Ekonomija
ADMIRAL MARKETS:

Je li vrijeme za ulaganje u dolar?
Objavljeno 25. srpnja, 2017.

Nakon što je američki dolar u samo četiri mjeseca oslabio 10,2 % u odnosu na euro, sve više investitora smatra da je sada dobar trenutak za kupnju američke valute. No, kolika je realna vjerojatnost da će dolar sa sadašnje razine značajnije ojačati?, navodi u najnovijoj analizi Admiral Markets.

Dodaju da uzroke naglog slabljenja dolara zadnjih mjeseci u odnosu na gotovo sve ostale važne svjetske valute treba tražiti u kretanjima na Forex tržištu 2014. “ Tada je situacija bila potpuno drugačija, dolar je počeo naglo jačati zbog namjernog dizanja kamatnih stopa u SAD-u. Velikim bankama, investicijskim fondovima, privatnim investitorima i špekulantima to je bio siguran znak da je kriza završena i masovno su počeli prebacivati kapital iz ostalih valuta u dolar, koji je nakon toga godinama jačao,” navode iz Admirala. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutačni trend slabljenja dolara u odnosu na europske valute tek počeo, te da još uvijek nije došlo vrijeme za dugoročnije ulaganje u dolar. Z.R.

MOGUĆE NAGLO JAČANJE FUNTE

“Valuta koja ima potencijal jačanja u odnosu na euro britanska je funta. Inflacija u UK-u je viša nego u ostatku Europe te bi se britanska centralna banka ranije od europske mogla odlučiti na promjenu monetarne politike, što bi dovelo do naglog jačanja funte u odnosu na euro, pa i u odnosu na hrvatsku kunu”, naveli su iz Admirala.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike