Sport
EUROPSKI OLIMPIJSKI FESTIVAL MLADIH

Aurel, Mauro i Sven najmanje po finale
Objavljeno 22. srpnja, 2017.

Od 23. do 30. srpnja u mađarskom Gyoru održat će se Europski olimpijski festival mladih. Radi se o svojevrsim Olimpijskim igrama za mlade sportaše rođene 2000. i 2001. Natjecanje će se odvijati u deset sportova, a svoje predstavnike imat će i Hrvatska.

Jake adute imat će i osječki sport. U gimnastici Hrvatsku će predstavljati Aurel Benović (GD Osijek Žito) i Mauro Nemčanin (Inova gim), dok će u skoku s motkom nastupiti član Slavonija-Žita Sven Salaj.

Aurel

Gimnastička natjecanja počinju drugog dana Igara. U kvalifikacijama na parteru naći će se Aurel Benović, dok će Mauro Nemčanin nastupiti na konju s hvataljkama.

- Za Aurela su kvalifikacije za nastup u Gyoru bilo državno prvenstvo u Nedelišću, a optimizam nam daje vježba u Budimpešti gdje je pobijedio s ocjenom 13.400 što bi na EYOF-u bilo “debelo” finale, a možda čak i borba za medalje. Prema mojem mišljenju Aurel je među ponajboljima u Europi u tom uzrastu vježbača 2000./2001. godište koji imaju pravo nastupiti na EYOF-u. No, prvi cilj naravno treba biti ulazak u finale, pričao je Benovićev trener Vladimir Mađarević, koji o perspektivi svoga mladog vježbača potkrjepljuje i sa sljedećim činjenicama.

- Aurel već sada zna veći fond elemenata od Tomislava Markovića. Ne pričamo o Markoviću u njegovim godinama, nego o Markoviću u seniorskom izdanju. Naravno, sve to treba sada uklopiti u vježbu koja bi bila konkurentna i u seniorskoj konkurenciji. Već sljedeće godine mogao bi izići na neke Svjetske kupove, no kako je sljedeće godine i Europsko juniorsko prvenstvo, to će biti glavni cilj - rekao je Mađarević.

Mauro

Mauro Nemčanin uoči odlaska u Gyor imao je nastup u gruzijskom Batumiju gdje je bio peti nakon pada u finalu, a prije toga, kao i Aurel, slavio je u Budimpešti.

- To su natjecanja gdje mu je konkurencija 20-ak vježbača pa je stoga i s greškama mogao ulaziti u finale, a osvajati medalje i da nije vježba maksimum odrađena. Zato u Gyoru mora pokazati svoj maksimum. Tu se kiksevi neće tolerirati. Već u kvalifikacijama očekujemo njegovo najbolje izdanje, jer ako bude tako možemo se nadati finalu. Mislim kako je Mauro psihički stabilan, posebno ako je svjestan svojih mogućnosti - rekao je Nemčaninov trener Saša Solar.

I Mauro, kao i vršnjak mu Aurel, sljedeće godine zakoračuje u seniorske vode.

- Sve što radimo već je ove godine priprema za sljedeću i ulazak u seniorske vode. Mi i ovdje tijekom treninga vježbamo elemente koje ćemo staviti u vježbu za seniore. Neće mu biti lako izboriti se, konkurencija je već u Hrvatskoj iznimna, i ne mislim samo na Seligmana, Udea, nego i na ove nešto mlađe, poput Kušana, Barona, pa i na našeg Prpića. No, ako se u idućim godinama bude mogao “pofajtati” s Robertom, Filipom, onda će se moći “fajtati” s cijelim svijetom, zaključio je Solar.

Među 12 hrvatskih mladih atletičara u Gyoru bit će i član osječkog Slavonija-Žita Sven Salaj.

Sven

On će nastupiti u skoku s motkom, kvalifikacije su mu na rasporedu 24., a ako ih uspješno prođe nastupit će i u finalu 26. srpnja. Mali hendikep za Svena bit će činjenica da njegov trener Dino Belegić neće moći biti uz njega tijekom kvalifikacija, jer će se vraćati s Europskog juniorskog prvenstva pa će u Mađarsku stići naknadno, no trener je uvjeren kako to neće predstavljati preveliki problem te da Sven ima dobre izglede skakati i dva dana kasnije, u borbi za medalje.

- Sven ima iza sebe dobru sezonu do sada, nedavno je popravio i osobni rekord preskočivši 4,60 m, a prije nepuna dva mjeseca osvojio je i mlađejuniorsko zlato na Prvenstvu Hrvatske. Spreman je i vjerujem da se može plasirati u finale. Sigurno je hendikep što mu neću moći savjetima pomoći u kvalifikacijama, ali nadam se kako ga to neće spriječiti da pruži svoj maksimum. A onda je nastup u finalu definitivno dostižan - optimističan je trener Belegić uoči nastupa u Mađarskoj Svena Salaja.

Krešimir LACKOVIĆ/Goran ROGULJIĆ

Vladimir Mađarević

Benovićev trener

Aurel već sada zna veći fond elemenata od Tomislava Markovića. Ne pričamo o Markoviću u njegovim godinama, nego o Markoviću u seniorskom izdanju.

Saša Solar

Maurov trener

Već u kvalifikacijama očekujemo njegovo najbolje izdanje, jer ako bude tako možemo se nadati finalu.

Dino Belegić

trener Svena Salaja

Sven ima iza sebe dobru sezonu do sada, nedavno je popravio i osobni rekord preskočivši 4,60 m, a osvojio je i mlađejuniorsko zlato na PH. Nadamo se plasmanu u finale.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike