Osijek
STANOVI ZA IZNAJMLJIVANJE

Podstanari se najčešće žale na skupoću, prljavštinu, loš namještaj i dosadne gazdarice
Objavljeno 24. srpnja, 2017.
Prije se znalo da su stanovi najskuplji u središtu grada, ali tomu više nije tako

S dolaskom ljetnih mjeseci u Osijeku su se, prema običaju, počeli prazniti unajmljeni stanovi, u kojima inače velikim dijelom žive studenti. Upravo zbog toga srpanj i kolovoz pravo su vrijeme samcima, mladim parovima, obiteljima, ali i studentima da potraže novi stan. S kakvim se problemima susreću čuli smo od čitatelja koji se obratio u našu redakciju, a zatim smo porazgovarali s nekoliko studenata koji su nam potvrdili, kako kažu, “očajno stanje” na tržištu stanova za iznajmljivanje.

Lokacija vs. uređenost

- Moja je potraga za stanom u Osijeku krenula sredinom lipnja. Budući da mi je smještaj trebao hitno zbog novog posla, od kojeg sam bio udaljen 40-ak kilometara, za prvu ruku nisam stigao previše birati. Lokacija mi je savršeno odgovarala, cijena najma bila mi je malo previsoka s obzirom na kvadraturu i činjenicu da je stan u suterenu, ali svejedno nisam očekivao ono što sam našao u stanu. Prozori su bili doslovce blatni, oko tuš-kabine i iza perilice rublja nakupila se tona prašine, kao i iza kreveta. Štoviše, kad sam zavirio ispod madraca, dočekao me najveći šok: nije bilo podnice, nego je madrac bio postavljen na očito nasumično prikupljene daske i propao sam čim sam pokušao leći na njega - pojadao nam se čitatelj.

Prilikom posjeta navedenoj zgradi gospođa koja ondje živi već godinama povjerila nam je kako su najmodavci prenamijenili podrume i skladišta u stanove i sada ih masno naplaćuju jer misle da je dobra lokacija dovoljan razlog za to.

Izjednačene cijene

Dojmove našeg čitatelja dijeli i mlada zaposlena žena koja je imala vrlo slično iskustvo.

- U Osijeku je jako teško naći pristojan i cijenom prihvatljiv stan za jednu osobu. Garsonijere od 20 kvadrata, neprimjerene za život, iznajmljuju se i za do 1500 kuna mjesečno! Kad dugo tražiš stan i ne uspiješ ga pronaći, a već potrošiš mnogo vremena, živaca i novca na telefon, onda moraš uzeti ono što je ostalo, pa makar bilo najskuplje ili najgore – kaže Tina.

I priče studenata nisu znatno sretnije.

- Cijene stanova koji se iznajmljuju u Osijeku uglavnom su previsoke. Prije se bar znalo da su stanovi najskuplji u samom središtu grada, i(li) ako su iznimno lijepo uređeni, a sada su se u svim dijelovima Osijeka cijene gotovo izjednačile, dakle ne ovise o lokaciji, kvadraturi, uređenosti i opremljenosti stana, što nikako nije u redu – kaže nam studentica Marija, koja s prijeteljicom i cimericom traži dvosoban stan, no dosad nije pronašla jeftiniji od 1800 kuna mjesečno.

S cimerima jeftinije

Studentica Jasna nema toliko zamjerki na stan koji je iznajmila koliko na gazdaricu koja, kaže, ne poštuje njezin privatni prostor.

- Studentica sam treće godine i već dugo tražim novi stan da ga unajmim. Stan u kojem sam trenutačno posve je u redu kada su u pitanju cijena i uređenost, ali želim se preseliti zbog gazdarice koja živi u zgradi prekoputa. Naime, čim shvati da sam u stanu, dođe i smeta mi. Kad za vikend odem kući k roditeljima, ulazi u stan i kopa mi po stvarima, premješta ih i ostavlja neumjesne poruke – prepričava svoje loše iskustvo Jasna.

- Upravo sam u potrazi za stanom s dvojicom cimera, jer me tako iziđe najjeftinije. Kad bih tražio stan samo za sebe, ne bih mogao proći bez dvije tisuće kuna mjesečno samo za stanarinu i režije, a ovako ćemo plaćati 100 eura po osobi i dijeliti režije, što će me u konačnici stajati 1000 kuna mjesečno, a i stan koji ćemo vjerojatno iznajmiti je u neposrednoj blizini našeg fakulteta – kaže student Patrik. Naš se posljednji sugovornik žali na to da stanodavci “muljaju” u oglasima i svoj stan predstavljaju savršenim, a kad ga se dođete pogledati, dočeka vas potpuno drukčija, tužnija priča.

Neistine u oglasima

- Iznajmljivači stanova često ne govore istinu kad ih pitam o uređenosti i opremljenosti stana i zovu da ga dođem pogledati, iako uvijek odmah naglasim da stan neću unajmiti ako je u lošem stanju ili nema internet. Znalo se dogoditi da dođem vidjeti stan i da nije ni u približnom stanju kakvim ga je vlasnik opisao, dapače, u katastrofalnom – bez hladnjaka, perilice za rublje, s pokidanim i trulim namještajem i uništenim sanitarijama. Osim toga, preko telefona tvrde da je internet dostupan, a kad dođeš kažu da se možeš spojiti na gradski Wi-Fi Hotspot - opisao je svoje iskustvo apsolvent Marin, dodajući da će mnogi od stanodavaca stan iznajmiti isključivo muškim ili isključivo ženskim osobama, a većina ih ne tolerira pušače i vlasnike kućnih ljubimaca.

Adrian ANDREJEK
STRUČNJACI SAVJETUJU: STANOPRIMCI, NE ČEKAJTE POSLJEDNJI TRENUTAK!

- Problem je u tome što u početku svi biraju, predomišljaju se i odbacuju vrlo dobre stanove kao mogućnost, a na kraju, kad im voda dođe do grla, unajmljuju ono najlošije što je preostalo. Konkretno znam slučajeva kad studenti traže stanove u posljednji trenutak, umjesto da to rade upravo u ovo vrijeme, kad je ponuda najveća - komentiraju situaciju u “Ljubek nekretninama”.

stanodavci

IZNAJMLJIVAČI ZNAJU PRECIJENITI STANOVE

Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike