Svijet
BUGARSKA UPOZORAVA

EU ne smije ovisiti o plinu preko Turske
Objavljeno 24. srpnja, 2017.

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da očekuje da Europska komisija da zeleno svjetlo za drugu liniju plinovoda Turski tok koja će ići do bugarske crnomorske obale i istodobno upozorio da EU postaje previše ovisan o tranzitu plina preko Turske. On smatra da je prednost bugarske rute to što radovi mogu početi odmah, jer je sve već isplanirano za Južni tok, i što Bugarska ima razvijenu unutarnju mrežu opremljenu američkim kapacitetima za obrnuti tok plina. “Očekujem pismo Europske komisije dopuštaju li mi ili ne da počnem pregovore o plinovodu direktno do Bugarske jer će, ako se taj proces zaustavi, cijela regiju pretjerano ovisiti o Turskoj. S pogoršanjem odnosa EU-a i Turske možemo postaviti retoričko pitanje koja je opcija najbolja”, kazao je Borisov.

On je prije desetak dana bio na Svjetskom naftnom kongresu u Istanbulu, gdje je Turska pokazala ambiciju iskoristiti geografski položaj i postati još značajnija raskrsnica puteva opskrbe plinom EU-a i vodeće plinsko čvorište.

“Samo ako stavimo glavu u pijesak, nećemo vidjeti da će, kada Turski tok bude izgrađen i plin počne teći, tranzit kroz Bugarsku biti zaustavljen”, upozorio je Borisov.

Do sada je Bugarska bila zemlja kroz koju je išao tranzit ruskog plina do Turske i uživala je u prihodu od tranzitnih pristojbi. S Turskim tokom Turskoj više neće biti potrebna bugarska ruta. Budući da Rusija planira prekinuti isporuke preko Ukrajine, Bugarska više neće imati drugi izbor nego uvoziti ruski plin iz Turske. Borisov želi plinsko čvorište u Bugarskoj, uz potporu EU-a, u blizini Varne, gdje bi druga linija Turskog toka kapaciteta 15,7 milijardi prostornih metara plina godišnje trebala stići do bugarske obale. Za to vrijeme Rusija ne otvara karte i ne želi reći koju rutu planira za drugu liniju Turskog toka. Gazprom planira da prva linija plinovoda bude za opskrbu turskih potrošača dok bi druga bila za potrošače južne i jugoistočne Europe. Prva će ići do turske europske obale, a druga bi mogla ići paralelno s njom ili zaokrenuti prema Bugarskoj na sredini Crnog mora.

Plinovod Turski tok zamijenio je Južni tok, također Gazpromov projekt kojim je ruski plin trebao stizati do bugarske obale. Taj je projekt otkazan nakon što je Europska komisija zaprijetila da će pokrenuti proceduru protiv Bugarske zbog brojnih neregularnosti u međuvladinom sporazumu Bugarske i Rusije o gradnji plinovoda. Borisov je sada rekao kako je Bugarska naučila lekciju i da će novi projekt biti građen u skladu s pravilima Europske unije. E.S.

Možda ste propustili...

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike