na način da ćemo poziciju grada na urbanim točkama razvijati dalje, a u pitanjima bližim ruralnom spektru poput sajmova prednost ćemo dati Županiji i tu ćemo im biti potpora - naglasio je gradonačelnik Vrkić.

Župan Anušić potvrdio je kako su po pitanju gradnje novog sajma čak dvije lokacije u igri, ali konačna odluka bit će prepuštena struci.

- Razgovarali smo i o gradnji nove zgarde Prve gimnazije. Tu imamo dvije mogućnosti, jedna je da se gradi nova na križanju Kanižlićeve i Strossmayerove ulice, a riječ je o vrijednosti od 50 milijuna kuna. Druga mogućnost je rekonstrukcija i dogradnja postojeće zgrade. O tome će se još donijeti odluka, ali projekt svakako ide - naglasio je župan Anušić. Od gradonačelnika Vrkića doznali smo kako bi rekonstrukcija i dogradnja postojeće zgrade koštala tek 15 milijuna kuna.

Dva lokalna čelnika pregovarali su i o poboljšanju rada Regionalne razvojne agencije, ali i gradnji biciklističkih staza od Osijeka prema okolnim mjestima.

- Pokaztelji govore da najveći promet Osječana prema Baranji teče upravo biciklističkom stazom iz Osijeka. Mi sada imamo izvanrednu mogućnost da sve financiramo putem projekta urbane aglomeracije u kojem Osijek predvodi 19 okolnih mjesta. Upravo na taj način financirati ćemo biciklističke staze kao puteve dnevne komunikacije pri migraciji selo - grad, zaključio je Vrkić. N. Z. Eberhard

ŽUPANIJA OSTAJE U SUVLASNIŠTVU HNK

Iako je Županija ranije bila izrazila želju da iziđe iz suvlasničkog odnosa u HNK-u te vlasništvo prepusti isključivo Gradu, župan Anušić jučer je potvrdio kako do toga za sada neće doći. “HNK je nešto što je prevažno da bi se Županija povukla i na taj način dovela u rizik normalno poslovanje ove kulturne ustanove. Istina je da je HNK specifičan ovdje u Osijeku, jer je jedini HNK koje sufinancira i Županija, ali mi ne bježimo od te obveze i pomagati ćemo i dalje, jer smo svjesni važnosti njegova djelovanja”, naglasio je župan Anušić.

Novi sajam gradio bi se, kako neslužbeno doznajemo, vjerojatno uz osječku veletržnicu

Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana