Ekonomija
NOVE PRILIKE ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU

Tržište funkcionalne hrane u RH u stalnom je porastu
Objavljeno 24. srpnja, 2017.
Funkcionalna hrana izazov je za sve u poslovanju s hranom

Tržište funkcionalne hrane u stalnom je porastu, istaknuto je na nedavno održanom 10. stručnom skupu “Funkcionalna hrana u Hrvatskoj”. Skup je održan u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista. Valja navesti da se funkcionalnom hranom smatraju namirnice koje uz osnovnu nutritivnu vrijednost imaju i pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi ili sudjeluju u smanjenju rizika razvoja pojedinih bolesti.

“Funkcionalna hrana pojam je koji se javlja još 80-ih godina, a danas u svijetu čini značajno tržište prehrambenih proizvoda vrijedno 130 milijardi američkih dolara te se očekuje da će rasti po godišnjoj stopi rasta od 8,4 %, odnosno na 250 milijardi dolara do 2024. godine. Europsko tržište funkcionalnih proizvoda veličine je oko 30 milijardi američkih dolara, a u Hrvatskoj je to tržište vrijedno 25 milijuna eura, s tendencijom stalnog rasta", istaknula je Ita Juroš iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK-a, napomenuvši kako su potrošači o funkcionalnoj hrani sve više informirani, a stavovi potrošača upućuju na to da funkcionalna hrana doista može predstavljati nove ekonomske prilike za prehrambenu industriju i konkurentnost gospodarstva.

- Funkcionalna hrana je izazov za sve subjekte u poslovanju s hranom te predstavlja proizvode s većom dodanom vrijednošću u odnosu na ostale prehrambene proizvode - pojasnila je Juroš.

"Ovo je hvalevrijedan skup na kojemu se predstavljaju najzanimljivije teme iz područja prehrane, proizvodnje hrane, prehrambenih tehnologija i industrije te je dokaz uspješnog zajedničkog rada Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta na promociji stručnih prehrambenih tema i tehnologija", istaknuo je dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Damir Ježek.

"Ministarstvo poljoprivrede od početka je partner ovom važnom skupu koji pridonosi i širi znanja iz područja prehrane i prehrambenih tehnologija", istaknula je voditeljica Službe za označavanje i temeljne zahtjeve kvalitete hrane iz Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede Sanja Kolarić Kravar.

Neke od tema stručne konferencije bile su biokonzerviranje proizvoda akvakulture, pothranjenost, funkcionalna hrana i zdravlje kože te chia sjemenke.

Klara Kraljić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila je o chia sjemenkama kao o jednim od najtraženijih supernamirnica. "Istina je da chia ima visoki potencijal za pozitivan učinak, primjerice na karidovaskularne bolesti, dijabetes, depresiju te metabolički sindrom. No prije nego ju nazovemo superhranom, trebamo ipak pričekati nova medicinska istraživanja”, rekla je Kraljić.

Zdenka RUPČIĆ

130

milijardi američkih dolara vrijedno je tržište funkcionalne hrane u svijetu

30

milijardi američkih dolara iznosi vrijednost europskog tržišta funkcionalnih proizvoda

25

milijuna eura vrijednost je tržišta funkcionalnih proizvoda u Hrvatskoj

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike