Svijet
INICIJATIVA TRI MORA

Njemačka: SAD preko Poljske i Hrvatske pokušava razbiti EU
Objavljeno 22. srpnja, 2017.

Iza Inicijative tri mora, neformalne političke platforme zemalja istočne i srednje Europe (država članica EU-a) na potezu Baltik-Jadran-Crno more, pod krinkom ekonomskih projekata, zapravo stoji pokušaj podjele Europe i slabljenje njemačkog utjecaja u njoj, piše britanski The Economist.

U tekstu pod naslovom “Njemačka strahuje da će Trump podijeliti Europu” ističe se da je Berlin zabrinut zbog poljsko-hrvatske inicijative, koja ima korijene još u razdoblju prije Drugog svjetskog rata.

Naime, piše Economist, Inicijativa tri mora podsjeća na Intermarium, projekt koji je predložio Jozef Pilsudski, poljski državnik koji je vodio Drugu Poljsku Republiku prije Drugog svjetskog rata. Pilsudski je sanjao o saveznim državama na Baltičkom, Crnom i Jadranskom moru kako bi se suprotstavio dominaciji Rusije i Njemačke.

Iako se Inicijativa, za koju se snažno zalaže hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predstavlja kao oživljavanje energetske povezanosti europskog sjevera i juga, u Berlinu sumnjaju da je posrijedi nešto što je neprijateljsko prema Njemačkoj. Njemačka je, piše Economist, već zabrinuta zbog kineske inicijative 16 + 1 s državama srednje i istočne Europe, kao i niza investicijskih projekata koje bi Kinezi trebali raditi u regiji, a preko kojih bi jačali i svoj utjecaj. “Trump je prije nekoliko tjedana, dolaskom na sastanak u Varšavi, snažno podržao Inicijativu i zajamčio opskrbu američkim ukapljenim prirodnim plinom (LNG) koji bi plinovodom prolazio od Baltičkog do Jadranskog mora. Poljska je otvorila svoj prvi terminal na Baltičkom moru u gradu Swinoujscie 2015. godine, a prvi američki teret stigao je prošlog mjeseca. U Varšavi je Trump podržao brz završetak LNG terminala na Krku. Zbog svega u Njemačkoj razmatraju moguće odgovore na ovu situaciju, a jedan bi bio novi europski infrastrukturni fond, kako bi se vidjelo jesu li Poljska i njezini saveznici zainteresirani samo za ulaganja ili je Inicijativa tri mora zapravo pokušaj geopolitičkog balansiranja”, piše The Economist. E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike