Sport
SRUŠENA JOŠ JEDNA EUROPREPREKA

Bijelo-plavi igrači pokazali karakter, kod 2:0 nisu se uplašili, već napali domaćina
Objavljeno 21. srpnja, 2017.
Bila je to lijepa večer na Swissporarenu u kojoj su na kraju slavili igrači i navijači Osijeka

Osijek je ostvario svoj europski cilj za ovu sezonu. Minimalni je bio prolazak 1. pretkola Europske lige, što objektivno nije bio težak zadatak, a eliminacija Luzerna u 2. pretkolu predstavlja ispunjenje svih želja. Sve dalje od toga bit će za bijelo-plave čisti bonus. Posebice jer ih u sljedećoj rundi čeka snažni nizozemski predstavnik PSV.

S Osječanima stvari rijetko idu glatko, pa je tako bilo i u uzvratnoj utakmici protiv Luzerna (2:1). Osijek je u Švicarsku donio lijepu zalihu od dva pogotka (2:0), međutim, ona se nakon sat vremena igre potpuno istopila, jer su domaćini, zahvaljujući pogocima Tomija Jurića poništili zaostatak iz Gradskog vrta. I tu je Osijek pokazao karakter. Nisu bijelo-plavi izgubili glavu u trenutku kada su hodali po rubu ispadanja već su se pregrupirali i postigli pogodak koji je Švicarcima uništio sve nade za eventulni preokret.

Bolje drugo poluvrijeme

Osijek je možda malo ostao iznenađen načinom na koji je Luzern ušao u utakmicu. Nisu domaćini krenuli grlom u jagode već su strpljivo i metodično gradili put do stizanja zaostatka. Na njemu je ključnu ulogu odigrao centarfor Tomi Jurić koji je praktično iz jedne i pol prilike zabio dva pogotka. Sreća je što tog “predatora” nije bilo u prvoj utakmici.

- Jurić je igrač koji donosi prevagu, pošteno je ustvrdio Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka nakon susreta, a onda poručio njegovom kolegi Markusu Babbelu i švicarskim novinarima:

- Ako on tako nastavi nećete ga još dugo gledati ovdje.

Nasmijalo je to nazočne. No, Osijek je te večeri imao sličnog čovjeka u svojim redovima. Muzafer Ejupi nastavio je seriju pogodaka. Zabio je u posljednje četiri utakmice, a na Swissporareni je sačuvao hladnokrvnot u jedinoj prilici koja mu se ukazala. Bilo je to sasvim dovoljno da Osijek izbori prolaz u daljnje natjecanje.

 

 

 

- Znali smo kako će Luzern pokazati posve drugačije lice nego u Gradskom vrtu. U početku nismo uspjeli kontrolirati utakmicu, nismo osvajali one takozvane ničije lopte, pa smo imali određenih problema. Upozoravao sam igrače kako ne smiju pasti pod psihozu koja se pojavila nakon naše pobjede u prvom susretu kada su naši navijači već bili otpisali Švicarce - kaže Zekić.

Iako je u jednom trenutku Luzern došao nadomak preokreta na terenu se nije činilo kako se Osijek ne može vratiti u tu utakmicu. Nisu domaćini bili nešto posebno nadmoćni već su se nekako baš došuljali do tih 2:0, ali je onda Osijek živnuo i situaciju vratio pod svoju kontrolu.

- Drugo poluvrijeme smo odigrali mnogo bolje. Veseli me što smo dobro reagirali nakon što smo primili drugi pogodak. Našli smo načina kako postići pogodak koji nam je omogućio da mirno završimo susret - zaključuje Zekić.

Skupljanje iskustva

Osječani su u tom susretu osim prolaza u sljedeću rundu kvalifikacija za Europsku ligu stekli i važna europska iskustva.

- Osjeti se kako smo još neiskusni u tim europskim utakmicama. Luzern nije momčad protiv koje nismo mogli od početka igrati mirnije. Ipak, mislim kako smo pokazali karakter, jer mnoge bi se momčadi raspale nakon što bi primile drugi pogodak. Nama voda nije “ušla u uši”, nego smo odgovorili pogotkom koji nas je rasteretio - rekao je Borna Barišić, kapetan NK Osijek.

Rasteretio i u Gradski vrt će dovesti velikog suparnika – PSV.

- To će biti nevjerojatno iskustvo. Riječ je o velikom klubu. Zapravo, prije spavanja treba malo “proguglati” o njima kako bismo shvatili protiv koga ćemo igrati. No, u svakom slučaju dat ćemo sve od sebe u te dvije utakmice, a naši će navijači doista moći uživati u vrhunskom spektaklu. Bit će to prava poslastica za njih - zaključio je Barišić.

Osijek nije u Luzernu bio sam. Imao je podršku oko 400 navijača koji su na Swissporarenu stigli sa svih strana Europe. I nisu došli uzalud. Imali su se čemu radovati na kraju jer se Osijekova europska avantura nastavlja.

Dalibor KELER

velikan

GRADSKI VRT USKORO ĆE DOČEKATI UGLEDNI PSV

Borna Barišić

kapetan NK Osijek

PSV će biti nevjerojatno iskustvo. Riječ je o velikom klubu. Zapravo, prije spavanja treba malo “proguglati” o njima kako bismo shvatili protiv koga ćemo igrati.

TEK TREĆI PUT PROŠLI DVIJE RUNDE

Nogometaši Osijeka trenutačno uživaju u svom osmom nastupu u nekom od europskih kupova. Zanimljivo, ovo je tek treći put kako su uspjeli preskočiti dvije europske stepenice. Prvi put im je to uspjelo u sezoni 2000./01., kada su izbacili Brondby i Rapid, a 3. kolu tadašnjeg Kupa UEFA zaustavila ih je praška Slavija. I u sljedećoj sezoni Osijek je uspio biti bolji od dva suparnika. Prvo je u pretkolu Kupa UEFA eliminirao latvijski Dinaburg, a potom u 1. kolu slovensku HIT Goricu da bi ih u 2. kolu zaustavio grčki AEK. Dakle, trener Zoran Zekić i njegova momčad imaju priliku napraviti i korak više, iako se mora priznati kako ih protiv PSV-a čeka teška misija. No, dok se igra imamo se pravo nadati. D.Kl.

Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

Najčitanije iz rubrike