Autoglas
U JEKU ISTRAGE NJEMAČKIH VLASTI

Daimler će ponuditi popravak softvera za tri milijuna Mercedes Benza u Europi
Objavljeno 25. srpnja, 2017.

Vlasnicima tri milijuna Mercedes Benz automobila u Europi bit će ponuđen popravak softver uređaja na njihovim dizel-vozilima, u jeku istrage njemačkih vlasti o manipulacijama mehanizmima za kontrolu ispušnih plinova. Naime, proizvođač luksuznih automobila Daimler našao se pod intenzivnim pritiskom policije i tužiteljstva. Vlasti istražuju moguću manipulaciju mehanizmima za kontrolu ispušnih plinova u putničkim automobilima na dizelski pogon.

- Tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu prodavala je tijekom gotovo deset godina, od 2008. do 2016., vozila s višom razinom štetnih ispušnih plinova nego što je bilo dopušteno", objavili su nedavno njemački mediji. Glasnogovornik Daimlera kazao je kako popravak softvera, koji će stajati oko 220 milijuna eura, nije povezan s policijskom istragom. Kazao je da 'dobrovoljna servisna mjera' ima za cilj smanjenje zagađenja dušikovim oksidom.

- Servisne mjere neće uključivati trošak za klijente. Provedba mjera počet će u idućim tjednima - napoimnju iz Daimlera. Mjere dolaze nakon što su prije dva tjedna njemački parlamentarni zastupnici postavili pitanje izvršnim direktorima Mercedes Benza o emisijama. U to vrijeme proizvođač automobila dogovorio je s ministarstvom prometa još jedan krug testiranja emisija.

Njemačka policija u svibnju je pretražila 11 ureda kompanije u sklopu istrage o mogućim prijevarama na podacima o emisijama od strane zaposlenika. Ukupno, 23 istražitelja i 230 policijskih službenika sudjelovalo je u istragama u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg, Berlin, Donja Saska i Saska. Istražitelji sumnjaju da je najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila koristio uređaj za lažiranje podataka o emisiji štetnih plinova nalik onome korištenom u slučaju Volkswagena.

Iz VW-a su 2015. priznali da su manipulirali podacima o ispušnim plinovima približno 11 milijuna dizelaša diljem svijeta. Kada detektira test, softver aktivira višu razinu filtriranja štetnih ispušnih plinova nego prilikom vožnje.H