Svijet
ŽELJELI SU BREXIT

Turistima nikad manje eura za britansku funtu
Objavljeno 24. srpnja, 2017.
Nekada su dobivali čak 1,41 euro za jednu funtu, sada funtu mijenjaju za samo 88 centi

Godinu dana nakon što su se na referendumu odlučili za Brexit, izlazak Velike Britanije iz Europske unije, turisti iz te zemlje ovoga su ljeta suočeni s najlošijim tečajem britanske funte u odnosu na euro.

Naime, britanski turisti koji putuju u Europu i mijenjaju svoju valutu za euro dobivaju nerijetko u mjenjačnicama u zračnim lukama samo 88 eurocenta za jednu funtu.

Zračne luke Gatwick, Luton i Birmingham su one koje nude manje od jednoga eura za funtu, što je najgori tečaj u posljednjih osam mjeseci, ali sada je to posebno veliki problem jer mnogi Britanci za vrijeme godišnjih odmora i školskih ferija putuju izvan zemlje i trebaju eure. Inače, službeni je tečaj oko 1,11 eura za funtu.

Stručnjaci kažu kako je to možda i najgori tečaj eura ikada u bilo kojoj zračnoj luci u Ujedinjenom Kraljevstvu - tradicionalno najskupljim mjestima za kupnju deviza.

Travelexove mjenjačnice u Heathrowu, Manchesteru i Glasgowu u međuvremenu su ponudile gotovo točno jedan euro na funtu.

To je znatan pad u odnosu na godinu prije odluke o Brexitu, kada su Britanci za jednu fundu dobivali 1,41 euro u prvom tjednu školskih ljetnih praznika 2015.

Smatra se da su pregovori o Brexitu odigrali važnu ulogu u padu vrijednosti funte, ali za loš tečaj za Britance krivca se pronalazi i u većim troškovima osoblja i općenito poslovanja u zračnim lukama gdje je tečaj i inače tradicionalno nepovoljniji.

Prema riječima Dereka Halpennyja, europskog voditelja istraživanja globalnih tržišta u financijskoj tvrtki MUFG, funta je tijekom posljednjih pet trgovinskih dana bila jako malo udaljena od najlošije vrijednosti. “Funta je u posljednjih pet dana trgovanja pala za 0,85 posto u odnosu na američki dolar. Jedina je to valuta u deset najrazvijenijih zemalja (G10) koja je pala u odnosu na dolar u tom razdoblju”, rekao je Halpenny te ipak dodao da je optimističan u pogledu budućnosti valute.

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Bernard Barnier ponovno je pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske da razjasni svoja stajališta o ključnim pitanjima u pregovorima o razdruživanju od EU-a. “Prvi krug pregovora odnosio se na samu organizaciju pregovora. U drugom krugu pregovora svaka strana predstavljala je svoja stajališta, a treći krug mora biti posvećen razjašnjenju stajališta”, rekao je. Sljedeći krug pregovora održat će se od 28. do 31. kolovoza.

Eduard SOUDIL
KLJUČNA PITANJA PREGOVORA

Ključna pitanja oko kojih se vode pregovori između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije su pitanje prava građana EU-a u Ujedinjenom Kraljevstvu i obrnuto, britanskih građana u EU, financijska nagodba i režim na granici između Ulstera (Sjeverna Irska) i Republike Irske. Pregovori o razdruživanju počeli su 19. lipnja ove godine, oko godinu dana nakon referenduma na kojem su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije. EU od početka inzistira da se pregovorima najprije treba postići dostatan napredak u pitanjima razdruživanja, a tek onda u budućim odnosima, dok Britanci o tome nastoje paralelno pregovarati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike