Osijek
ATRAKCIJA NA LIJEVOJ OBALI DRAVE

Kukuruzni labirint kao stvoren za obiteljski izlet
Objavljeno 22. srpnja, 2017.
Kukuruzni labirint radi svaki dan, od 17 do 20 sati, a vikendom dvokratno, od 9 do 13 i od 17 do 20 sati

Ljubitelji lutanja po labirintima od petka se mogu nakratko izgubiti u edukativnom kukuruznom labirintu koji se nalazi kraj pješačke staze za Tvrđavicu nedaleko Visećeg mosta, na lijevoj obali Drave.

„Ljeto u kukuruzu“ naziv je zanimljive atrakcije koju je drugu godinu za redom organizirala udruga Kreativna rekreacija iz Osijeka. Kako nam je rekla članica Udruge Dina Koprolčec, kukuruzni labirint bit će otvoren cijelo ljeto, koliko vrijeme bude dopustilo.

- Posrijedi je zanimljiv prostor za uživanje u prirodi nadomak grada, a posjetitelji mogu uživati u labirintu. U njemu se nalazi desetak edukativnih ploča na kojima se mogu saznati mnoge zanimljive činjenice primjerice o podrijetlu kukuruza, iskoristivosti te biljke, kukuruzu u umjetnosti i legendi o samom labirintu, a naposljetku i o samoj ideji kukuruznog labirinta koja potječe iz Amerike. Naime, ova ideja začela se 90-tih godina u Americi, a potom rasprostranila po cijelom svijetu. Cilj svega je da dovedemo ljude u prirodu, da dovedu djecu te da svi zajedno uživaju, rekla nam je Koprolčec.

Kukuruzni labirint radi svaki dan, od 17 do 20 sati,  a vikendom dvokratno, od 9 do 13 i od 17 do 20 sati. Cijena ulaznice za djecu je deset kuna, a za odrasle petnaest kuna.

U prostoru labirinta koji se nalazi desetak minuta od središta grada vidjeli smo obitelji s djecom. Na jednom od obrazovnih ploča pronašli smo zanimljiv podatak da riječ kukuruz dolazi iz turskog jezika (kokoroz). Kada već duboko uđete krivudavim puteljcima u kukuruznu „šumu“, očekuje vas s jednog panoa slijedeća definicija: „Labirint je dvodimenzionalni crtež ili trodimenzionalni prostor u kome je snalaženje otežano zbog mogućnosti odabira između velikog broja putova, od koji su neki bez izlaza.“ No, nema mjesta nikakvom strahu, uvjeravaju nas aktivisti Kreativne rekreacije, u osječkom labirintu do sada se nitko nije toliko izgubio da se iz njega nije nekako iskobeljao.

Prema riječima Koprolčec, dizajn kukuruznog labirinta radio je Studio 33 iz Osijeka. Skupine obično kroz labirint provodi animator, a individualnim posjetiteljima prepušteno je samostalno snalaženje u prostoru veličine pola hektara. Ukupna dužina svih staza je jedan kilometar. To znači da se nećete previše nahodati čak i ako opasno zalutate, imat ćete još dovoljno energije da se pješke vratite kući ili domognete spasonosnog tramvaja. Na oglasnom letku stoji sugestivna poruka „Dođi! Izgubi se“. D.C.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike