Sport
JUNIORSKO ATLETSKO EP

Osječani rušili rekorde i otišli u borbu za medalju
Objavljeno 22. srpnja, 2017.

Sjajne vijesti stižu iz talijanskog Grosseta, koji je domaćin juniorskog atletskog prvenstva Starog kontinenta. Među europskim je nadama i dvoje članova AK Slavonija-Žito, koji su izborili nastup u finalnim natjecanjima ovog vikenda.

Osječki skakači s motkom uspjeli su u kvalifikacijama ostvariti svoje najbolje rezultate i tako ući među one koji će se boriti za odličja. Naravno, od dvojca s Drave to nije (ne)realno očekivati, ali Elija Valentić i Dario Prekl imat će prigodu u najjačoj konkurenciji možda ponovo pomicati vlastite granice.

Elija je izišla na zaletište već prvog natjecateljskog dana, a krenula je na visini od 3.70 metara, što je preskočila u prvom pokušaju. Dva su joj trebala za 3.80, da bi iz prve apsolvirala 3.90. Letvica je potom otišla na 4.00, koja je dvaput rušena, ne i treći put, pa je tako izjednačila hrvatski juniorski rekord i osobni rezultat. Tri pokušaja na 4.05 nisu prošla, ali Valentić je kao 12. ipak uspjela izboriti finale, koje je na rasporedu u subotu od 17.15 sati. Pet centimetara više preskočio je vodeći trojac, Saga Andersson (Finska), Lisa Gunnarsson (Švedska) i Aksana Gataullina (Rusija).

Jučer je u akciji bilo 34 juniora, a među 15 koji će u nedjeljno finale (17.30) je i Dario Prekl. On je imao 14. rezultat po vrijednosti, ali za njega tih 5.10 imaju težinu, jer je to osobni rekord na otvorenom. Propustio je početnih 4.50, a onda je iz prve išao preko 4.70, 4.90 i 5.00 metara. Nakon dva neuspješna pokušaja na 5.10 finale je izgledalo nedostižno, ali Dario je u trećem pokušaju ostavio letvicu u stanju mirovanja i tako ušao među najbolje mlade motkaše Europe. Kvalifikacije je najbolje odradio Šveđanin Armand Duplantis (5.20), a istu visinu preskočio je i Ukrajinac Vladislav Malykhin. N. Benčina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike