Regija
MANJE POZNATO IZ POVIJESTI VALPOVŠTINE

Valpovo je početkom
prošlog stoljeća imalo
svoj Cirkus Rantaplan
Objavljeno 24. srpnja, 2017.
Priredbe su se sastojala od 20-ak točaka s akrobatima, žonglerima, balerinama, augustima

VALPOVO - Među mnoštvom zanimljivih otkrića, koje posljednjih godina zahvaljujući predanom istraživačkom radu javnosti prezentira veliki zaljubljenik u lokalnu povijest Stjepan Najman, zasigurno posebno mjesto zauzima priča o tome kako je 30-ih godina dvadesetog stoljeća Valpovo imalo svoj – cirkus!

Naime, kako u svojim bilješkama navodi Najman, “Josip Pinterić, tadašnji općinski načelnik, dolazi na ideju o pokretanju priredbe zabavnog karaktera. Kako je saznao da mnogi Valpovčani imaju zabavljačke sklonosti, upoznao je Stjepana Posezića, Ivana Široka i Otona Revalda s idejom koja je svesrdno prihvaćena. Bio je to početak, pokazalo se, uspješnice – Cirkusa Rantaplan”.

Ubrzo je okupljena ekipa i, budući da su probe bile kvalitetne, prva je priredba održana za Veliku Gospu (15. kolovoza) u dvorištu stare pivare (kasnije kino). Nakon početnog uspjeha, predstave su priređivane svake godine oko Velike Gospe u dvorištu vatrogasnog spremišta.

Priredba se obično sastojala od oko 20 točaka u kojima su nastupali akrobati, žongleri, balerine i, naravno, klaunovi, tj. augusti, kako su ih tada zvali. Prvorazredni su klaunovi bili Dragan Petrović-Bočak, brat mu Slavko Lojza, zatim Dragan Pinterić, Ivan Širok i Stjepan Petrović-Štefko. U akrobatskim točakama nastupali su Dragan Špehar i Jozo Đuranić ostavljajući publiku bez daha, a osobito Pavo Cvenić u vožnji bicikla na razapetoj žici na visini od više metara ili prigodom žongliranja srpovima.

Najman nadalje naglašava da je usmena reklama na predstavu dovela publiku iz okolnih mjesta, pa i iz Osijeka, kao i članove vlastelinske obitelji grofova Normann.

- Cirkus Rantaplan je iz godine u godinu plijenio pozornost valpovačke publike. O predstavi se pričalo i prepričavalo cijele godine. Dobar glas proširio se i do slavonske metropole. Zabilježen je redoviti dolazak tadašnjeg opernog pjevača Paje Grbe. Znao je govoriti kako se na predstavama odlično zabavljao i nikada se nije tako dobro nasmijao kao na Rantaplanu. Suvremenici su pričali kako je jedne godine bio na odmoru u Dubrovniku, ali ga je prekinuo i došao u Valpovo na predstavu - navodi Najman.

Lidija ANIČIĆ
Manje uspješna gostovanja

Održavana su gostovanja u susjednim mjestima - u Podgajcima, Petrijevcima, na Repnjaku i drugdje. Tim prigodama zabilježen je nešto manji uspjeh, za što su krivac bile u prvom redu teme koje su obrađivane. Naime, skečevi su prepričavali zgode i nezgode iz stvarnog života Valpova tijekom protekle godine, a očito neke od njih nisu bile zanimljive mještanima u susjedstvu.

Na predstave je dolazila publika iz okolnih mjesta, pa i iz Osijeka, kao i grofovi Normann

Cirkus je radio 30-ih godina dvadesetog stoljeća, a predstave su bile oko Velike Gospe

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana