Osijek
PRODUŽETAK LEGALIZACIJE

Još godinu dana za prijavu bespravno izgrađenih objekata
Objavljeno 24. srpnja, 2017.

Od 18. srpnja počeli su se primjenjivati Izmjene i dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, riječ je, dakle, o nastavku procesa legalizacije. Najvažnija je novost da se ponovno mogu podnositi zahtjevi za legalizaciju objekata - dograđene kuće, potkrovlja, zatvorene lođe i balkoni, garaže, šupe i druge pomoćne zgrade... sve do 30 lipnja 2018. godine.

- Ali naglašavam kako se ove izmjene i dopune odnose samo na one zgrade koje su sagrađene bez akta za gradnju, a vidljive su na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja teritorija Hrvatske do 21. lipnja 2011. godine - upozorava Dražen Slunjski, pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Osijeka.

Odnosno, ako je nešto nelegalno sagrađeno nakon tog vremena, dakle nakon ljeta 2011. godine - takvi se objekti (i dalje) ne mogu ozakoniti.

Nastavak se procesa legalizacije provodi uz iste uvjete kojima su ozakonjene zgrade prije stupanja na snagu ovih izmjena. Prvi je krug legalizacije počeo 2012. godine, kada je bilo predviđeno da se do posljednjeg dana lipnja 2013. godine nadležnim gradskim, odnosno županijskim uredima podnesu prijave o nezakonito izgrađenim objektima. U Osječko-baranjskoj županiji podneseno je 45.574, a u Gradu Osijeku 12.510 predmeta. Podsjetimo kako postupak legalizacije započinje podnošenjem zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju nadležnom upravnom odjelu koji izdaje akte za gradnju na području na kojem se građevina nalazi. Zahtjevu je potrebno priložiti određenu dokumentaciju koja ovisi o kategoriji u koju građevina pripada. Podnositelji su dužni platiti naknadu (svojevrsnu kaznu) za dio građevine koji se ozakonjuje (može se platiti i obročno), uz to plaća se komunalni i vodni doprinos.

S pozicije naknade u blagajnu Grada Osijeka do sada se slilo nešto manje od 7,4 milijuna kuna.

- Tko god je zbog bilo kojih razloga propustio podnijeti zahtjev za ozakonjenje, sada to može učiniti. Benefiti su kao i prije - ne mora se raditi kompletan projekt za objekt koji se legalizira, a i komunalni doprinos je niži nego kod redovitog postupka - poziva neodlučne Slunjski. D. Kuštro

NOVA RASPODJELA NAKNADE:VIŠE GRADOVIMA I ŽUPANIJAMA

Izmjenama Zakona o legalizaciji mijenja se i način raspodjele sredstava od naknade za zadržavanje i time osigurava zadržavanje postignute brzine rješavanja zahtjeva:

* 30 %, umjesto dosadašnjih 20 %, sredstva naknade prihod su proračuna jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave čije upravno tijelo donosi rješenje o izvedenom stanju;

30 %, umjesto dosadašnjih 20 %, sredstva naknade prihod je državnog proračuna Republike Hrvatske kada rješenje o izvedenom stanju donosi Agencija;

* 40 %, umjesto dosadašnjih 50 %, sredstva naknade prihod su državnog proračuna Republike Hrvatske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike