Kultura
UOČI 11. VUKOVAR FILM FESTIVALA

Uz VFF radionice karikature i filma za mlade Vukovara
Objavljeno 24. srpnja, 2017.
VFF je prvi i jedini filmski festival u Hrvatskoj s oznakom EFFE Label

Vukovar se priprema za 11. Vukovar film festival – Festival podunavskih zemalja (VFF) koji će se održati od 21. do 26. kolovoza.

I ovaj put festival će na krajnji hrvatski istok donijeti pregršt filmova s najboljih A-festivala i brojna iznenađenja koja će, najavljuje organizator Discovery d.o.o., dodatno “ugrijati” slavonske gradove.

Inače, VFF je prvi i jedini filmski festival u Hrvatskoj s prestižnom oznakom EFFE Label koju dobivaju festivali koji se ističu iznimnom umjetničkom kvalitetom i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

I ove godine, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar sudjeluje u organizaciji popratnih događanja na VFF-u. Djeci i mladima zainteresiranima za kreativno izražavanje nude se tri edukativne radionice, dok su široj publici namijenjeni izložba karikatura i ulična događanja – brzopotezno portretiranje građana i svirka afričkih bubnjeva na ulicama Vukovara...

Tako je već upućen poziv djeci od 7 do 12 godina na radionicu animacije i stripa na Vukovar film festivalu, od 21. do 26. kolovoza. Sudjelovati može najviše 15 polaznika, a prijave se primaju do 10. kolovoza na adresu hrvatski.dom.vukovar@vu.t-com.hr (obavezno ostaviti svoj kontakt – broj mobitela zbog obavijesti o točnom vremenu početka radionice).

– Vukovarski Festival redovito postavlja kreativne radionice među kojima su radionice za animaciju i strip. Ove godine donosimo spoj dviju radionica u jednu. S obzirom na to da su animirani film i strip vrlo srodni suvremeni mediji, a ipak u iščitavanju različiti, ideja spajanja donosi kvalitetniji pristup učenju kao i cjelovit i jasniji pregled materije – kazuju u Hrvatskom domu, dodajući kako će cjelovitu radionicu u trajanju od šest dana voditi stručnjaci za strip, film, fotografiju i montažu te animaciju Davor Šunk, Zvonimir Rumboldt i Tomislav Fiket.

Program se sastoji od uvodnih priprema – prvi, drugi i treći dan rade se likovni radovi na zadanu temu: crtanje story boarda (tabla stripa), stvaranje likova, karakterizacija, pozadine, priprema za animaciju... a četvrti, peti i šesti dan interpolacija likova i pozadina, animacija, montaža... Zadnji dan bit će se izložba tabli stripa polaznika i projekcija animiranog filma na festivalu.

Hrvatski dom Vukovar poziva i mlade od 15 do 19 godina, filmske entuzijaste s iskustvom ili bez iskustva koji žele snimiti svoj film, u radionicu “Od ideje do realizacije”. Prima se najviše deset polaznika, a prijave su otvorene do 10. kolovoza na hrvatski.dom.vukovar@vu.t-com.hr, uz obavezno ostavljanje kontakta. Polaznici će proći put od praznog papira do filmskog platna i publike. Voditelj je redatelj Ivan Salaj. Zanimljivo je spomenuti pritom kao su filmovi “Oglas od šest riječi” i “Lako je reći”, nastali na prošlogodišnjoj radionici, ušli u konkurenciju za nadolazeći 10. Four River Film Festival u Karlovcu.

Predviđena je i interaktivna edukativna radionica nazvana “Živjeti uz Dunav”, a za djecu od 6 do 13 godina. Ta se radionica organizira u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar i Muzejom vučedolske kulture, a u tim se ustanovama i zaprimaju prijave do 10. kolovoza. Dvodnevna radionica održat će se u prostoru GKV-a, na otvorenom (10 – 11.30) i u prostoru Muzeja vučedolske kulture (12.30 – 14), u vrijeme FVV-a, 22. i 23. kolovoza. Na svakoj lokaciji prijaviti se može najviše 12 djece. Voditeljica je Ina Bulić Popović iz Bačke Palanke, koja inače radi s glinom i izlaže na brojnim izložbama i manifestacijama, a ove godine otvara i Edukativni centar zemljane kulture i arhitekture u Iloku.

K tome, sa željom da u Vukovar donese malo vedrine, humora i životnog optimizma, Hrvatsko društvo karikaturista, na svoju inicijativu, a u organizaciji Hrvatskog doma Vukovar i Grada Vukovara, pripremilo je u sklopu VFF-a izložbu koja će biti otvorena 21. – 26. kolovoza u foajeu Hrvatskog doma. Druženje s autorima karikatura bit će 25. kolovoza u 19 sati, a sutradan su Vukovarci pozvani da prošetaju centrom grada gdje će autori brzopotezno portretirati građane.

Sanja BUTIGAN
Osječki RitmOS na ulicama

U vrijeme popularnog VFF-a osječki RitmOS svirat će na ulicama grada Vukovara u večernjim satima 23., 24. i 25. kolovoza. Nastupe deseteročlanog bubnjarskog sastava u sklopu Vukovar film festivala organizira Hrvatski dom Vukovar. RitmOS svira na izvornim afričkim djembe–bubnjevima, a povremeno se koristi i dundun–bubnjevima te drugim udaraljkama. Sve su skladbe autorske, osim nekoliko tradicionalnih afričkih kompozicija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike