Regija
PREVIRANJA U KOMUNALNOJ TVRTKI

Valpovački “Dvorac” ostao bez Nadzornog odbora
Objavljeno 24. srpnja, 2017.
Matko Šutalo samostalno je održao sjednicu Skupštine i smijenio članove NO iz Bizovca, Petrijevaca i Koške

VALPOVO - Zdravko Kuzminski iz Općine Koška, Ivan Vrbanić iz Općine Petrijevci te Ivan Zadravec iz Općine Bizovac – sve odreda razriješeni članovi Nadzornog odbora Dvorca d.o.o. Valpovo, medijima i javnosti obratili su se priopćenjem u kojem su komentirali najnovija događanja i potrese u tom komunalnom poduzeću.

Barišić nije prošao

Između ostalog, tvrde da je proteklih dana “gradonačelnik Grada Valpova i predsjednik Skupštine Dvorac d.o.o. Valpovo, Matko Šutalo, prvi put u povijesti zajedničke tvrtke samostalno održao sjednicu Skupštine i samostalno donio odluku o razrješenju članova Nadzornog odbora, koje su legalno predložili ostali članovi/vlasnici, što je krajnje nedemokratski i u suprotnosti s dosadašnjom dobrom suradnjom između su/vlasnika Dvorca”.

Pojašnjavajući kronologiju događanja, raspušteni trojac naveo je da je nakon promjene gradonačelnika Valpova, koji je jedan od suvlasnika Dvorca, promijenjen i sastav Nadzornog odbora. Općina Bizovac umjesto Marinka Dragića imenovala je Ivana Zadravca, a Grad Valpovo umjesto Branka Markote zamjenika gradonačelnika Hrvoja Gašparovića, koji je samo dan poslije morao odustati od tog mjesta zbog svoje dužnosničke funkcije. Umjesto njega imenovan je Marko Barišić, koji se pojavio na novoj sjednici nakon tjedan dana. Tu je za predsjednika NO Dvorca predložen Ivan Vrbanić, čemu se usprotivio Barišić, pa se trakavica oko izbora nastavila do 14. srpnja, kada je Ivan Vrbanić ipak izabran za predsjednika. O prijedlogu Marka Barišića da se za predsjednika izabere on sam nije se glasalo jer je prvi prijedlog usvojen većinom glasova, ali je Barišić imenovan za njegova zamjenika.

Tri dana poslije nezadovoljni gradonačelnik Šutalo saziva izvanrednu sjednicu Skupštine Dvorca, kojoj je nazočio samo predstavnik Grada Valpova kao osnivač koji ima 50,42 posto poslovnog udjela i na kojoj je donio odluku o opozivu triju članova Nadzornog odbora koji predstavljaju tri općine koje su također osnivači/članovi Dvorca Valpovo i to: Zdravka Kuzminskog (Koška), Ivana Vrbanića (Petrijevci) i Ivana Zadravca (Bizovac), iako Nadzorni odbor mora imati predstavnike ovih općina.

Pravne službe

“Gradu Valpovu se kao većinskom vlasniku Dvorca d.o.o. Valpovo nekoliko puta 'izišlo u susret' kako ne bi bilo kršenja zakona i drugih propisa i kako ne bi bilo vrlo vjerojatnih sankcija za dužnosnike Grada Valpova, a sve u dobroj vjeri i u duhu dobre međusobne suradnje između suvlasnika Dvorca Valpovo, koja je svih ovih godina bila na zavidnoj razini. Većina članova Nadzornog odbora u međusobnom dogovoru zaključila je da su 'potezi' Grada Valpova vrlo neprofesionalni i amaterski, da su očito zakazale pravne službe u Gradu Valpovu koji je kao većinski vlasnik Dvorca svojim nepromišljenim i ishitrenim odlukama uveo kaos i metež u Dvorac Valpovo te smo se odlučili da, bar u Nadzornom odboru, na neki način 'preuzmemo stvar u svoje ruke' i smirimo situaciju kako bi se nastavilo uspješno poslovanje tvrtke”, poručuju smijenjeni članovi Nadzornog odbora naglašavajući kako su za predsjednika Nadzornog odbora predložili i izabrali člana s dugogodišnjim iskustvom u radu Nadzornog odbora, koji je upoznat s poslovanjem Dvorca te da se nadaju da ovakvi potezi gradonačelnika Šutala neće rezultirati nekim negativnim odlukama vezanim uz projekte koji su u realizaciji. Također, nadaju se da će Skupština Dvorca ponovno imenovati članove Nadzornog odbora koji predstavljaju općine Bizovac, Koška i Petrijevci.

Lidija ANIČIĆ

GRADONAČELNIK MATKO ŠUTALO:

Nadzorni odbor nije dobro radio, uvodimo red i transparentnost

 

Odlučno opovrgnuvši sve navedeno u priopćenju te ustvrdivši da optužbe protiv njega ne stoje, gradonačelnik Matko Šutalo je u svom priopćenju o istoj tematici između ostalog naglasio: “Vezano za Dvorac d.o.o., čiji je Grad Valpovo većinski vlasnik, gradonačelnik je u gotovo svakodnevnom kontaktu s direktorom Matom Pušićem te čini sve da kao dobar gospodarstvenik nastavi raditi na projektima koji su u tijeku i da se ti radovi ubrzaju, jer oni su u interesu ne samo Valpova već i cijele Valpovštine. Nastavno na peripetiju oko Nadzornog odbora Dvorca, Izvješće o obavljenoj reviziji rada nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave na području Osječko-baranjske županije iz svibnja prošle godine pokazalo je da u Dvorcu Nadzorni odbor nije učinkovito nadzirao vođenje poslova trgovačkih društava, te su potrebna značajna poboljšanja. U tu svrhu gradonačelnik će učiniti sve kako bi poboljšao funkcioniranje tvrtke. Napominjem kako je upravo Ivan Vrbanić bio član Nadzornog odbora u to vrijeme. Dvorac tako neće više poslovati, uvest će se red i transparentnost”, odlučno je poručio gradonačelnik. Napomenuo je kako je do sada bila nepisana praksa da Valpovo kao većinski vlasnik ima predsjednika Nadzornog odbora, ali sada kada je došlo do smjene izvršne vlasti nekima se to nije svidjelo, pa su zatražili zaštitu na nekoj višoj razini. Naveo je kako su upravo oni ti koji opstruiraju rad Dvorca jer umjesto da se radi, sada se danima nateže oko Nadzornog odbora.

“Ovo je početak i svaku nelogičnost ćemo ispravljati. Svjesni smo da to nekima neće odgovarati, ali sve ćemo raditi kako bismo ostvarili zajednički nam cilj – Valpovo – bolje mjesto za život”, poručio je Šutalo.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike