Svijet
PROEUROPSKA OPOZICIJA

Na ulicama 50 tisuća Poljaka
Objavljeno 22. srpnja, 2017.
EU Poljskoj prijeti sankcijama jer reforma “potkopava demokraciju i vladavinu prava”

Prema policijskim izvorima, 14 tisuća Poljaka prosvjedovalo je u Varšavi protiv kontroverzne pravosudne reforme nakon što su poljski zastupnici prihvatili sporni zakon o Vrhovnom sudu unatoč javnim prosvjedima i upozorenjima Europske unije. Prema organizatorima, okupilo se 50 tisuća ljudi u nekoliko gradova.

Prosvjednici su pozvali poljskog predsjednika Andrzeja Dudu da stavi veto na zakon koji omogućuje parlamentu da postavlja suce Vrhovnog suda. Poljska pravosudna reforma o kojoj ovih dana raspravlja poljski parlament natjerala je na reakciju i Europsku uniju, koja je poručila da takav potez potkopava demokraciju i vladavinu prava te je Poljskoj zaprijetila ozbiljnim sankcijama. Prosvjedi se održavaju i u drugim poljskim gradovima, uključujući Krakow i Poznan.

Oporba je upozorila da se događa “državni udar” koji ugrožava neovisnost pravosudnog sustava. Do glasovanja je došlo dan nakon što je EU dao Poljskoj tjedan dana da razriješi kontroverze oko pravosudne reforme koja, tvrdi Bruxelles, sudove stavlja pod neposrednu vladinu kontrolu. Ako vlada ne povuče zakon, mogla bi se suočiti sa sankcijama koje uključuju i suspenziju poljskog prava glasa u EU-u, iako se očekuje da bi drugi euroskeptici u EU-u, poput Mađarske, mogli uložiti veto na takvu odluku. “Nećemo im dopustiti da zgaze europske vrijednosti. Nećemo dopustiti da budemo izgurani iz Europske unije”, kazao je Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, čelnik Poljske narodne stranke (PLS), okupljenima u Varšavi. Vlada promjenu zakona tumači potrebom da se osigura da državne institucije služe svim Poljacima, a ne samo elitama koje su, po njoj, glavno uporište centrističke oporbe. “Nećemo dopustiti pritisak. Nećemo se dati zastrašiti od onih koji u Poljskoj i inozemstvu brane interese elite”, rekla je premijerka Beata Szydlo u posebnom televizijskom obraćanju braneći zakon.

Europska komisija ovoga je tjedna pozvala Varšavu da prekine reformu pravosudnog sustava, zaprijetivši sankcijama. “Vrlo smo blizu tome da pokrenemo članak 7 ugovora EU-a, što znači sankcije poput ukidanja prava glasovanja Poljske u EU-u”, upozorio je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Eduard SOUDIL
Postoji opasnost da sudovibudu podređeni političarima

Poljske reforme idu općenito za tim da povećaju kontrolu izvršne vlasti nad pravosuđem i da mu obnove kadrove. "Postoji opasnost da sudovi budu podređeni političarima", istaknuo je pred novinarima poljski pučki pravobranitelj Adam Bodnar. “PiS koji nema većinu koja se traži po ustavu, pokušava zakonima mijenjati politički sustav u Poljskoj”, rekao je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike